Бойко, Цецка и Фидоска правят избори – леле мале… Емигрантите против глупостите

Ветото на президента Първанов върху закона за изборите беше посрещнато с облекчение от организации на българите зад граница (виж тук). Някои от тях преди това писаха писма до президента да наложи вето и да сезира Конституционния съд, защото се нарушава конституцията и правата им на български граждани.

Правната неграмотност на сегашното парламентарно мнозинство, водено от т. нар. Цецка и Фидоска, прокарва закони, които се сблъскват с Конституционния съд. Най-драстичен е случаят със Закона за научните звания на реформатора на образованието министър Игнатов. Половината му текстове бяха отменени от Конституционни съд и беше обявен за негоден (виж тук). Много други закони минават без нарушения на конституцията, но с кусури, които ще се влачат години наред, докато ги промени някой следващ парламент.

Сегашният избирателен закон обаче, има някои очевидни нарушения на конституцията. Според нея българинът има равни избирателни права. Но законът на ГЕРБ, прокаран от т. нар. Цецка и Фидоска, въвежда различни права за различни българи. Например – ако българин има второ гражданство на страна извън ЕС, не може да се кандидатира в местните избори или за евродепутат. Излиза, че ГЕРБ може да докара за еврокомисар Кристалина от САЩ и за финансов министър „племенника й“ Дянков, пак от там, ама за другите българи от Америка – не може. Само наши хора може. По-маловажно ли е финансов министър от кмет, та да не може да се кандидатира българин с американски паспорт? Или еврокомисар е по-маловажно от евродепутат?

За изискванията за т. нар. уседналост, за да гласуваш – тоест да си живял 3 месеца преди евровота и 12 месеца преди местните избори – може да се спори. По европейските изисквания не трябва да е 12 месеца, а 6. Но това е дребен кахър с новия закон.

Според закона българите в чужбина са друга категория българи – те могат да гласуват само за партии. А българите в България ще могат да гласуват преференциално – тоест да избират в листите хората поименно.

Друга глупост е, че в градове с дипломатически представителства могат да гласуват и само двама души, а в тези без – трябва да има 100 заявления. Само за справка на ГЕРБ – На последните избори в Сеул, където има посолство, са гласували 24 души, а в Марсилия, където няма дипломатическо представителство – 400 души.

Има още спорни моменти – намаляване на общинските съветници, за назначаване на кметове в селата до 350 души, вместо да ги избират (ох, какви назначения и какви недоволства ще има, ако това остане в закона).

Може би гласът на емигрантите за законите трябва да се чува повече, защото те живеят в развити демокрации и имат по-вярна представа как трябва да се развива България.

Както пишат в писмото до президента против новия изборен кодекс (виж тук) няколко емигрантски организации:
“България не свършва на гранично-пропускателния пункт, както очевидно смятат много политици от парламентарно представените партии. България е там, където има българи.”

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.