Какво ще се случи с Хари Потър в седмата книга?

Последният том от поредицата за момчето-магьосник ще излезе в САЩ на 21 юли

Така изглежда корицата на седмата книга „Хари Потър и Смъртоносните светии“, която ще излезе в САЩ на 21 юли. Снимка: Ройтерс

Милиони деца по света са затаили дъх в очакване да разберат какво ще се случи с любимия им герой Хари Потър. Последната, седма книга за момчето-магьосник от авторката Джоан Роулинг ще се появи на американския пазар на 21 юли. Тя е озаглавена “Хари Потър и Смъртоносните светии” и с нея ще бъде сложен краят на цяла една ера в историята на книгоиздаването. Междувременно десетки знайни и незнайни писатели се опитват да отгатнат съдбата на Хари Потър. И си докарват прилични финансови облаги от това.

Потър-манията се е превърнала в доста доходоносен бизнес за собствениците на издателски къщи по света. Само от началото на тази година в САЩ са се появили двайсетина книги, посветени на поредицата на Джоан Роулинг. Сред тях са “Краят на Хари Потър? Наръчник на мистериите, които остават” от Дейвид Лангфорд, “Създаването на Потър-вселената: Поглед към първите 10 години на Хари” от Едуард Грос и “Нелицензиран Хари Потър” от Адам-Трой Кастро.

На световния книжен пазар има други 200 заглавия, вдъхновени от Хари Потър. Едно от тях се появи в края на 2006 г. и гласи “Ако Хари Потър управляваше “Дженеръл Електрик”: Ръководна мъдрост от света на магьосниците” от Том Морис. Израелецът Дов Крувлич пък е написал книгата “Хари Потър и еврейското петокнижие”, която сам определя като “еврейски перспективи върху теми от Хари Потър”.

Книгоиздателите бързат да се възползват от момента, в който интересът към Хари Потър е достигнал връхната си точка. “Подозирам, че дори след излизането на последната част от поредицата, много автори ще продължат да пишат книги, посветени на момчето-магьосник – казва Даниел Нексън, професор в Университета Джорджтаун, и автор на книгата “Хари Потър и международните отношения”. – Седмата книга ще произведе голямо вълнение сред почитателите на поредицата и много хора ще се възползват от това, за да се облажат финансово”.

Джоан Роулинг на официалната премиера на „Хари Потър и Орденът на феникса“. Снимка: Ройтерс

Подобно на “Шифърът на Леонардо” на Дан Браун, книгите за Хари Потър са “златни кокошки” за мнозина. Според данни на издателство Scholastic, което държи правата за поредицата на Джоан Роулинг, до момента от нея са продадени 300 милиона копия. Седмата книга “Хари Потър и Смъртоносните светии” пък ще бъде отпечатана в рекордния тираж от 12 милиона екземпляра. Солидни приходи са събрали и четирите филма за Хари Потър, снимани до момента. Премиерата на петия – “Хари Потър и Орденът на феникса”, ще се състои на 13 юли.

Много специалисти обаче са на мнение, че Джоан Роулинг ще бъде подложена на сериозни критики от страна на феновете, ако не завърши подобаващо всички сюжетни линии, загатнати още в първия том. Дори се появиха слухове, че тя може да реши да напише осма книга. Роулинг обаче отрече да има такива планове и заяви, че обмисля да състави специална енциклопедия на магията, която да представлява пълен наръчник към света на Хари Потър. Освен това писателката, чието състояние се оценява на 545 милиона паунда, планира да построи увеселителен парк “Хари Потър” във Флорида.

“Винаги съм знаела, че историята за Хари ще приключи със седмата книга и, да си призная, ми беше страшно трудно да се сбогувам с него. Но въпреки тъгата, която изпитвам, усещам, че съм приключила мисията си. Тази мисъл ме кара да се чувствам едновременно съкрушена и радостна.”

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.