Мрачна 2011 година очаква Гърция

Никога през последния половин век и повече не са били толкова мрачни перспективите за Новата година, колкото са сега. 2010-а бе кошмарна, ад се очаква да се окаже и 2011-а за милиони гърци.

Изпълнено с надежди за по-добри дни започна управлението на страната от премиера Георгиос Папандреу. Държавата обаче се изпълни с руини – стопански и социални. Заплати и пенсии бяха ограбени. Трудови права от един век бяха ликвидирани. Социалната държава се срива. Гърция бе унизена и съсипана в международен план. Страната загуби националния си суверенитет и сега финансово се управлява от чужди деспоти.

Гърция на меморандума, подписан от кабинета Папандреу с ЕС и МВФ, върна политически страната във времето на американското господство от 50-те години що се отнася до това, че съдбата на гръцкия народ се определя от чуждите суверени. Те решават. Правителството просто изпълнява заповедите им, при това с усърдие и отдаденост. Страната ни вече няма конституция и закони. Меморандумът за заемите вече се е превърнал във върховен закон.

„Страна под окупация“, определят днешна Гърция не само засегнатите работещи и пенсионери, но и свещениците от Светия синод на църквата. „Гърция като че ли вече не е свободна, а се управлява всъщност от кредиторите й. С други думи заявяваме, че сме окупирана страна и изпълняваме заповеди на суверенните ни кредитори“, бе написано на листовки, разпространявани в храмовете.

Ситуацията през 2011 г. ще се влоши в сравнение с 2010 г. Единодушни в тази оценка са гръцки и чужди анализатори. Косвено това се признава даже и от правителството. Прогнозата произтича от факта, че кабинетът Папандреу води последователно една крайно, неолиберална политика. Тя е пропита от логиката, че колкото повече гърци обедняват, толкова повече чуждестранни инвеститори ще купуват предприятия, услуги, сгради и земя в страната, както това става в Китай, където заплатите са от 60 до 200 евро! Целта на Папандреу е „китаизация“ на Гърция при спазване на съответните пропорции.

Държавата стои начело на набезите за ограбване на доходите на гърците, за намаляване на заплатите, оглавява усилията за свиване на жизнения стандарт чрез неспирни повишения на цените на държавните услуги. Тя вдига цената на тока за бедните, а за богатите я сваля! Увеличава с 80 на сто билетите на влаковете и с 30 до 50 на сто на градския транспорт, а орязва маршрути и разписания, прави все по-трудно придвижването и живота на икономически по-слабите. Правителството се готви да махне даже и даваните безплатно учебници!

Безгранична е ножицата на водената от Папандреу политика, която слага на бесилото дори и надеждата. Народът обаче ще оцелее макар и с тежки загуби. И народът не само ще оцелее, но ще започне още по-ефикасно да се съпротивлява на политиката на правителството. Колкото и безмилостна да е тази политика на Папандреу през 2011 г., със сигурност ще има съпротива. И тази съпротива ще е много по-решителна отколкото през 2010 г.

Неизбежните конфликти през Новата година ще възпламенят необратими политически процеси. Но в каква посока ще са те никой не е в състояние да предвиди още от сега. Това ще се види от мащабите и напрежението на протестите срещу правителствената политика в Гърция, а също от тлеещите сблъсъци между отделни държави, както и от непредсказуемите социални взривове в Европа.

Предстои една трудна година, през която Гърция и Европа е изключено да бъдат същите. Въпреки сегашния мрак обаче, ние искаме да се надяваме, че тя ще е по-добра.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.