Делото Ходорковски – правосъдие под сянката на Путин

Путин и Ходорковски в Кремъл през 2001 г. Снимка: архив БТА

Процесът срещу руския олигарх Михаил Ходорковски показва, че Кремъл запазва циничната си система, в която политическите опоненти се елиминират безнаказано, се казва в американска поверителна дипломатическа телеграма, разпространена от „Уикилийкс“ и публикувана във в. „Гардиън“. Опитите на руското правителство за покаже, че при делото срещу Ходорковски се съблюдава върховенството на закона, приличат на „политическо прасе с червило“, се казва в комюнике на американското посолство в Москва до Вашингтон от декември 2009 г.

Фактът, че правните процедури като че ли се прилагат педантично при очевидно политически мотивиран случай, може да изглежда парадоксален. Това показва какви усилия е готово руското правителство да положи, за да съхрани имиджа си, в случая като под лустрото на върховенство на закона маскира цинична система, в която политическите противници биват безнаказано елиминирани, посочва дипломат от посолството на САЩ в Москва. Оценката му потвърждава огласени по-рано от Уикилийкс американски телеграми, в които Русия е описана като клептократска „мафиотска държава“, където представители на властта, олигарсите и организираната престъпност са тясно свързани.

През 2000 г. Владимир Путин – тогава президент – се срещна с Ходорковски и още 20 други олигарси, които, както се твърди, предупредил да не се месят в политиката, като в замяна ще могат спокойно да развиват бизнеса си, припомня „Гардиън“. Широко разпространено е виждането, че Ходорковски е нарушил негласните правила на играта: стоиш ли далеч от политиката, можеш да пълниш джобовете си колкото искаш, пише дипломатът.

Вторият процес срещу низвергнатия руски петролен магнат Михаил Ходорковски бележи важен ден за руското правосъдие и тест за заявената от президента Медведев решимост да реформира руската съдебна система и да се пребори с пословичната й политическа пристрастност, пише в редакционна статия в. „Индипендънт“. Присъдата на Ходорковски, който излежа седем години от осемгодишната си присъда за укриване на данъци, а сега е застрашен от още 14 години затвор за злоупотреби и присвояване, ще покаже дали руските съдилища са способни да работят извън сянката на Кремъл.

За едни герой, а за други престъпник, бившият олигарх, всъщност, е смесица и от двете – съвременен Икар, летял твърде близо до слънцето – в случая Владимир Путин, който никога не му прости решението да постави богатството си в услуга на различни противникови на управлението на Путин партии. Малцина извън Русия се съмняват, че това бе факторът за изпадането в немилост на Ходорковски и суровата присъда срещу него от 2003 г. Враждата между двамата остава. От затворническата килия Ходорковски наскоро определи премиера като жалка особа, която изпитва привързаност единствено към любимите си кучета. Путин описа Ходорковски като крадец, подчертавайки, че мястото на крадците е затвора.

Тази „размяна на любезности“ подсказва, че и двамата гледат на очакваната присъда като на чиста формалност. Предсказанията, направени в чужбина след първата присъда на Ходорковски, че чуждите инвеститори ще избягат от Русия, смятайки режима на Путин за насочен срещу бизнеса, не се оправдаха. Основните бизнес партньори на Русия на Запад, и най-вече Германия, изглежда се отнасят с разбиране към т.нар. „управлявана демокрация“, разглеждайки я като най-малкото зло. Ако не друго, според тях, това поне е дало на Русия стабилност, допълва всекидневникът.

Делото срещу Ходорковски ще произнесе присъда над руската политика, пише в авторска статия в. „Индипендънт“. Малцина са хората, влезли в конфронтация с Владимир Путин и успели да надделеят. Михаил Ходорковски – някога най-богатият човек в Русия, прекара по-голямата част от последни седем години в сибирски затвор по обвинения в укриване на данъци, след като изпадна в немилост пред бившия президент и настоящ премиер. Присъдата ще покаже дали Путин все още е най-могъщият човек в Русия и дали приемникът му Дмитрий Медведев ще започне да изпълнява обещанията си за либерализация, отбелязва вестникът.

В същото време руското външно министерство обвини САЩ и Европейския съюз в опит за натиск върху съдебния процес и обяви подобни опити за „неприемливи“. „Във връзка с изявленията, направени във Вашингтон и в редица столици на страни от Европейския съюз по повод на процеса срещу Михаил Ходорковски и Платон Лебедев искаме отново да изтъкнем, че този въпрос е в компетентността на съдебната система на Русия. Опитите да се оказва натиск върху съда са неприемливи“, съобщи руското външно министерство във вторник.

Москва отхвърля като безпочвени твърденията на западни представители, че процесът срещу Ходорковски, който преди ден отново бе намерен за виновен по обвиненията за измами и пране на пари, е пример за избирателно правосъдие. Президентът Дмитрий Медведев заяви в телевизионно интервю, че никой няма право да се намесва в работата на съдебните органи.

