От Нова година – резачка, досадният Гоце в полунощ, ефектът 7%… Все пак ще оцелеем

Двама от най-харесваните български политици. Вляво – Първанов чете новогодишно приветствие; Вдясно – преди изборите Борисов се снимаше дори гол на кориците на списанията. Снимки: от екрана на БНТ

Откак България има телевизия, на всяка Нова година в полунощ се явяваше бащицата на нацията – т. нар. Тато, Тодор Живков, за да каже важни безсмислици за благоденствие, напредък и прочее. Години наред – едно и също. Все хубави пожелания, а все по-зле ставаше положението.
Сега пак – Първанов 9 години наред се явява в полунощ като бащицата. Защо в полунощ? Откъде накъде? И няма как да избягаш – и трите национални телевизии го излъчват едновременно, плюс няколко други кабелни. Това ако не е тоталитарна държава, здраве му кажи.
Къде в демократична страна има приветствия точно в този вид по всички телевизии? В много страни държавният глава приветстват за Коледа, а не за Нова година. А други четат приветствия не точно в полунощ, когато хората си пожелават хубави неща за следващата година. И едно от хубавите неща за много българи е да не виждат повече физиономията на Първанов, т. нар. Гоце.

Секирите на 2011

Този дразнещ край на годината е само прелюдие към новата 2011, която започва с големи секири.
Вдигат се акцизи – на бензин, на тютюн за свиване, на дългите цигари, покачват се застраховките, защото върху тях има нов 2% данък, отпадат точките за пенсия и се увеличава възрастта за пенсиониране. Влиза в сила “данък колиба” – тоест и бараките с данъчна оценка под 1600 лв. ще плащат данък (справедливо или не – все пак е секира). Наемателите – ако са фирма или самоосигуряващо се лице – ще плащат 10% авансов данък за наема, вместо наемодателят да плаща този данък за приходите си. В туризма влиза в сила единен данък 9% ДДС.

„Стандарт“ за идеята да се повиши акциза върху бирата.

Бюджетът за Новата година ликвидира театрите, БАН, запраща образованието и науката в ъгъла, все едно сме африканска държава, но за МВР е увеличен с 5%, също и за военните. Орязаните бюджети ще се усетят още в края на януари. До пролетта някои направо ще затворят врати.

Който е на парно, сигурно вече си е видял с изненада сметката за ноември. За този месец, със средна температура 15 градуса, сметките бяха като за студените месеци през миналата година. В София за апартамент 60 кв. м. сметките се въртят около 100 лв. за топлия ноември. Това не е грешка и надписване на Топлофикация. Това са новите цени. Същите медии, които ни пускат едновременно Първанов в полунощ, и ни облъчват тотално с месията Борисов по 3 пъти на ден, едновременно заметоха под килима новината, че парното поскъпна към 25% от лятото. Имаше няколко поред объркващи съобщения, от които никой нищо не разбра, освен че Бойко щял да принуди руснаците да свалят цената на газа. Да, ама нищо такова не стана. Подари куче на Путин, и пак не стана. Не помогна, че подписа договори за газопровод, което е от полза на Русия, подписа за АЕЦ, което е пак от полза главно на Русия, а за България може да се окаже голямо набутване.
И какво? След голямото увеличение от лятото, сега обещават 5% намаление на парното от 1 януари. Голяма смешка, но добре преувеличена от медиите, сякаш това е грандиозен успех на правителството. Сметките за декември ще дойдат тия дни, като новогодишни картички.

Дефицит и криза – дянковите репресии

Какво можем да очакваме от 2011 г.? Прогнозата на финансовия министър Дянков, че дефицитът ще е под 3% едва ли стопли някого. Той за миналата година се похвали, че дефицитът е под 1% и какъв отличник е. А после се оказа друго и дефицитът стана 3,7%, после имаше ревизия на бююджета и отиде нагоре до почти 5% (всичко е игри с различни методики на смятане). Компенсираха го с харчене от резерва, който остави предишното омразно правителство, дето обрало бостана (виж повече тук).

