САЩ – 150 години след Гражданската война белезите остават

ДПА

Това бе най-кървавата война в историята на САЩ, разкъсала земята между Севера и Юга и разделила семейства. С приближаването на 150-годишнината от избухването на Гражданската война, белезите от конфликта върху нацията са все още неизличими.

Последиците могат да бъдат открити в десетки малки неща – от символите на Конфедерацията на южните щати по време на войната, които са втъкани в знамената на няколко южни щата, през текста на химна на щата Мериленд, призоваващ жителите да прогонят „северната сган“, до все така популярното бойно знаме на Конфедерацията, отпечатвано върху стикери и тениски.

„Това е нещо повече от история“, каза Ерик Емерсън, управител на щатските архиви на Южна Каролина. Щатската колекция, за която той отговаря, включва Декрета за отцепване – документ, с който южните щати обявяват отделянето си от Севера. Южна Каролина е първа, като обявява, че се отцепва от съюза на 20 декември 1860 в отговор на избирането на президента Ейбрахам Линкълн – републиканец, който е против робството.

За да отбележи годишнината, щатът откри тази седмица паметна плоча на мястото, където е подписана декларацията, а церемонии имаше в плантация близо до Чарлстън, включително прочитане на документа и изстрели с мускети, съобщи местната телевизия.

Разцепването на САЩ на Север и Юг води до четиригодишна гражданска война, която унищожава южния пейзаж и причинява смъртта на над 620 000 войници и от двете страни. Войната в крайна сметка води до освобождаване на близо 4 милиона роби и запазва САЩ като единно цяло, преобразявайки страната само 85 години след Декларацията за независимост от Англия.

САЩ се готвят да отбележат 150-годишнината от конфликта, като започнат 2011 г. със серия събития по бойни полета, в музеи и на други места. Официалното начало на тържествата ще бъде на 12 април, годишнината от нападението на Конфедерацията срещу държания от Съюза (северните щати) Форт Съмтър в Чарлстън, Южна Каролина. Смята се, че това са първите изстрели във войната.

Но Северът и Югът продължават да възприемат по различен начин войната. „На Юг има много по-силна връзка с това минало. Всяко семейство знае истории за загинали роднини или изгорени къщи“, отбелязва Емерсън. „Но това е въпрос също на поколение: по-младите са доста по-малко заинтересовани“.

„Ню Йорк таймс“ отбелязва, че тази годишнина ще бъде отбелязана по-различно. На 100-годишнината щатът Джорджия все още защитаваше представата, че Югът просто се е защитавал срещу „агресията на Севера“. От 1960 г. обаче движението за гражданските права до голяма степен промени представата за конфликта и това, че той се корени в робството.

„По време на 100-годишнината от Гражданската война през 1960 г. Джорджия възхваляваше Конфедерацията и представата, че щатът се е отцепил в дързък ход за защита на правата на щатите срещу северните агресори“, пише вестникът. „Този път щатските историци възприеха различен подход, като обявиха, че Джорджия се е отцепила, за да защити робството“.

След войната обаче Югът се придържаше към легендата за Загубената кауза. Без съмнение има хора, които смятат, че сме загубили войната, но сме били по-цивилизованите, че сме били „джентълмените от Юга“, каза Емерсън. „Например, ако някой шофьор непрекъснато натиска клаксона, някои хора ще кажат „Този е янки!““.

Многото имигранти, които пристигат в Севера след войната, замъгляват донякъде спомените още в края на 19-и век. Но след 150 години и двете страни гледат на своите опоненти по-меко отпреди.

Дори в Юга представите се промениха. Историкът Йоана Ариета сочи генерал Уилям Шърман, който води известната с жестокостта си офанзива на Съюза, поставила на колене Юга, като добър пример как се променят представите, дори на Юг. Шърман изгорил по-голямата част от родния й щат Джорджия и се превръща в икона и за двете страни, но днес „той не е само светецът, или само злодеят“. „В Севера също е така“, каза Ариета. „Вече можем да скърбим без да твърдим, че всички южняци са селяндури, които искат да защитят робството. Та колко войници са имали роби?“

През следващите пет години със сигурност ще има още размишления и преоценка на някои от най-болезнените епизоди в американската история. Това ще даде на американците шанс да почетат това, което ги прави нация. „Ние откриваме как да станем единни, не просто сбор от щати“, каза режисьорът на документални филми Кен Бърнс, чиито серии за конфликта помогнаха да се оформят настоящите представи. „Гражданската война винаги ще е актуална“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.