2010 – година на земетресения, наводнения и пожари. А 2011?

Горските пожари в Израел през декември 2010 г. Снимка: ЕПА/БТА

През 2010 година природата атакуваше човечеството с всевъзможни катаклизми: опустошителни земетресения и наводнения, разрушителни урагани и пожари, изригващи вулкани, мразове, следвани от горещи вълни и суша.
Границата между причинените от човека бедствия и природните бедствия понякога се размива, към изброеното може да се добавят и промишлените аварии, прераснали в екологични катастрофи с понякога необратими последици.

Земетресението в Хаити – 7-а степен, 230 хил. загинали

Още в началото на 2010 г. се случи нещо, последиците от което почти година по-късно могат да се опишат единствено като хуманитарна катастрофа. На 12 януари земетресение с магнитуд 7 разтърси карибската държава Хаити.

По данни на правителството загинали са около 230 хил. души, към 300 хил. са били ранени, а над 1 млн. са хората, останали без подслон. Разрушени или силно повредени са били 250 хил. жилища и над 30 хил. търговски и бизнес сгради. Щетите възлизат на 14 млрд. долара. Според Междуамериканската банка за развитие това може да се окаже най-смъртоносното и скъпо бедствие за последните 40 години. В добавка към цялата разруха в Хаити през октомври там пламна и епидемия от холера, по най-нови данни починалите са над 2300, а заразените – близо 105 хил.

Земетресението в Чили – 8,8 степен, 520 жертви

В края на февруари земетресение с магнитуд 8,8 бе регистрирано в Чили. Епицентърът бе в Тихия океан, на 90 км северозападно от град Консепсион. Земетресението беше усетено в шест района на страната, а също в Аржентина и дори Южно Перу. То предизвика цунами, опустошило няколко крайбрежни селища. Жертвите са над 520.

Град Консепсион в Чили след земетресението от 8,8 степен по Рихтер в събота, 27 март. Снимки: ЕПА/БТА

Силни земетресения с много жертви имаше в средата на април в китайската провинция Цинхай – с магнитуд 6,9 и близо 2700 загинали – и на индонезийския остров Суматра на 25 октомври – със сила 7,7.

Земетресението край западния бряг на Суматра бе последвано от цунами, като общият брой на жертвите надхвърли 430 души, а близо 15 хил. станаха без подслон. Това явно не бе достатъчно и на 26 октомври започна да изригва най-активният вулкан в Индонезия, Мерапи. Активната вулканична дейност продължи до края на ноември. Загинаха над 350 души, евакуирани бяха повече от 350 хил.

Свлачища и бури – от Европа до Китай и Бразилия

Наводнения и смъртоносни кални свлачища имаше в различни точки на света. През февруари на португалския остров Мадейра загинаха над 40 души, а сумата на причинените щети доближи годишния бюджет от 1,6 милиарда евро на архипелага.

В края на февруари Западна Европа бе връхлетяна от бурята „Синтия“, която взе общо 63 жертви в Португалия, Испания, Франция и Германия. Най-тежко пострада Франция, където загиналите бяха 53-ма, а нанесените щети – на стойност 1,2 млрд. евро.

Срутена сграда в Китай в резултат на валежите и последвалите свлачища. Жертвите от валежи и наводнения са „само“ 1500, но засегнатите са няколко милиона души. Снимка: ЕПА/БТА

Свлачище вследствие на проливни дъждове отне живота на най-малко 100 души в Уганда в началото на март.

През април при наводнения и свлачища в района на Рио де Жанейро в Бразилия загинаха близо 200 души, ранени бяха над 160. Поройни дъждове и наводнения взеха жертви и причиниха щети през май в Китай, Индия и Афганистан.

В края на месеца първата тропическа буря за сезона „Агата“ връхлетя Централна Америка, като отне живота на най-малко 320 души и причини щети за 1,1 млрд. долара. Най-много хора загинаха при свлачища в Гватемала – 165. Още 113 души се смятат за изчезнали, а около 80 хил. са били принудени да напуснат домовете си. Жертви и пострадали имаше също в Салвадор, Хондурас и Никарагуа.

През юни в Китай отново имаше наводнения с много жертви, над милион евакуирани и щети за 2,9 млрд. долара. Загиналите в наводнения и свлачища в страната през май и юни бяха над 390, а 230 души бяха обявени за изчезнали.

