Леле, спря “Скайп”. Ами ако спре и “Фейсбук”?

“Скайп” спря за часове в сряда и настъпи световна паника. Милиони хора пращат коледни поздравления, пишат си предпразнично, обменят снимки, любовни чатове, планове за празниците…

И изведнъж този канал за връзка прекъсна. От “Скайп” съобщиха, че разследват. Дали е от претоварването от потребители преди празниците – не се знае.

Но изведнъж се разбра как всички дотолкова са свикнали със “Скайп”, че избухна недоволство. Един неочакван дискомфорт. Ами ако утре спре и “Фейсбук” по подобни причини? Направо ужас.

Хората трябва да са готови за подобни шокове – едновременно да затворят летища, да спре “Скайп”, “Фейсбук”, интернет да има прекъсвания в доставките…

Природните бедствия имат своето продължение в техническите мрежи, които е създало глобалното общество. В тях също могат да настъпват кризи, своебразни технически “наводнения” и “земетресения”. И човек сякаш е свикнал, че това са неща, които могат да се поправят набързо, за няколко часа.

Не е толкова просто май. Например проблемите на М-Тел, за които в e-vestnik писахме няколко пъти (виж тук) – те още не са приключили. Уж нещо сменяли софтуера, уж най-добрата компания извършва подмяната, но…

Светкавичната връзка – така с две думи може да се характеризира съвременното общество. Тук, веднага, във всеки един момент – по мобилния телефон, от екрана на компютъра. Технически гафове като този със “Скайп” само могат да подсетят как живееше човек само допреди 15-ина години – без мобилни телефони, пишеше си писма, ходеше да търси някого вкъщи и в службата, определяше си срещи за след 5 дни, без да се чува междинно 5 пъти по телефона да промени деня и часа.

Нещо спечели, но и нещо загуби със сегашният начин на живот човек…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.