Ходорковски остава в затвора – още 6 години

Михаил Ходорковски в съда. Снимка: от тв екрана

Московски съд осъди бившия петролен магнат и бивш най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски на 14 години затвор по второто дело срещу него за измами. Защитници на човешките права определиха присъдата като „жестока и абсурдна“. Основателят на компанията „Юкос“ и съдружникът му Платон Лебедев вече излежават 8-годишна присъда по първото дело срещу тях и нямат право на условна присъда, съобщи съдия Виктор Данилкин. С днешното решение те бяха обявени за виновни за кражба на 218 млн. т петрол между 1999 и 2003 г. и в изпирането на 23,5 млрд. долара.

„Бъдете проклети вие и децата ви!“, извика жена, вероятно майката на Ходорковски, докато се четеше присъдата. Двамата обвиняеми реагираха спокойно. Лебедев получи същата присъда като Ходорковски. „Това е жестока, срамна присъда, която показва, че в Русия няма независими съдилища“, заяви Людмила Алексеева, една от водещите правозащитнички в Русия. „Независим съд никога не би постановил присъда по такова абсурдно дело“, допълни тя, цитирана от агенция „Интерфакс“.

Мотивите към присъдите се четат вече трети ден, но едва в четвъртък стана ясен точния им размер. Включвайки първата им присъда от 2005 година, двамата ще пребивават в затвора общо по 14 години. Съдът зачете времето, което двамата са прекарали зад решетките от арестуването си през 2003 година, което означава, че присъдата им ще изтече през 2017 година

Присъдата по второто дело срещу Ходорковски и Лебедев е изложена на 800 страници. Адвокатите на двамата обявиха, че ще я обжалват. „Ходорковски и Лебедев могат да бъдат превъзпитани само чрез изолиране от обществото“, се казва в мотивите към съдебната присъда. Председателят на съда Виктор Данилкин отбеляза, че подсъдимите са действали в състава на организирана група.

По думите му, те не само са „обмислили план за превземане“ на руски петролни фирми, но са „положили всички усилия, за да маскират своите престъпни деяния като обикновена финансово-стопанска дейност“, цитира присъдата „Комсомолская правда“. Съдията прочете показанията на редица бивши служители на „Юкос“, които потвърждават вината на подсъдимите. Сред тези хора има вече осъдени лица, други се издирват в момента, пише „Московский комсомолец“ под заглавие „Присъдата бе определена от осъдени“.

Според нейния текст, тези свидетели разказали, че под контрола на ръководството в „Юкос“ били „рисувани схеми“ как петролът да се взема по занижени цени от добивните компании и да се прехвърля на фирми, регистрирани в зони с данъчни преференции. В присъдата се казва още, че Ходорковски и Лебедев давали подкупи на акционери и мениджъри, които биха могли активно да се възпротивят срещу техните планове, посочва вестникът.

Съдията Данилкин вече „втори ден мънка неясно текста, от който човек може да схване само отделни думи – главно номера на страници от делото, на които се позовава като на доказателства“, съобщава „Ведомости“. „Прокурорите сверяват речитатива на Данилкин с текста, който не показват на никого“, описва изданието обстановката в съда в материал, озаглавен „Мънкането на Темида“.

Съдията смята, че доказателство за вината на подсъдимите са показанията на Герман Греф, президент на Сбербанк (навремето министър на икономическото развитие), и на промишления министър Виктор Христенко. Макар че и двамата бяха призовани като свидетели на защитата и заявиха в съда, че не знаят нищо за кражби на петрол, изтъква всекидневникът.

Защитникът на Ходорковски Вадим Клювгант споделил, че по принцип било „трудно човек да разбере нещо и да долови взаимовръзката между изреченията“ в казаното от Данилкин. Негов колега адвокат обяснил пред „Ведомости“, че неясното четене било любим похват на съдиите, защото „не дава възможност да се направи качествен запис на огласения текст и служителят на Темида да бъде уличен в грешки“.

Защитата на Ходорковски подготвя обръщение към президента на Русия Дмитрий Медведев. Очаква се то да бъде обнародвано, след като днес приключи огласяването на присъдата по второто дело, свързано с Юкос, информира „Вечерняя Москва“. Според адвокат Клювгант, говорил пред радио „Ехото на Москва“, обръщението ще засяга „фактическото състояние на съдебната система“ в Русия и няма да представлява молба за помилване, уточнява всекидневникът.

Адвокатът на Ходорковски Юри Шмит обвини премиера Владимир Путин за решението на съда. „Присъдата беше произнесена под натиска на изпълнителната власт, която преди бе оглавявана от Путин“, каза Шмит. „Путин сигнализира на съда кой е шефът и кой решава съдбата и живота на Ходорковски“, добави той. „Това не е присъда, а незаконна процедура“, заяви Шмидт след произнасянето на присъдата. Руският премиер заяви в средата на декември по повод Ходорковски, че неговите престъпления са били доказани от правосъдието и че „мястото на всеки крадец е в затвора“. Тогава защитата заяви, че това е „пряка намеса“ в делото.

По време на двата процеса руски наблюдатели изразиха мнение, че аферата „Юкос“ е скроена от властта, за да обуздае Ходорковски – бизнесмен, демонстрирал независимостта и политическите си амбиции, финансирал опозицията и дръзвал да противоречи на Владимир Путин, тогава президент на Русия. Коментарите на САЩ и на ЕС във връзка с обвинителната присъда са неприемливи според руското външно министерство, посочва електронният в. „Утро“. Вашингтон изрази „безпокойство заради процесуалните нарушения“ по време на процеса, а Брюксел намекна за евентуално влошаване на отношенията с Москва, напомня изданието.

Процесът е изпитание за цялото руско общество. При създалото се положение трябва да бъде упражнен натиск върху президента Медведев, защото тъкмо той отговаря за онова, което става в Русия, в политическата сфера на страната, коментира известният писател Борис Акунин, цитиран във „Вечерняя Москва“. „Ако преглътнем това, ако не постигнем сега освобождаването на двама осъдени без вина, гражданското общество у нас няма да струва и пукнат грош“, казва Акунин.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.