В Москва продължава четенето на присъдата от 250-300 страници. Защитата на Ходорковски съобщи, че възнамерява да се обърне с отворено писмо до руския президент и международната общност за реакция. Преди ден бившият шеф на руската петролна компания „Юкос“ и съдружникът му Платон Лебедев бяха признати за виновни в кражба на 218 милиона тона петрол от добивни компании, и в пране на пари, получени от престъпното деяние – 487 милиарда рубли и 7.5 милиарда долара.

Съединените щати и ЕС разкритикуваха Русия за новата присъда. Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви, че осъдителната присъда ще има негативно въздействие върху репутацията на Русия.“Решението повдига сериозни въпроси относно правораздаването в Русия – върховенството на закона се помрачава от политически съображения“, коментира още Клинтън. Председателят на Европарламента Йежи Бузек заяви, что делото „Ходорковски“ е показателно за проблемите с върховенството на закона и правата на човека в Русия. Върховният представител на Европейския съюз по външната политика Катрин Аштън заяви, че внимателно ще следи хода на делото. Германският външен министър Гидо Вестервеле заяви, че присъдата, която още не е изчетена докрай, е съмнителна и противоречи на плановете на Москва за модернизиране на Русия. Процесът срещу Ходорковски е „стъпка назад“ за демокрацията в Русия, каза Вестервеле. Британското външно министерство припомни на Москва, че „законът трябва да се прилага еднакво за всички“.

Западните медии са единодушни, че процесът срещу Ходорковски е политически. „Това бе политически процес, който стриктно следваше указанията отгоре. На Русия, ръководена от Путин, просто не може да се вярва“, пише Инго Мантойфел в коментар на Дойче веле. Би било смехотворно да се говори за честна и справедлива държавноправна процедура. Сериозни са основанията да се смята, че и във втория процес срещу Ходорковски и Лебедев конците се дърпат от премиера Путин. От времето на ареста им преди седем години в Русия се шири тезата, че Путин наказва Ходорковски, задето се е намесил в политиката на страната и е застанал срещу него. Оттогава насам Владимир Путин смята Ходорковски за свой върл враг, когото, както изглежда, и сега няма да пожали. Авторът посочва, че всичко това е удар по политиката на модернизиране на Русия и затормозява руското партньорство със Запада.

Сега вече хубавите приказки и PR-кампании на Запад няма да помогнат. С осъждането на Ходорковски се поставя под въпрос целият проект за модернизиране на руското държавно ръководство. В чужбина Ходорковски отдавна се е превърнал в символ на безправната държавност на Русия. Още повече – той е лакмусът за действително партньорство. Защото колкото повече Германия, Европа и САЩ са заинтересовани от добри връзки с Русия, толкова повече се налага убеждението, че на една Русия, ръководена от Путин, не може да се вярва, заключава Инго Мантойфел.

Британският в. „Дейли телеграф“ пише, че Владимир Путин, който беше президент по време на първото дело срещу Ходорковски, а сега е премиер, не показа никакво смекчаване в отношението си към бившия олигарх. По-рано този месец той заяви, че Ходорковски е доказал се престъпник, който трябва да остане в затвора. Това изказване беше възприето като намеса в делото срещу бившия олигарх. Путин не изключва възможността да се кандидатира за президент през 2012 г. Негови критици подозират, че той иска да държи Ходорковски в затвора, докато не минат тези избори, пише „Дейли телеграф“.

„Индипендънт“ посочва, че след като Ходорковски беше арестуван през октомври 2003 г., държавата пое контрола върху компанията му „Юкос“. Това позволи на правителството да затвърди отново властта си върху енергийния сектор и да укроти други заможни бизнесмени, който след това започнаха да се подчиняват безропотно на заповедите на Кремъл. Едновременно с това Кремъл затегна освен това и хватката си върху политическия живот. Малко след ареста на Ходорковски партиите, които петролният олигарх беше финансирал, бяха изхвърлени от парламента или отстранени от политическия живот, припомня вестникът.

„Гардиън“ пише, че според анализатори продължителността на присъдата по второто дело срещу Ходорковски ще покаже кой от двата клана в Кремъл е надделял по този случай – кланът на „силоваците“ (бивши военни и агенти на службите за сигурност), свързани с Путин, или кланът на либералите, групирани около президента Дмитрий Медведев. През 2003 г. „силоваците“ се уплашиха, че Ходорковски и политическите сили около него стават прекалено влиятелни и затова решиха да го арестуват, припомня „Гардиън“. Присъдата срещу Ходорковски ще покаже кой от двамата – Медведев или Путин – е надделял, пише и „Монд“като припомня, че Путин никога не е пестял негативните си коментари по адрес на Ходорковски, който неотдавна също не пропусна отново да провокира властта, като разобличи корумпираната бюрокрация и бизнес кръговете, които са свързани с нея.

Медведев, който превърна борбата в корупцията в един от приоритетите си, откакто дойде на власт преди две години, прояви по-голяма сдържаност по случая. Според него никое длъжностно лице не трябва да изказва мнението си преди произнасянето на присъдата. Медведев обаче не осъди Путин заради изказването му. Според наблюдатели изходът от делото ще бъде тест за либералния тон, демонстриран все по-често от президента, и ще изпрати сигнал на чуждите политически елити и инвеститори.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.