Наводнения – от Пакистан до Полша, Германия, Румъния

Най-опустошителни за годината бяха наводненията в Пакистан. Те започнаха на 20 юли след проливните мусонни дъждове и обхванаха почти една пета от територията на Пакистан. По данни на правителството пряко засегнати от бедствието са около 20 млн. души, загиналите са близо 2000, а икономическа цена на трагедията възлиза на 43 млрд. долара.

Пакистанец се опитва да се спаси с автомобилна гума. Наводнението в Пакистан това лято засегна 20 млн. души и беше оценено като най-голямата хуманитарна катастрофа, остави няколко милиона без покрив и, което е по-важно – без питейна вода и храна. На този фон никой не коментира няколко хиляди загинали. Снимка: ЕПА/БТА

Наводненията в Китай не спряха и през юли и август. Свличане на земни маси в провинция Гансу в началото на август отне живота на най-малко 1500 души. Броят на загиналите при наводнения и свлачища от началото на 2010 г. до края на август в страната надхвърли 3180 души.

Големи наводнения през май, юни и август имаше и в Централна и Източна Европа. Най-силно пострада Полша. Загинаха най-малко 37 души, а близо 23 хил. бяха евакуирани. Засегнати бяха също Австрия, Чехия, Германия, Унгария, Словакия, Сърбия и Украйна. При наводнения в Румъния в края на юни – началото на юли загинаха най-малко 20 души, а причинените щети се изчисляват на над 65 млн. евро. През септември Словения пострада от най-тежкото наводнение в историята си с три жертви и щети за над 15 млн. евро.

Наводнения с около 50 жертви имаше през октомври във Виетнам, а в Западна Африка загинаха най-малко 370 души, като най-много пострадаха Бенин, Нигер и Нигерия. Засегнати от бедствието бяха над милион и половина души.

Наводнение в Полша
Река Висла в Полша излезе от коритото и наводни десетки села. Хиляди къщи са потопени, десетки хиляди жители са евакуирани. Снимка: ЕПА/БТА

През октомври и ноември поредица от наводнения, предизвикани от климатични аномалии, обхванаха Тайланд. Тяхна жертва станаха над 200 души, а засегнатите са близо 7 млн. души.

Суши и пожари – от Великобритания и Русия до Израел и САЩ

През първата половина на годината Великобритания преживя най-голямото засушаване след 1929 г. От края на май суши и небивали жеги връхлетяха Русия. След средата на юни температурите достигнаха 35 градуса, а в началото на юли в Москва и Санкт Петербург бяха измерени цели 42 градуса. Рекордно високите температури (това бе най-горещото лято в историята на Русия) и сушата станаха причина за възникване на неколкостотин горски пожара. В началото на август президентът Дмитрий Медведев обяви извънредно положение в седем района. Бедствено положение бе обявено в още 28 района на страната, където реколтата от пшеница бе унищожена от сушата.

Снимка от селище край Москва, изпепелено от горските пожари. Снимка: ЕПА/БТА

В средата на август пожарите бяха взели над 50 жертви, много села бяха унищожени, изгоряха близо 800 хил. хектара гори. Димът от горящите торфища в Подмосковието се превърна в смог, задушаващ в течение на дни Москва и много други градове. Щетите от пожарите се оценяват на около 15 млрд. долара.

Жегите в Япония взеха безпрецедентен брой жертви. Само през юли от топлинен удар починаха над 80 души – при 16 за цялата 2009 г. За седмица в болница били откарани над 9400 души.
Неестествени горещини от юни до август имаше в Северна Америка, Европа, Северна и Централна Азия.
Пожари бушуваха в Испания, Португалия, Гърция и Хърватия. Трайна суша обхвана през пролетта много райони на Китай, а също Виетнам и Тайланд. Смята се, че това е най-тежката суша в Югозападен Китай за последното столетие.

При пожара през декември в Израел загинаха 42 души и изгоряха 5 млн дървета. Снимка: НЕФ

Сушата е най-голямото бедствие за Източна Африка. Тази година тя е засегнала над 12 млн. души в района, сочат данните на Европейската комисия, която реши да отпусне 20 млн. евро за пострадалите в Етиопия, Кения, Сомалия и Уганда.
САЩ пък понесоха поредната доза от типичните за страната торнадо. Към началото на декември там са вилнели над 1480 смерча с 36 потвърдени жертви.

