Джихадисти от Ливан проникват през България в Европа

в. Фигаро

Наричат ги „отшелниците от Тамир“. Петдесетина опасни джихадисти, чието движение е ограничено между контролен пункт на ливанската армия и входа за палестинския бежански лагер Еин Хелуе в покрайнините на Сайда, на 30 км южно от Бейрут. Някои, като Ахмад ал Духи, са планирали атентати срещу силите на ООН в Ливан. Други са отговорни за нападения срещу ливанската армия. Повечето са палестински бежанци, останалите са сирийски, саудитски, йеменски и магребински екстремисти, дошли да се възползват от безнаказаността, на която се радват палестинските лагери в Ливан, където армията не стъпва.

Повечето от тези терористи идват от вдъхновеното от Ал Каида движение Фатах ал Ислам. Те намират убежище в Еин Хелуе, след като през 2007 г. ливанската армия ги изгонва от лагера Нахр ал Барид. Оттогава отказват всякакъв диалог с палестинските представители, които контролират лагера заедно с армейското разузнаване.

Невъзможно е човек да влезе в контакт с тези обявени за издирване хора. Някои се крият. Други се придвижват от дома си до джамията само при впечатляващи охранителни мерки. Заради оказвания натиск някои са се насочили към Европа.

„През последната година двадесетина от тях избягаха в Гърция и България. Някои от тях впоследствие успяха да проникнат в Германия, Франция и Белгия“, разкрива палестинският полковник Махмуд Иса, главен отговорник за сигурността в Еин Хелуе. „Знаем имената им. Опитваме се да ги проследяваме, в координация с властите на съответните държави. Обаче не е лесно. Те понякога променят самоличността си и външния си вид“, добавя той.

Френските служби за сигурност потвърдиха съществуването на този нов джихадистки канал към Европа. В техен поверителен документ, с който се запозна „Фигаро“, бяха цитирани имената на трима джихадисти – Имад Карум, Юсеф Кайед и Ахмад Сидауи. Смята се, че след като са успели да стигнат до Сирия, а оттам в Турция, те са отишли в Европа чрез канали за нелегални имигранти.

Каналджии в Сирия, а след това в Турция са ги придвижили без паспорти до Гърция и България, където са им направени фалшиви документи за самоличност срещу неколкостотин долара. Някои от тези джихадисти са задържани в София. Други са експулсирани от гръцките и българските служби. „Обаче не всички“, казва със съжаление полковник Иса. „Те са заплаха за сигурността ви. Щом не са отишли в Ирак или Афганистан, както други преди това от Еин Хелуе, значи са им казали да отидат да водят борбата в Европа“, предупреждава той.

Кой им го е казал? Ал Каида? Други регионални спонсори? Военният само се усмихва. За него едно е сигурно: „Тези хора са инструменти в ръцете на някои сили. Те нямат проблеми с парите. Могат да стоят месеци наред по къщите си в очакване на заповеди.“

Макар и оперативният им капацитет да се оценява като слаб, „опасността идва от факта, че в Европа те ще влязат във връзка с дълбоко законспирираните мрежи на глобалното джихадистко движение“, отбелязва експерт по сигурността в Бейрут. Още през 2005 г. френски екстремист отиде да се обучава в лагер северно от Бейрут. Следващата година двама ливанци бяха задържани в Германия, докато се готвеха да преминат към действие.

Как такива заподозрени са могли да избягат от контролиран от ливанската армия лагер? Историята на Абед Фидда хвърля светлина по въпроса. Този издирван в Бейрут член на Фатах ал Ислам е бил арестуван и взет в плен от конкурентното джихадистко движение Осбат ал Ансар ден след стълкновения през пролетта в Еин Хелуе. Полковник Иса е настоявал той да бъде предаден на ливанските власти, а шефът на Фатах ал Ислам е заплашвал с ответни действия Осбат ал Анбар, ако този екстремист бъде предаден на ливанците.

Въпреки настояванията на палестинския представител Осбат ал Анбар решава дискретно да организира бягството на Абед Фидда от лагера. „Той избяга от пазачите си, докато отиваше в джамията“, оправдава се един от лидерите на групировката. Къде е днес? В Афганистан или Ирак, където Осбат алАнбар има контакти с Ал Каида? Или се е спотаил в сенките в Европа? Други джихадисти, които сега са подложени на силен натиск, може на свой ред да се запътят към Стария континент.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.