Защо Западът толерира престъпността в Косово

Ройтерс

Косово е сърцето на Сърбия – Плакат срещу независимостта на Косово. Снимка: Белградски вести

Доклад на Съвета на Европа, твърдящ, че косовският премиер е бос в мафиотски стил, представя една истина, която и дипломатите в частни разговори признават – Западът предпочете стабилността пред правосъдието в Косово. Престъпността и корупцията, които получиха тласък от този подход през последното десетилетие, възпрепятстваха чуждестранните инвестиции и оставиха Косово сред най-бедните региони в Европа.

Международните организации в Косово избраха прагматичен политически подход, възприемайки гледната точка, че искат да лансират краткосрочна стабилност на всяка цена, жертвайки по този начин някои важни принципи на справедливостта, написа Дик Марти, докладчик на Комисията по законови въпроси на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в своя доклад.

Дипломати заявяват, че новата история в страна, която остава международен протекторат, показва фаустовска сделка за новата държава в нестабилен регион, разтърсван от етнически войни през деветдесетте години. „Трябва да говорите с онези, които държат властта“, заяви дългогодишен дипломат от ЕС в Косово. Стратегията е – първо стабилност, а след това всички други елементи от формирането на обществото“, каза той.

След като комунистическа федерална Югославия се разпадна в началото на деветдесетте години, Западът постепенно се намесваше, за да спре сраженията. До времето, когато западните страни постигнаха мирно споразумение в Босна преди 15 години, загинаха 100 000 души. По време на косовската война през 1998-99 г. международната общност се намеси по-решително, включитерно извърши бомбардировки на НАТО над Сърбия. Това, плюс процеса на приватизация заедно с трафика на наркотици и други злоупотреби, създаде огромни възможности за престъпността и корупцията в страна с два милиона жители, повечето от които са етнически албанци, без ефективен правов ред.

„Има много бандити наоколо, голяма престъпна дейност“, казва Уилям Уокър, бивш американски дипломат, който оглавяваше мисията на ОССЕ в Косово в края на деветдесеттте.
„Обвинявам международната общност, колкото и албанците. Те смятат, че Демократичната партия на Косово представлява стабилност“, каза той за партията на премиера Хашим Тачи, която излезе първа в първите избори след независимостта с една трета от гласовете. В доклада на Марти се казва, че Тачи е действал като мафиотски бос по време на войната, водейки група, която извършвала убийства, побои, трафик на органи и наркотици и други престъпления.

Стабилни, но бедни

Това лято полицейската и правосъдна мисия на ЕС ЕУЛЕКС арестува управителя на централната банка на Косово по обвинение в пране на пари, укриване на данъци и приемане на подкупи.
„ЕУЛЕКС трябва да увеличи активността си и да извърши отдавна обещавани арести на високопоставени корумпирани държавни служители“, заяви американският посланик Кристофър Дел в поверителна грама тази година, оповестена от Уикилийкс. „В противен случай рискуваме нашите реформи в областта на правовия ред да се провалят и да оставят обществеността с усещането, че правителство означава само клептокрация.“

Анди Спаркс, заместник-ръководител на ЕУЛЕКС, заяви, че мисията от 1800 души си дава сметка за критиките, но има ограничени ресурси. „Не може да отговаряме за абсолютно всичко. ЕУЛЕКС би искала да има повече успехи, да постигне по-голямо влияние“, каза той. Толерантността към официалната престъпност и корупцията оставиха малката южна балканска страна потънала в бедност, като почти половината от населението по официални данни е безработно.

„Това е много сериозно, имаме намаляване на външните инвестиции, имаме сериозен спад в развитието на частния сектор“, казва Мухамет Мустафа, икономист, който се кандидатира за депутат от една от по-малките опозиционни партиии. „Нуждаем се от растеж над 7 процента, но това е невъзможно без чуждестранни инвестиции и без по-сериозни инвестиции в частния сектор“, казва той.

Дипломати, които не искат да бъдат назовани, казват, че знаят за много твърдения за престъпност и корупция по високите етажи на властта в Косово, но виждат много малко осъдителни присъди на високо ниво. Косово има много лоша репутация на международно ниво и не може да привлече международни инвестиции, заяви високопоставен междуароден дипломат.

Тачи изненада обществеността, като си построи къща от 800 квадрата край столицата Прищина. По-рано тази година той заяви пред Ройтерс, че е взел банков заем, за да финансира проекта.
Както и другите страни, изникнали от рухването на Югославия, Косово се стреми да се присъедини към ЕС, но се очаква да бъде последната страна, която ще направи това. В своя доклад за напредъка на Косово през 2010 г. миналия месец Европейската комисия бе откровена за престъпността и корупцията.

„Информацията, с която разполагаме, разкри несъответствия межу приходите и собствеността на високопоставени косовски служители“, се казва в доклада. „Това показва, че в Косово продължава да съществува широко разпространена корупция на високи нива. Този факт не бе последван от публични дебати или разследвания от отговорните институции и показва забележима липса на политическа воля в борбата с корупцията.“

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.