Бранимир Ботев: Да пием българско вино с дебели мезета

Бранимир Ботев. Снимка: от екрана на бТВ

Бранимир Ботев е председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки. Бил е директор на Института по маркетинг, на френско-българския междуправителствен център за управление и маркетинг МАРКОМ и секретар на Съвета по администрация при правителството на Иван Костов. Той е и първият наш представител в Института по публична администрация към ЕС в Маастрихт. Член е на УС на CEPS в Брюксел – централата на алкохолната индустрия на Европа.
– Г-н Ботев, какъв алкохол купуват българите за празниците?

– Традиционно по празниците българинът е свикнал да подготвя трапеза с близките и приятелите си и на тази трапеза да има подходящите храни за ритуалите, които трябва да изпълняваме и за празниците, които посрещаме. Обичайното е да посрещаме Бъдни вечер на масата с вино, обикновено с червено вино.

– Какъв вид червено вино се предпочита?

– В България има много голямо разнообразие. Най-важното е да е истинско и хубаво червеното вино. Достатъчно богата ни е земята, достатъчно много традиции има по различните краища на България. Истината е, че трябва да бъде хубаво и истинско. Дали ще бъде мавруд или гъмза – традиционни български сортове, дали ще бъде памид – едно прекрасно вино, което до това време вече е станало, дали ще бъде от по-модерните сортове – мерло или каберне совиньон, това няма голямо значение. Слага се това вино, което се харесва на хората на масата. По празниците, които предстоят – и Нова година, и именните дни, освен вино се слага на масата и традиционният аперитив на българите – ракията. Тя може да бъде и греяна в зависимост от ситуацията и температурата, може да бъде и нормално изстудена.

– Какъв ценови сегмент вино се купува – по-евтино или по-скъпо? Българско или чуждо?

– Трудно ми е да кажа, защото отиваме в сферата на статистиката. Забелязва се намаляване на потреблението на вносно вино. То обичайно е и в по-високия ценови сегмент. Българинът се връща към корените си и започва да консумира все повече българско вино. Дори изненадващо – последната година се е увеличила консумацията и на бяло вино в България. Може би не малко хора биха се ориентирали към бялото вино с оглед на трапезата от постни храни. Бялото вино доста плътно доближава общата консумация на червено вино. За познавачите е ясно, че на цена до 4-5 лв. за бутилка не могат да разчитат на качеството.

– Защо българите се обръщат към родното вино? Единствено цената ли е определяща или самият произход?

Снимка: Валентина Петрова

– Разбира се, че в условията на криза и цената е определяща, но може би има известно недоверие у потребителите, че в по-достъпния ценови диапазон може да се предлага качествено чуждестранно вино. Хората си казват: „Ако в този ценови диапазон пием българско вино, странно ни е как вино, докарано от Чили или Аржентина, може да бъде на същата цена”. Такива коментари може да чуете на всяка опашка във всеки супермаркет. Това не изключва да се попадне и на добро вносно вино, но все пак поне по празници хората разчитат да могат да си позволят нещо качествено.

– Има ли интерес и към наливното вино?

– Нормално е. В България имаме традиции и те се предават от поколения – да се прави собствено вино. То до голяма степен е въпрос на гордост, на мълчаливо съревнование в махалата, в селото – кой какво вино е направил от собствено грозде. Въпреки че се стеснява базата на тази традиция, тя все още съществува. Естествено е, че се пие наливно вино, защото когато си си направил собствено вино и бъчвата ти е в избата, ти просто слизаш, наточваш виното и слагаш на трапезата.

– Увеличили ли са се като цяло продажбите на алкохол около празниците?

– Това е традиционно. Българинът не сяда на трапеза без добро пиене, но същевременно си има традиционна култура на консумация, т.е. много блюда с множество мезета, с добро хапване. Сега започват празниците, които народът е нарекъл „комбинация от свинско и винско” – достатъчно дебели мезета към виното, което ще се пие. В това отношение българската традиция не изневерява на средиземноморската традиция, т.е. да се пие за удоволствие, а не да се напиеш. Пие се за удоволствие и това се комбинира със съответните храни. Неслучайно и в българските традиции от векове има правило рибата да се консумира с бяло вино, постните храни – също, докато дебелите меса и всичко, което е готвено с дивеч – с червено вино.

– Намалени ли са цените на алкохола покрай празниците?

