В десетката: Милиционери или ченгета?

Покрай продължаващата олелия с посланиците агенти templar зададе логичния въпрос – кое е по-добре – посланик-милиционер или милиционер-посланик?

Въпросът обхваща цялата тъпота на ситуацията – Бойко харесва разузнавачите, но гони агентите и то само тези в чужбина, защото тези в страната „не пречат“. На мястото на сменените вероятно ще дойдат хора без дипломи, но с много стаж като охранители/пожарникари/полицаи.

И все пак аз съм доволен от ставащото. Доскоро България беше в ситуация, в която агентите управляват и Путин им диктува по телефона. Сега поне няма да има агенти във Външно министерство, няма да има и агенти министри. По всичко изглежда, че това ще се превърне в историческа тенденция, която между другото може да повлече и други знакови фигури. Да, това е нещо, което трябваше да стане много отдавна и не така половинчато и идиотски. Но смятам, че в политиката е по-добре нещо да стане наполовина, отколкото изобщо да не стане. С оглед на сегашните български партии не е възможно да има пълно изчистване. Възможно е обаче частично и е добре, че поне то става.

А ако се върнем на тъжния въпрос на templar, то предлагам да сравните разказите на един типичен твърд кадър на БСП и на един представител на лансираните от ГЕРБ политици. В нормална ситуация не бих избрал нито един от двамата, но мисля че е ясно кой е по-опасен и вреден.

P.S. Докато се спореше за Божо и Павлин и се канеха отново Димитър Иванов и Цвятко Цветков, май почти никой не забеляза, че из списъците излезе името на председателя на настоятелството на Нов български университет Богдан Богданов. Михаил Неделчев го нарича „класик с поведението на интелектуалец“, а самият Богданов казва за себе си, че е „допринесъл за модернизирането на българското образование и академичната среда, за развитието на гражданското общество и демокрацията в България“. Архивите имат малко по-други данни – за агент „Николов“, който 10 години е служил на партията и нейната Държавна сигурност – от 1978 до 1988 г.

Не знам защо, но споменатото гражданско общество все повече ми заприличва на древногръцка трагедия.

От блога За българските работи

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.