Вулканът в Исландия

Познатият списък природни неблагополучия бе разчупен от изригналия на 14 април исландски вулкан Ейяфятлайокутъл – за първи път от близо две столетия. Опасността за самолетите от облаците вулканичен прах и пепел в атмосферата накараха повечето страни в Европа да затворят за близо седмица въздушното си пространство, лишавайки от въздушен транспорт около 10 млн. пътници по света. Щетите вероятно още се изчисляват.

Петрол в залива

Друго паметно събитие през годината е експлозията на нефтената платформа „Дийпуотър хърайзън“ на „Бритиш петролиъм“ в Мексиканския залив през април, при която загинаха 11 работници. Макар и бедствие с промишлен характер, то причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ с изтичането на близо 5 млн. барела петрол в залива и образуването на огромно нефтено петно.

Петрол залива брега на Луизиана
Петролът от повреденият сондаж на „Бритиш петролиъм“ залива брега на щата Луизиана. Снимка: ЕПА/БТА

Природните и предизвиканите от човека бедствия са се отразили много тежко на световната икономика през 2010 г., коствайки й 222 млрд. долара (169 млрд. евро), сочи първоначалната оценка на швейцарската презастрахователна компания „Суис Ре“ от края на ноември. Цифрата е повече от три пъти по-голяма от тази през 2009 г., когато загубите за световната икономика, причинени от този вид катастрофи, са възлизали на 63 млрд.  долара. Този „взрив“ се обяснява с многото катастрофични събития, белязали годината.

Най-тежки обаче са загубите, изразени в броя на загиналите и пострадали хора. Досега за 2010 г. жертвите на бедствия са над 260 хил., по-голямата част от тях в Хаити, в сравнение с 15 хил. през 2009 г. На застрахователния сектор тазгодишните бедствия досега струват 36 млрд. долара, което е 34% повече, отколкото за предходната година. Данните се отнасят за първите 11 месеца на годината и са неокончателни. Предвид очертаваща се в Европа особено сурова зима, цифрата може да се окаже по-голяма предупреди „Суис Ре“.

Декември също дойде с бедствия – снежни бури и мраз връхлетяха Европа и САЩ (близо 90 души станаха жертва на измръзване в Полша), при огромен пожар в Израел загинаха повече от 40 души. Проливни валежи, дължащи се на феномена Ла Ниня в Латинска Америка, отнеха живота на общо неколкостотин души в Гватемала, Колумбия, Мексико и Венецуела. Стихиите не пощадиха и Близкия изток – 30 души загинаха при наводнения в Мароко. В САЩ най-малко 15 души станаха жертви на снежна буря.

Загуби над 200 млрд. долара годишно, щетите остават непокрити

Глобалната стойност на загубите, дължащи се на природни бедствия може да се утрои и да достигне 185 млрд. долара годишно, отбелязаха с тревога експерти на ООН и Световната банка в доклад, огласен през ноември. Материалните щети между 1970 и 2008 г. са стрували 2,3 трилиона долара. Основната част от загубите се дължи на земетресенията и сушите, а най-тежко страдат, разбира се, бедните страни, посочва докладът.

Прогнозите в него не включват последствията от климатичните промени. За да получим глобалната стойност на природните бедствия, към 185-те млрд. долара трябва да се добавят още между 28 и 68 млрд. Според специалистите през последните 40 години при природни бедствия са загинали 3,3 млн. души, един милион от тях – в Африка заради сушата. Населението, изложено на земетресения и урагани, може да се удвои, достигайки 1,5 млрд. души до 2050 г., предупреждават експертите.

Графиката показва как намалява обхватът на ледената шапка в Арктическо море от 1979 г. насам. Графика: Национален център за данни за сняг и лед на САЩ

Оптимистичен на фона на драматичната статистика и мрачни прогнози е фактът, че при всяко бедствие световната общественост – международни организации, фондации, отделните държави и техните граждани – неизменно искаше да помогне (включително и в Бългалия).

Песимистичният контрапункт: обещаните внушителни суми продължават да надвишават предоставените, те обикновено не могат да покрият стойността на загубите и щетите, а събраните средства не винаги стигат до местоназначението си поради корупция, лоша организация и слабо управление. Неблагоприятните фактори неизбежно се подсилват от продължаващата световна икономическа криза.

Виж тук 5 неоспорими факта за глобалното затопляне

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.