– Това е въпрос по-скоро не на традиции, а на търговска политика. Това, което виждаме в момента с навлизането на нови вериги магазини – тези промоции следват една след друга. Нормално е когато се предлагат бързооборотни продукти като плодове, зеленчуци и меса, успоредно с това да се намаляват цените и на ината, които се предлагат на българския пазар. Това, за което лично апелирам и изразявам мнението на по-голямата част от хората от гилдията, че трябва да се дава път и място на българското производство. Разбира се, в условията на единен европейски пазар и в условията на глобализацията това не може да става с някакви административни мерки, гранични с перфекционизъм. Това трябва да става по пътя на подобряване на качеството и по пътя на налагане на българското от гледна точка на традиции, на познаваемост, на достъпност.

– Имате ли данни – колко шампанско е произведено за Нова година?

– Не, трудно би могло да се изведе такава статистика, тъй като изчерпателната статистика, която може да бъде получена от Агенция „Митници” и от Министерство на финансите, по-скоро касае облаганите с акциз продукти, а виното, макар и акцизен продукт, е с нулева ставка. Българинът е изключителен традиционалист по отношение на напитките и шампанското по-скоро съпътства празниците. Не е като в някои западноевропейски страни, където като аперитив се стартира с шампанско. Шампанското обикновено е, за да се ознаменува съответен празник.

– Предпочита ли се българското шампанско?

– Прекрасни български продукти имаме, които не могат да използват наименованието шампанско, защото трябва да произхождат от района на Шампан във Франция. Подобен тип вина, например вината на „Магура”, които са по традиционна методика, са прекрасни. И други изби в България произвеждат подобен тип вина, макар и не традиционните, каквито са шампанските вина. В момента има на много достъпни цени шампански вина, например испанските, които са прекрасни. Средното ниво като съотношение цена – качество на испанските вина от този тип превъзхождат средното ниво на френските. В най-високата гама французите остават ненадминати.

– Ще посъветвате ли нашите читатели за това – какъв алкохол могат да комбинират, без да се стига до някакви лоши последици?

– Ще се опитам да дам няколко прости правила за прогонване на махмурлука и недопускане на последици от пиенето. Първото просто правило – комбинирайте грозде с грозде и зърнен продукт със зърнен продукт, т.е. ако се пие ракия, хубаво е да се продължи на вино. Ако има продукт от зърно, каквито са водката и уискито, може след това да се пие и бира, макар че аз лично бих посъветвал всеки да избягва бирата в комбинация. Най-трудно усвояемият за организма алкохол е този в бирата, колкото и тя да е вкусна и да изглежда, че изключително лесно човек може да погълне 2-3 литра от тази напитка. Другото основно правило е да не се консумира на гладно. Има няколко известни професионални правила за това – как да подготвим черния дроб за тези тежки празници. Едно от нещата е винаги, когато се стартира с алкохол, да се подлагат достатъчно дебели мезета, т.е. по-тлъстички – сланинка или салати, в които има достатъчно много зехтин, олио или по-кисело. Другото е много течности и обикновено на следващия ден, освен традиционното българско решение, свързано с шкембе чорба и бира, аз бих препоръчал прясно изстискани плодове сокове – портокал и грейпфрут и нещо сладичко с повече шоколад и захар, което би облекчило черния дроб, много течности. Когато се пие, трябва много добре да се похапва. Много отдавна, особено хората в Шопско, са установили, че консумация на ракия с кисело зеле, с всякакви форми на туршия и с кисели мезета, се понася по-добре от организма, отколкото ако се пие „на голо”.

– Има ли някакви други трикове – как да пиеш и да не се напиеш?

– Триковете са добре познати – две или три лъжици зехтин преди пиене, филия хляб, намазана с масло и някоя по-тлъста мръвка или филе. Трябва да се избягват пикантни храни, защото те натоварват изключително много черния дроб и той не може да преработи добре алкохола, който се приема. По-тлъстите меса са добре дошли, но все пак трябва да се внимава с количеството им, защото до един момент те помагат, но от друг момент нататък също натоварват черния дроб. Добре е да се приемат повече течности, салати, кисело, а на другия ден – прясно изстискани плодови сокове и сладко.

– Благодаря ви. Весели празници.

– И на вас и на всички ваши читатели прекрасно посрещане на тези хубави християнски и български празници.

От Агенция Фокус

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.