Ще гръмне ли някой новогодишно и паметника на Живков в Правец?

За агент Драшков, сталинистите и живковистите

Паметникът на Тодор Живков в Правец. Снимка: Музей на Живков в Правец

В Украйна неизвестни взривили паметника на Сталин в град Запорожие навръх Нова година – тази новина изтече по всички световни агенции, придружена със снимки и коментари. Случката сродява по необичаен начин Украйна и България, защото в София през 1953 г. по същия начин е гръмнат паметника на Сталин в Парка на свободата до Орлов мост от анархиста Георги Константинов (виж тук разказа му).

Не, Украйна не е изостанала с толкова години от България. Случаят е по-сложен. В Украйна става дума за взривен нов паметник, поставен сега, а не за наследство от комунизма. Там паметниците на Сталин са махнати още преди 50 години. Но в Източна Украйна, в която надделява любовта към братство с Русия, носталгиците по СССР откриха бюст-паметник на Сталин през май 2010 г, пред сградата на комунистическата партия в Запорожие, на видно място в града. И съвсем логично, някой го е гръмнал новогодишно.

Бюст-паметникът на Сталин в Запорожие при откриването му през май 2010 г. Снимка: АП/БТА

В Западна Украйна надделява мнението, че Сталин е палач на украинския народ. Най-малкото, исторически факт е Гладомор – гладът в Украйна от 20-те до 30-те години – в най-плодородната част на СССР, предизвикан от колективизацията и погрешните селскостопански реформи на Сталин. Не просто гладуване, а загинали от глад между 2,5 и 5 млн. души има само в началото на 30-те години, според различни научни изследвания. Цифрата стига общо до 12 млн. умрели от т. нар. изкуствен глад. Всяка сутрин камионетки са обикаляли да събират труповете из градовете.

Сталин нарежда в житницата Украйна да се изпълняват разни квоти за зърно, които местните не могат да изпълнят. Тогава специални команди обикалят и събират всичкото жито от селяните, прибират и заделеното за посев. Всякаква търговия и натурална размяна е забранена, правят се постоянно проверки. Украинците започват да измират от глад.

В началото на 30-те години Сталин блокира границите с Украйна, за да не могат да бягат украинците в други части на СССР. Към 200 000 украинци са заловени при опит за бягство от глад. Това е накратко историята на Гладомора – нововъзникнала руска дума, описваща смъртоносния глад, обхванал и други републики на СССР, но най-опустошителен в Украйна.

Празният постамент и щетите по фасадата на комунистическата централа в Запорожие след взривяването на бюста навръх Нова година. Снимка: АП/БТА

През януари 2010 г. Апелативният съд в Киев се произнесе по наказателно дело за глада в Украйна и определи Сталин, Каганович, Молотов и др. болшевишки лидери за виновни, но прекрати делото поради смъртта им. През април 2010 г. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция за глада в Русия, причинен от „жестоко и умишлено действие и политика на съветския режим“, който е “отговорен за смъртта на милиони невинни хора” в Украйна, Беларус, Казахстан, Молдова и Русия.

Агентът Драшков и ръката на ДС от 50-те години

През 2007 г. парламентът съставяше комисия, която да разсекретява досиетата на ДС. И СДС предложи за член на комисията 75-годишния тогава анархист Георги Константинов, взривил бюста на Сталин през 1953 г., за което е осъден на 20 години затвор, лежал 10 години, после избягал във Франция и осъден задочно на смърт (виж тук цялата история). Бил преследван от ДС цял живот. Но той не беше одобрен за член на комисията по досиетата.

Георги Константинов. Снимка: Булфото

Попречи му Иван Драшков, сегашният зам.-шеф на ДАНС, тогава шеф на Националната служба „Сигурност“, който го нарече терорист. За член на комисията се искаше проверка от тогавашната НСС. Нейният тогавашен шеф Драшков, бивш служител на ДС, заяви, че за Константинов има 25 тома в архива на службата. Тоест – архивът на ДС от 50-те години се използва, за да се преследва и днес една от жертвите на ДС.

Драшков определи като тероризъм извършеното от Константинов през 1953 г. Приравни го с Осама бен Ладен. Младеж анархист, повредил с взрив паметник преди 54 години, се сравнява с терорист по днешните стандарти.
Такива хора като Драшков работят още в службите на България.

Иван Драшков, бивш служител на ДС, бивш директор на НСС, зам.-директор на ДАНС. Снимка МВР

Какво удивително съвпадение на оценката на Драшков с думите на Алексей Бабурин, ръководител на комунистите в Запорожие. Той каза за гръмнатия на Нова година паметник на Сталин: „Това не е хулиганство, а терористична атака“.

Българските сталинисти, обаче, имат своя специфика.

Синът на Драшков се прочу в медиите като 27-годишен собственик на 160 апартамента в затворен комплекс, които бил построил с кредити от банка. Братът на Драшков пък се прочу като продаде имот за 15 млн. лв. в София с фалшив подпис на тогавашния кмет Борисов.
Украинските сталинисти не се занимават с бизнес. Поне в това отношение България е напреднала.
Какво общо има паметникът на Сталин с този на Тодор Живков? При българският Тато не са умрели хора от глад, не е пращал команди да тършуват по къщите на хората за зърно. Не е пращал в Сибир, като Сталин. Може би заслужено му вдигнаха паметника в Правец? Който е открит в присъствието на сегашния президент Първанов (тогава лидер на БСП), на сегашния премиер Бойко Борисов (тогава назначен от седмица за главен секретар на МВР), на депутати от левицата и др. Тоест – уважението е далеч по-голямо и представително, отколкото към Сталин в Украйна.

(следва)

Чети утре: Кой направи паметник на Живков – през 1987 и през 2001; Ще го събори ли някога някой? В каква интрига с паметника забъркаха Радой Ралин

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.