Три милиона европейци се друсат с канабис всеки ден

Наркоманите да не се третират като престъпници, предупреждават от ЕС

Канабисът е дрога №1 в Европа. Снимка: webshots.com

Повече от 70 млн европейци са опитвали поне веднъж хашиш или марихуана, а три милиона се друсат с леки наркотици всеки ден. Дрога №1 в Европейския съюз е канабисът, който се счита за безобиден, но в последно време броят на пристрастените към него се увеличава, а консумацията драстично нараства. Това са част от данните, изнесени на двудневната среща на координаторите по въпросите на наркотиците към ЕС, проведена на 15 и 16 май в Берлин. Основната тема на срещата е бил канабисът. Оказва се, че най-голяма е консумацията му в Испания, а най-ниска – в Малта.

“По-рано пушачите свиваха по една цигара в края на седмицата. Днес учениците се напушват с до десет джоинта на ден”, каза Волфган Гьоц, директор на Европейския център за наблюдение на наркоманиите и наркотиците. Много често джоинтът не е достатъчен, затова новата мода е първо да се пуши канабис, а след това да се пие голямо количество алкохол. Като все по-голям проблем според експертите се очертава повишената употреба на кокаин в Испания, Франция и Италия.

Според изнесените данни Европа е вторият по големина пазар на наркотици след Северна Америка. Тя е най-важната дестинация за кокаина от Колумбия, хероина от Афганистан и за канабиса от Мароко. Старият континент е най-големият производител и износител на синтетична дрога като екстази и спийд. Затова координаторите от 27-те страни-членки на ЕС са оценили като положителна тенденцията, че производството, търговията и консумацията на наркотици в света през последните няколко години не са се увеличили.

“С бюджет от 700 млн евро годишно ЕС е основният донор за проекти, свързани с наркотиците”, заяви Каръл Едуардс, отговорен за координацията на борбата срещу дрогата в ЕС. Според експертите обаче трябва не само да се подпомагат наркозависимите, а и да се работи за намаляване на производството на дрога в Афганистан и Южна Америка. Там трябва да се предложат привлекателни алтернативи на отглеждането на мак и кока.

По-рано европейците пушеха по един джоинт в края на седмицата, днес учениците в Европа пушат по десет на ден. Снимка: webshots.com

Участниците в срещата се съгласиха, че трябва да се подобри работата в борбата с наркотиците, като се изследва по-подробно зависимостта към дрогата и се обменя опит от проекти и различни терапии. Те подчертаха, че наркозависимите не трябва да се третират като престъпници. “Нищо няма да струва по-скъпо на обществото, отколкото да вкарваме наркоманите в затвора,” каза Едуардс. “Те няма да се излекуват, а само ще напълнят затворите.” “Пристрастеността е много по-комплексен проблем, който е предизвикателство за цялостната политика,” заяви френският представител Дидие Жайл. “За решаването му трябва да работят всички министерства – от това на здравеопазването, образованието и културата, до вътрешното министерство и министерството на финансите.”

Канабисът е обобщаващо понятие за наркотичните продукти, които се получават от конопа – марихуана, ганджа, хашиш, хашишово масло. В България най-често се пушат цигари (joint) от марихуана и ганджа, и по-рядко хашиш. Психоактивните ефекти на канабиса се дължи на съдържащият се в него тетрахидроканабинол (ТНС), като за да има ефект трябва да се поемат приблизително 10 мг ТНС. Продължителността на опиянението от пушенето е около 2 до 4 часа. При приемане през устата то настъпва след около 2 часа и продължава 6 – 8 часа.

Ефектите на при пушене на канабис започват с т. нар. щастливо безпокойство, което продължава около 15 минути. След това се развиват типичните лека еуфория, замайване, безпричинен смях, бягащи мисли и невъзможност за концентриране, изостряне на сетивната, нереално чувство за време. По-късно се появява сънливост, която може да премине в безсъние. При големи дози могат да се появят халюцинации.

Свръхдози при канабиса са невъзможни, тъй като той е много слабо токсичен. Според данни на Световната здравна организация, той създава значително по-малко проблеми за здравето от алкохола и тютюна, като те са свързани основно с психиката – още в първите минути може да се развие параноичен страх или паническо разстройство (ускорен пулс, чувство на задушаване, гадене и повръщане), но това се случва основно на неопитни пушачи. При честа употреба на големи количества канабис (3 и повече цигари на ден), мозъкът възстановява нормалните си функции след 2-3 дни. Към наркотика не се развива толерантност, което означава, че няма необходимост да се повишава дозата. Канабисов абстинентен синдром може да се появи след продължителна употреба на големи дози. По-скоро канабисът може да предизвика слаба психическа зависимост и употребата му да се превърне във вреден навик.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.