АЕЦ „Черна вода“ е опасна, милиони хора може да умрат

Трима специалисти предупреждават, че пускането в експлоатация на новия реактор на атомната централа „Черна вода“ в Румъния застрашава националната сигурност, но властите отричат тези твърдения. След проверки на чужди специалисти проектът на втори блок на централата претърпя 160 промени, а трети блок не получи лиценз.

Първи и втори блок на АЕЦ Черна вода в Румъния вече работят. Трима експерти твърдят, че те са потенциална опасност и може да причинят смъртта на милиони хора. Снимка: La Campagna per la riforma della Banca mondiale

Трима експерти предупреждават, че пускането в експлоатация на втори блок на АЕЦ „Черна вода“ застрашава националната сигурност. Всеки има различна хипотеза. romania_libera-logo.gifЕдиният твърди, че във втори блок са монтирани стари части от 80-те години, които не са съхранявани съгласно процедурите. Факт, който би могъл да предизвика експлозия, подобна на тази в Чернобил, но двойно по-опасна за населението.

Другият уточнява, че не са взети предвид съмнителното качество на реакторите Канду 6 и фактът, че Румъния е страна на земетресения. Реакторите първоначално са били произведени за Канада, но такива не се монтират там от 97-ма година. В страната не е имало и силни земетресения. Последната хипотеза е на полковник от резерва, по професия инженер, който разказва за пукнатини, големи колкото юмрук при двата реактора.

И тримата специалисти са работили в първи блок на централата, а един от тях все още е в системата. В отговор Националната комисия за контрол на ядрената дейност (НККЯД) твърди, че са спазени всички норми за съгласуване на лицензите за експлоатация, а в твърденията на тримата има само една истина – все още нерешеният проблем с трети блок на АЕЦ Черна вода.

От 1991 година тримата специалисти информират всички отговорни институции в държавата. Засега данните се анализират от спецслужбите. Тези дни втори блок на АЕЦ „Черна вода“ беше пуснат в експлоатация, но ще заработи на пълна мощност наесен.

МИЛИОНИ ХОРА МОЖЕ ДА УМРАТ

Нашият източник от ядрената система, който е с десетилетия опит и засега иска да запази анонимността си, е изпратил преди няколко седмици предупреждение до канцеларията на премиера Калин Попеску Таричану. Информацията е записана на лента и бързо е достигнала до специалните служби, които проверяват дали става въпрос за заплаха срещу националната сигурност. В заявление до „Ромъния либера“ цитираният източник ни информира, че част от монтираните части са били купени преди 1989 година и не са съхранявани адекватно, „което повишава риска от експлозия, разпръскваща радиация, която би могла да бъде по-мощна от тази в Чернобил. Милиони хора може да умрат заради радиацията“.

ПОТЕНЦИАЛНА ОПАСНОСТ

Преди 11 години полковникът от резерва Еуджен Захиу, инженер по професия, представя реферат, в който твърди, че според него АЕЦ „Черна вода“ представлява „потенциална опасност“. „Бях при Йон Ротару, генерален директор на Нуклеарелектрика, и той се съгласи с мен, но ми каза, че политиката е подвела техниката и не можем да направим нищо“, твърди полковник Захиу. Той разполага с технически данни, които подхранват страховете, че в Черна вода нещо не е както трябва. „В обвивка номер 1, в която функционира ядреният реактор, бетонният корпус е напукан, защото е използван бетон, препоръчан от канадците. Според английска документация при потапяне от 12 см бетонът не става достатъчно плътен и в него могат да се появят пукнатини.

ПРОБЛЕМИ ОЩЕ ОТ 1991 ГОДИНА

Полковник Еуджен Захиу твърди също, че проверка през февруари-март 1991 година на Националната агенция за атомна енергия във Виена е констатирала, че не е спазен проектът. „Под реактори 1 и 2 има пукнатини, колкото юмрук, които са били запълнени с бетон и са смалени до 5-7 мм“, казва Захиу.

НЕ СА ВЗЕТИ ПРЕДВИД ЛЪЧЕНИЕ И ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

Инженер Валериан Команеску, друг специалист в тази сфера, е изпратил много предупреждения, касаещи два проблема: не е взета предвид възможността от земетресение при монтиране на реакторите и не е поставен проблемът за облъчването. „НККЯД няма норми за система за бързо спиране, както и норми за сеизмична квалификация. При първоначалният проект с реактор тип Канду 6 не е взето предвид и съществуването на високоенергийно фотонно лъчение. Освен това през 1988-89 г. сигнализирах, че апаратурата за радиозащита е несъответстваща“, твърди инженерът. Команеску подчерта, че не е взето предвид и че петте ядрени реактора са обградени, при критичен радиус по-малък от 30 км, от около 100 000 жители. Последиците са, че в Констанца хиляди пациенти имат ракови образувания, а много деца се раждат с малформации. Точна статистика никога не е обявявана публично, защото е „конфиденциална“, според чиновник от кметството в Черна вода.

НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА СРЕЩУ ЯДРЕНАТА ЕНЕРГИЯ

Изпълнителният директор на организация Terra Mileniului ІІІ Йонуц Апостол потвърди, че част от информацията на инженерите е достоверна. „Наистина ядрените реактори Канду в Канада имат катастрофална история по отношение на оперативната дейност, както и от гледна точка на радиоактивните емисии и липсата на сигурност на реакторите,” каза той и уточни, че редица страни са наложили мораториум върху ядрената енергия. Някои държави вече не строят и/или са определили период на живот на ядрените електроцентрали. Дори Канада се отказа през 1997 година от реакторите Канду. Директорът на Terra Mileniului ІІІ каза, че е поискал от министерството на здравеопазването данни за канцерогенното влияние в района на Черна вода, но не е получил отговор.

„Дори и да съществува изследване за здравния статус на населението, не вярвам, че някога ще бъде оповестено публично“, твърди Апостол, който акцентира и върху сеизмичния риск. „Черна вода е в зона на разлом и, разбира се, е подложена на сеизмичен риск.“

ОТГОВОРЪТ НА ВЛАСТИТЕ: НЯМА ПРОБЛЕМ!

Румънските власти настояват, че ядрената централа Черна вода е безопасна, а двата блока отговарят на всички изисквания за качество. Снимка: Canteach

НККЯД признава, че частите и оборудването, използвано в блок 2, са набавени в периода 1983-1990 година, но твърди, че са били съхранявани съгласно процедурите. В отговор от две страници НККЯД на практика казва едно нещо: няма никакъв проблем в двата блока. „НККЯД, в качеството си на национален орган за регламентиране и контрол в ядрената сфера, следи всички дейности по конструиране и монтаж да бъдат извършени от оторизираните фирми съгласно законовите разпоредби, а детайлите и оборудването да отговарят на специфичните изисквания за качество, наложени в ядрената сфера“, уточнява ръководството на институцията. Факт, заявен и в отговора на компанията Нуклеарелектрика.

Председателят на НККЯД Вилмос Жомбори заяви, че поема отговорността за нормалната работа на двата блока. „Съществува един проблем за трети блок, който не е получил и няма да получи лиценз, докато не бъде подобрен. Най-добрите специалисти от света идваха и констатираха, че всичко е наред, а след проверката им направихме 160 промени на втори блок,” каза още Жомбори. Заместник-кметът на Черна вода Вирджил Хемеш, бивш служител на първи блок за период от 15 години, твърди, че АЕЦ „Черна вода“ е сигурна. „Радваме се и се гордеем, че втори блок беше пуснат в експлоатация. Оттук си вадим хляба“, заяви той. Не толкова категорична беше местната съветничка Мариана Мирча, която е шеф на комисията по околна среда: „Изобщо не е перфектна. Има доста проблеми. Освен това никога не е правен обществен дебат по тази тема, за да знаят местните хора какви са рисковете. Скоро ще ви кажа повече.“

СПРАВКА

АЕЦ „Черна вода“ в Румъния е проектирана за пет реактора Канду 6 канадско производство. Засега е пуснат в експлоатация само първи блок на централата, който има инсталирана мощност от 700 мегавата и произвежда около 10 процента от електроенергията в Румъния. В началото на този месец започнаха пробите на втория реактор. През юли той ще бъде свързан с националната електрическа система, а от септември ще заработи на пълна мощност от 700 мегавата.

След пускането в експлоатация на втори реактор, АЕЦ Черна вода ще осигурява около 18 процента от производството на електроенергия в Румъния. Трети и четвърти реактор ще бъдат изградени едновременно, като строителството им ще започне през 2008 година.

Тринайсет фирми са се класирали за финализирането, пускането в експлоатация и управлението на трети и четвърти реактор на АЕЦ Черна вода. Сред тях са румънските фирми „АЛРО“ и „Електрика“, както и чуждестранните AECL (Канада), „Ансалдо“ и „Енел“ (Италия), „Електрабел“ (Белгия) и „Ибердрола“ (Испания).

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.