Изкарани извън търпение от Румъния и България

Снимка: Пресцентър на МВР

Разочаровани от липсата на напредък в Румъния и България и пълни с угризения относно приемането на двете страни в ЕС на 1 януари 2007 г. Почти така са се чувствали много дипломати и европейски функционери през 2009-та – годината, от която датират серия телеграми, изготвени от посолството на САЩ в София и публикувани от сайта „Уикилийкс“.

Според една такава дипломатическа нота, подписана от бившия американски посланик в София Нанси Макълдауни, източник, чиято самоличност не се посочва, твърди, че все повече европейски държави са недоволни от липсата на напредък, постигнат от Румъния и България в областта на правосъдието. Положението в двете страни, но най-вече в България, било изкарало извън търпение представителите на Европейската комисия, които смятали, че въпреки систематичните усилия да вкарат София в правия път в областта на съдебната реформа, твърде малко неща са се променили наистина.

„Как да ги накараш да реформират системата, като те не искат?“, се питал реторично източникът на американските дипломатически ноти. Телеграмите говорят също за „отбранителната агресивност“ на българското правителство и липсата на политическа воля. В този контекст само натискът на Европейската комисия, чрез мониторинговите доклади, е единственият път за постигане на резултати. Резултати, които били толкова очаквани, че дали повод на холандския министър по европейските въпроси Франс Тимерманс да вземе предвид задействането на предпазната клауза срещу България и Румъния.

Източникът на американското посолство казва още, че „в момента (юли 2009 г.- бел. на авт.) само Холандия иска предпазна клауза, но други стават все по-разочаровани от липсата на напредък в България (и Румъния)“. „Има дискусии в Комисията за удължаване срока на действие на Механизма за сътрудничество и контрол над предвидените три години, а Швеция, която ще поеме шестмесечното председателство на ЕС (от юли 2009 г. – бел. на авт.), гледа положително на удължаването му и е решена да следи проблемите с правосъдието в двете страни“, според нотата на американската дипломация.

В Брюксел липсата на напредък в двете страни в реформата на правосъдието, борбата с корупцията и организираната престъпност е изкарала извън търпение официалните лица толкова силно, че „изглежда че има угризения относно факта, че е било позволено приемането на България и Румъния твърде рано“, показва още документът, публикуван от „Уикилийкс“.

По същата тема, испанският вестник „Паис“ публикува други фрагменти от нотите, изпратени от американското посолство в София. Този път става дума за доклад, озаглавен „Българският футбол получава червен картон за корупция“. В документа се посочва, че „кралят на спортовете“ на юг от Дунав се намира, пряко или косвено, в ръцете на мафиотски лидери, които се възползват от него, за да подобрят имиджа си. Споменати са специално отборите на „Левски“ (София), ЦСКА (София), „Литекс“ (Ловеч), „Славия“ (София), „Черно море“ (Варна), „Локомотив“ (София) и „Локомотив“ (Пловдив).

Разкритията, появили се в масмедиите вчера, се появяват в момент, когато наближава вземането на решение за присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство. Разширяването на „зоната без паспорти“ на ЕС следва да стане през март 2011 г., но Германия и Франция обявиха вече, че искат отлагане на този срок, тъй като двете страни не са решили още проблемите, свързани с корупцията и борбата с организираната престъпност. Решението за разширяването на Шенген се взема с консенсус.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.