Провокациите на Северна Корея ще се увеличат през 2011 г.

Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Северна Корея може да изстреля ракети срещу Южна Корея следващата година, прогнозираха анализатори в понеделник. Това става във време, когато Северът преживява наследствено прехвърляне на властта, а враждебността му към външния свят се увеличава. Ситуацията на Корейския полуостров е доста напрегната след поредицата провокации на Севера тази година. Напоследък обаче Пхенян проявява сдържаност, след като Южна Корея реагира гневно, отправяйки заплахи.

Институтът за стратегии по национална сигурност предупреди в доклад, оповестен миналата седмица и публикуван на уебсайта му в понеделник, че очаква махалото да се върне в другата посока през 2011 г. Страната може да проведе трети опит с ядрена бомба и да предприеме още нападения срещу намиращи се на фронтовата линия острови като Йонпьон, който беше обстрелван с артилерия миналия месец, когато бяха убити четирима южнокорейци, се казва в доклада. Северна Корея може да обстрелва дори с ракети и още артилерия южнокорейски острови по фронтовата линия, заяви за Асошиейтед прес главният изследовател И Ин-хо след публикуването на доклада.

Атаката срещу Йонпьон беше извършена осем месеца след потъването на южнокорейски военен кораб, при което бяха убити 46 моряци и за което беше обвинен Пхенян. Северна Корея обвинява Юга, че е предизвикал нападението срещу Йонпьон с провеждани на острова военни учения, и отрича да е замесена в потъването на „Чхонан“. Подобна враждебност обаче често се използва за печелене на солидарност в армията във времена на преход. Тази година севернокорейският лидер Ким Чен-ир обяви, че ще предаде властта на третия си син – младия и неопитен Ким Чен-ун.

Очаква се провокациите да станат още по-сериозни следващата година, тъй като Северна Корея се стреми да затвърди лидерството на сина и да постигне целта си да изгради „силна, просперираща държава“ през 2012 г., когато се навършват 100 години от рождението на основателя на Северна Корея Ким Ир-сен, заяви Институтът за стратегии по национална сигурност в доклада.

Двайсет и няколко годишният Ким Чен-ун отбеляза своя официален политически дебют, като беше произведен в генерал с четири звезди и зае ключови постове в управляващата партия през септември. Това засега са най-ясните признаци, че той е определен да наследи 68-годишния си баща. Има информации, че Ким Чен-ир, който, от своя страна, наследи лидерския пост от баща си Ким Ир-сен, е претърпял инсулт през август 2008 г. Това засилва спекулациите за бъдещето на намиращата се в изолация държава, която той управлява с железен юмрук.

В доклада се казва, че следващата година евентуалните провокации може да се простират от атаки срещу Йонпьон и други гранични острови и обстрелване на южнокорейски гранични постове по сухопътната граница между двете страни до опити за ликвидиране на севернокорейски бегълци в Юга. „Неизбежно е отношенията между Северна и Южна Корея да затънат в тресавище“, се казва в доклада. Северна Корея може също така да проведе трети ядрен опит, за да засили ядрения си потенциал и да увеличи натиска върху САЩ да приемат призивите й за преки преговори, чрез които да спечели помощи и други отстъпки, каза изследователят И Ин-хо.

Северна Корея не поддържа дипломатически отношения със САЩ, които подкрепяха Юга по време на Корейската война от 1950 до 1953 г. и имат в Южна Корея над 28 000 войници, чието предназначение е да защитават съюзника от агресия. Полуостровът остава в състояние на война, защото конфликтът завърши с примирие, но без мирен договор. „Северна Корея се стреми да нагнетява напрежението, като извършва още провокации, за да накара САЩ да седнат на масата за преговори. Ако това не проработи, Северът може да проведе трети ядрен опит“, каза И Ин-хо.

Има признаци, че Северна Корея се готви за ядрен опит на полигон в североизточната част на страната, се казва в доклада, но без да се дават подробности. Пхенян проведе подземни ядрени опити през 2006 и 2009 г., с което предизвика широко международно осъждане и санкции.  Институтът е свързан с Националната разузнавателна служба, главната разузнавателна агенция на Южна Корея, и докладът беше написан съвместно от двайсетина негови изследователи. Изследователи обаче казват, че докладът не отразява официалната позиция на тяхната организация.

Южнокорейският президент И Мюн-бак обеща в понеделник, че ще отвърне безмилостно на нова провокация, като каза, че не се страхува от война с комунистическия Север. „Страхът от войната никога не помага да се предотврати войната. Въоръжените сили трябва да отговорят безмилостно, ако бъдат нападнати“, заяви И Мюн-бак в редовно обръщение по радиото. Първоначално И Мюн-бак беше критикуван, че е проявил слабост непосредствено след атаката срещу Йонпьон. Но през последните няколко седмици той преминава в настъпление, като многократно отправя гневни заплахи за ответна реакция, ако Северът нанесе нов удар, провежда поредица военни учения и изпраща още войници на острови по фронтовата линия.

От своя страна, Северна Корея също изостря реториката. Ръководителят на отбраната на страната заплаши наскоро със „свещена“ ядрена война срещу Юга. Държавната телевизия излъчи в понеделник обширен документален филм, представящ хроника на последните обществени изяви на лидера Ким, включително участието му в конгреса на управляващата Корейска трудова партия (КТП) през септември и в масов военен парад през октомври. Имаше и кадри, показващи в едър план как синът му, облечен в син цивилен костюм и със сресана назад коса, вдига червената си членска карта в КТП по време на партийната конференция.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.