Симеон Дянков. Снимка: София фото ейджънси

Икономистите предпочитат да не говорят публично, но за тях промяната в бюджета за 2010 г. със задна дата е причинена от некомпетентността на Дянков. Той разбрал през март, че за ЕС трябва да се прави финансов отчет по друга методика и изкара пропагандния балон, че открил скрити задължения от предишното правителство. От изборите до март му трябвало да ги открие, толкова били скрити… А става дума за близо 2 милиарда лева. Егати финансовият министър. Според повечето икономисти той просто е направил финансова еквилибристика, за да прехвърли дефицит в предишната година. Затова сега приказките му за нисък дефицит през 2011 не впечатляват никого.

И въпросът не е в дефицита – той може да е голям, но да се въртят пари в икономиката. А точно Дянков беше човекът, който спря паричните потоци – неизплатени задължения, задържано ДДС, спрени програми, проекти, финансиране. Няма плащане, което да не беше спряно заради отличника по дефицита. За сравнение – Щатите печатат пари, за да не спре паричният поток, тук имаме отличник, който спира плащания и финансиране. В резултат България затъна в по-голяма криза, отколкото беше възможно. Сега сам Дянков призна, че към декември били останали “само” 200 млн. дългове към фирми, от които 60 млн. са в министерството на Росен Плевнелиев. Вярва ли някой, след като Плевнелиев още преди месеци твърдеше, че неговото министерство е изплатило всички задължения към фирмите?

Ефектът “Дянков – Борисов” от 7%

Впрочем с дълговете се прояви един нов феномен в икономиката. Може да се нарече “Дянков – Борисов” – уникален, непознат в съвременния свят. Тихомълком на разни срещи по  министерствата започнаха да привикат от началото на миналата година фирмите, на които държавата има да плаща за изпълнени държавни поръчки и им казаха – плащаме веднага, ако отстъпите 7% от дълговете ни към вас.
На пръв поглед – какво толкова. Дори феновете на Борисов ще са доволни да научат това – е, те това е премиер, как се пазари. Само че реалността е убийствена. Нормалните фирми работят с 5-7% печалба. А ако са печелили и търгове с наддаване за най-ниска цена, печалбите са свити и под тези проценти. Тоест – правителството покани стотици фирми да понесат загуба, вместо да си вземат печалбата. Тези стотици фирми са взели кредити от банки, взели са на кредит материали от още хиляди фирми, на които трябва да се издължат. Ефектът беше като домино – масови съкращения на работници, фактически фалити… Много фирми стискаха зъби до лятото и есента и едва тогава приеха да вземат парите си с отстъпка от 7%, други още чакат и се канят да съдят държавата. Ще спечелят, разбира се, ама след време, когато няма да имат такава остра нужда от пари.

Ефектът “Дянков – Борисов” засегна само почтените фирми. Онези с надписаните сметки и нагласени търгове, при които има комисиони до 50%, бълха ги ухапала със 7%. Те първи са си взели парите. А се забелязва една тенденция фирми, които са печелили много поръчки при предишното правителство, да печелят и сега. Някак бързо новите се сработиха с опитните в изпълнение на скъпи поръчки (виж тук един пример).

Какво още през 2011 г.?

В икономиката – ще оцелеят главно фирмите, които работят за износ, тоест са конкурентноспособни на световния пазар. Цените на имотите ще продължат надолу, а инвеститорите с много апартаменти, вилни селища, хотели, постепенно ще фалират, може да повлекат и някоя друга банка. Ще се увеличи емиграцията, временно работещите по Европа. Повечето от тези хора ще започнат да се връщат след години, с други навици, с полезен опит. Подобно е било с Португалия и Испания преди да влязат в ЕС.
Нискообразованият избирател ще разбере полека-лека, че показните акции на Цветанов не хранят, а и не вкарват в затвора. Че вместо за лекари, той може публично да каже нещо за огромната контрабанда, която се развихри през 2010 г. И т. н.
Прави са онези, които казват, че като народ трябва да си изсърбаме попарата, която сами сме си надробили. Че от 1990 г. насам всички правителства, премиери, президенти, сами си ги избираме, каквито и игри да играят политиците.

И както българинът е разочарован последователно от Виденов, Костов, царя, Станишев, започва да се разочарова от Борисов. И социологическите данни за доверието го показват.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.