Жадни за власт – централизирането на властта в Унгария буди тревога

Светът следи с интерес и внимание Унгария. През януари страната ще поеме ротационното председателство на Европейския съюз. Все по-голяма тревога обаче буди засилващата се централизация на властта при правителство на дясната партия ФИДЕС, водено от избухливия и раздразнителен премиер Виктор Орбан.

ФИДЕС спечели безпрецедентно мнозинство от две трети на общите избори през април. Оттогава, казват критиците й, партията започна да заграбва властта, подчинявайки почти всички независими институции. За президент бе избран миролюбивият бивш евродепутат Пал Шмит. Т. нар. „декларация за национално сътрудничество“, която ще присъства под формата на големи плакати във всички обществените сгради, претендира, че едва сега Унгария е възвърнала самоопределението си, макар че от две десетилетия е демокрация.

Петимата членове на влиятелния нов медиен съвет са представители на управляващата партията. Този контролен орган ще има небивалото правомощие да налага тежки глоби на печатни, интернет и радио- и телевизионни средства за информация за неясно формулирани прегрешения като „накърняването на човешкото достойнство“.

Правомощията на новия медиен орган будят безпокойство. В знак на протест вестници и списания бяха отпечатани с празна челна страница, а международни организми като Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) призоваха правителството да премисли. Членовете на съвета настоятелно твърдят, че няма да се бъдат подчинени на кабинета.

Списъкът на „обвиненията“ не свършва дотук. Юрисдикцията на конституционния съд по финансовите въпроси бе съществено ограничена. Правителството наложи „кризисни“ данъци на банки, енергийни, телекомуникационни и търговски компании, с което разтревожи чуждестранните инвеститори. Посегна и на частните пенсионни фондове. Данъчният съвет, който упражняваше независим надзор над бюджета, бе пратен в небитието, въпреки че ще има институция – негов приемник.

Политици от опозицията и активисти на гражданското общество, надяващи се, че предстоящото председателство на ЕС ще окаже външен натиск върху ФИДЕС, бяха разочаровани. Приоритет на Брюксел е спокойното управление през следващите шест месеца, а не шумните скандали заради ограничаване на свободите. Правителството бе избрано с ясен мандат за промяна, коментира висш представител на ЕС.

Засега единствената институция, която успява да държи г-н Орбан на разстояние, е централната банка. Управителят на банката Андраш Шимор устоява на нееднократните призиви на ФИДЕС да подаде оставка (и да намали значително заплата си). Правителството обаче сега планира да реформира из основи паричния съвет, който определя лихвените проценти. Г-н Шимор ще бъде лишен от правото да назначава двама от седемте членове на съвета, нова парламентарна комисия, контролирана от ФИДЕС, ще назначава четирима от тях.

Ако управляващата партия разполага с мнозинство в паричния съвет, тя може, на практика, да определя лихвената политика, което ще постави Унгария в нарушение на европейските й задължения. Председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише разкритикува плана на правителството.

„Ние сме в невероятно трудно положение“, каза министърът на правосъдието Тибор Наврачич. Малцина биха отрекли това. След осем години бездействие и корупция при социалистите, унгарската икономика е в окаяно състояние. Унгария е с най-ниското равнище на заетост в ЕС – 55 процента. При управлението на социалистите, когато партийните апаратчици се самообогатяваха, често за сметка на обществените средства, източната половина на страната изостана.

Един от трима унгарци живее на или под границата на бедността, като процентът на бедните е особено висок при ромското малцинство. Около 70 на сто от дълга на домакинствата и бизнеса е в чужди парични единици, главно швейцарски франкове, което превръща страната в заложник на валута, върху която тя има ограничен контрол.

Приоритетът, според Наврачич, е разкриването на работни места. Надеждата е, че плосък данък от 16 процента върху доходите и намаляване на данъка върху печалбата на бизнеса ще даде начален тласък на растежа. „Смятаме, че икономическият растеж ще създаде работни места, а новите работни места ще доведат до повишаване на стандарта на живота. „Тази стратегия е много рискована“, признава Наврачич.

Не всички новини от Унгария са лоши. Подкрепата за агресивната крайнодясна партия „Йоббик“, която спечели 17 процента от гласовете през април, както и за униформеното й крило „Модьор гарда“, се топи, докато партията се разпада сред дъжд от взаимни обвинения. Прогнозираното нарастване на брутния вътрешен продукт за 2011 г. е 3 процента, посочва институтът за икономически изследвания „Копинт-Тарки“, а набелязаната от правителството цел за бюджетен дефицит от 2,9 процента от БВП за годината е напълно изпълнима. Форинтът остава стабилен дори и след понижения неотдавна кредитен рейтинг на страната.

Унгария има и положителни идеи. По време на европейското си председателство тя ще даде приоритет на ромите като пример за въпрос, който се нуждае от общоевропейска стратегия, отбеляза Наврачич. „Можем да бъдем и съюзник, и почтен посредник“, допълва той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.