Унгария смущава ЕС с тоталитарен медиен закон

Идния месец членовете на Европейския съюз може да съжаляват за системата на ротационно председателство. И то защото председателското чукче ще бъде връчено на Унгария, чието популистко и жадно за власт правителство току-що прие медиен закон, по-прилягащ на авторитарен режим, отколкото на западна демокрация.

Дясната партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан спечели 53 на сто от гласовете на изборите през тази година, но се сдоби със 66 процента от местата в парламента – достатъчно да промени конституцията. Правителството се насочи към превземане или нападки срещу всяка институция, която не контролира, включително президентството, Върховния съд и Сметната палата; в момента е подложена на офанзива централната банка.

Междувременно под надзора на Орбан бяха приети два медийни закона, които ще поставят Унгария в една лига с Русия и Беларус по свобода на печата. Единият гарантира контрол на ФИДЕС над държавните телевизионни канали и всички други обществени медии.

Вторият, одобрен от парламента миналия вторник, създава мощен медиен съвет, чието правомощие е да регулира вестниците, телевизиите, радиостанциите и интернет. Съветът може да издава декрети и да налага солени глоби – до 950 000 долара – за новинарски материали, които смята за „небалансирани“ или обидни към „човешкото достойнство“. Журналистите може да бъдат принудени да разкриват източниците си на информация, а Съветът да претърсва редакции и да изисква от издателите да му предоставят поверителна бизнес информация.

Всичките петима членове на съвета ще бъдат съпартийци на г-н Орбан. Както се изрази представителят за свободата на печата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, „подобна концентрация на регулаторна власт е безпрецедентна за европейските демокрации и вреди на медийната свобода“.

Частните медии в Унгария протестираха остро. Също и демократичните съседи на Унгария, които сравниха Орбан с руския му колега Владимир Путин. Външното министерство на Люксембург се почувства отговорно да повдигне открито въпроса дали Унгария е подходяща да поеме ротационното председателство на ЕС от 1 януари. Но някои правителства си затраяха, като предпочетоха да не забъркват нов спор в обхванатия от криза Европейски съюз.

Това е грешен подход. Европа не може да позволи правителство на страна членка да потъпква фундаментални свободи без последици. Налице е инструмент за въздействие: през май в Будапеща Унгария ще бъде домакин на среща на върха на ЕС, в която се очаква да участва държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън. На г-н Орбан трябва да бъде дадена възможност да избира – или обуздаване на концентрацията на власт и промяна на медийните закони, или унижението Европейският съюз и САЩ да се принудят да преместят или бойкотират срещата.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.