Боклукчийската вселена на Лятифе Текин

Най-социалният роман у нас за 2010 година

Най-социалният роман за годината в нашенския пазар дойде от Турция: „Берджи Кристин. Приказки от Бунището” на Лятифе Текин (изд. „Рива”). „Една зимна нощ на хълма, където денем огромните камиони докарваха и изхвърляха мръсотията на града, малко по-нататък от купищата смет, под светлината на фенера се появиха осем бордея”.

Следващата нощ – още 100: „с покриви от пластмасови легени, с врати от стари черги, с прозорци от мушама и със стени от влажни брикети. След полунощ вятърът се промъкна и сграбчи покривите на бордеите. Те се разлетяха като птици. А заедно с покривите отлетяха и бебетата в люлките, завързани за таваните”. Това не са цигани, а просто бедняци, циганите идват по-късно.

Край сметището възниква цял град и не само това – цяла цивилизация, и не само това – цяла вселена. Възпроизвежда се социалният генезис: спонтанна и привнесена иерархизация със съответните институции – пророк, кмет, синдикат, кино, кафенета. Външната цивилизация се противи и възползва. Опитите да се ликвидира боклукчийската цивилизация се редуват почти всеки ден, а предприемачи инсталират цяла индустриална зона наблизо, подмамени от евтината работна ръка.

Текин е написала и роман за „устната бидонвилска литература”. Първо всичко случващо се минава през фолклора, всичко се възпява и запаметява на фолклорно равнище и второ тя разказва със същия език: „Луната се завъртя с шумолене. Фабриките блеснаха. Хората заработиха по-бързо от самолет”.

Тук гъмжи от герои, както се изразяват опитните литературоведи: обрисувани особено релефно.  Но, както те биха казали: главният герой е социумът, някога се казваше „народът”. При това положение и при този език най-непосредственият разказ е приказката. Да, тя намирисва на магически реализъм и на нюейдж само защото е реплика на социологията.

Романът на Текин е алтернатива на политически коректното говорене на социологията. Да, и откровена метафора. Метафора шамар. И сетнешната дързост на литературата да нахълта там, дето друг не смее.

От блога Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.