Премиерът на мафията се оттегля

Мило Джуканович с цигара – снимка, която се разпространява в сръбски и черногорски медии, в публикации за контрабанда. Снимка: Новине, издание на емигранти в Канада

Подалият оставка премиер на Черна гора Мило Джуканович не криеше приятелствата си с босове от подземния свят и с хора, чиито имена фигурират в сръбските заповеди за издирване. Сръбското държавно ръководство също не криеше, че смята тъкмо Джуканович за „заслужил“ за това, че наркокобосове, убийци, престъпници и избягали политици се крият в Черна гора.

Оставката на Джуканович, според запознати, ще отвори пространство за подобряване на отношенията между Сърбия и Черна гора и преди всичко ще премахне главното алиби за това, че борбата против организираната престъпност досега не беше ефективна, пише белградският вестник „Блиц“. Добри познавачи на политическата ситуация в Черна гора казват за „Блиц“, че от решението на Джуканович да подаде оставка не бива да се очакват тектонски промени, още повече, че той остава председател на управляващата Демократична партия на социалистите.

Самият факт, че няма пряко да ръководи правителството обаче освобождава наследниците му от тежкото бреме на обвиненията, че премиерът е главният ключар на „защитения дом“ за престъпниците, пише вестникът. Списъкът на избягали престъпници, за които казват, че са намерили или още имат защитата на премиера на Черна гора, е доста дълъг – Станко Суботич-Цане, Звездан Терзич, Слободан Радулович и преди това Боголюб Карич. Начело в списъка са имена, заради които най-силно бяха накърнени отношенията между двете страни през последната година – наркобосът Дарко Шарич и главният член на неговия клан Горан Сокович.

При такива обстоятелства не бе реално да се очаква отношенията между двете държави да бъдат нормални, пише „Блиц“. На информацията за оставката на Джуканович държавният секретар в сръбското министерство на правосъдието Слободан Хомен реагира сдържано, посочвайки, че това е вътрешен въпрос на Черна гора и че лично смята, че сътрудничеството между две страни, когато става въпрос за борбата срещу организираната престъпност, не бива да зависи от това кой е начело на държавата, а трябва да бъде избор на цялата държава и израз на нейната готовност да изпълнява международно поетите задължения.

Апаратът, създаден от Джуканович, не е изчезнал. С минимални промени и с избора на Джуканович кой да го наследи на поста този апарат продължава да функицонира, предупреждава Далиборка Уляревич, добър познавач на политиката и представител на черногорския неправителствен сектор. Тя казва, че ключовият въпрос е в каква степен бъдещият премиер Игор Лукшич ще бъде самостоятелен при взимането на решения и дали процесът на „санадеризация“ (на името на бившия премиер на Хърватия Иво Санадер – бел. ред.№ няма да обхване и Черна гора.

„Не вярвам оставката на Мило Джуканович да доведе до тектонски и бързи промени в нито един аспект, но това е едно изключително важно историческо събитие не само за Черна гора, а и за целия регион. Ще бъде необходимо още време за съществени промени в отношенията със Сърбия, и още много повече за истинското демократизиране на Черна гора. Отношенията между Сърбия и Черна гора са на недопустимо ниско ниво, имайки предвид близостта на държавите и нашите граждани в много отношения, а отговорност на политическите елити в двете държави е да променят това“, казва Далиборка Уляревич за „Блиц“.

Редакторът във вестник „Виести“ от Подгорица и политически анализатор Неджелко Рудович казва за „Блиц“, че черногорското правителство от години посочва доброто сътрудничество в региона като една от главните си стратегически цели и това ще остане така заради изискванията на Брюксел. Той смята, че оттеглянето на Джуканович ще даде възможност за подобряване на отношенията със Сърбия. „Отношенията между двете държави страдаха заради обидата на Джуканович, че определени кръгове в Сърбия го свързваха пряко с организираната престъпност. Логично е отношенията да се подобрят, когато той се оттегли“, казва Рудович за „Блиц“.

Анализаторът Душан Янич от сръбския Форум за етнически отношения предупреждава, че Джуканович ще остане в политиката. Според Янич Джуканович може да получи по-голяма политическа роля в областта на Западните Балкани. „Отношенията между Сърбия и Черна гора са влошени само във върховете на властта и са отлични във всички други области. За лошите отношения във властта, както и за лошите резултати в борбата с организираната престъпност се търсеше оправдание в Джуканович.

Факт е обаче, че парите на Дарко Шарич например се перяха в Сърбия чрез агрокомбинати и мелници, а там, където са парите, се крият и техните собственици. С оттеглянето на Джуканович приказките за наркобосовете и организираната престъпност ще се преместят в Сърбия и ще започне разчистването на политическата пирамида в Сърбия. Сега на ред е и Сърбия да се освободи от връзките с организираната ппрестъпност“, казва Янич за „Блиц“. Вестникът допълва, че за една година – 2007 г., когато не е заемал държавен пост, Джуканович е натрупал над осем милиона евро и помества списък на имуществото му.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.