Косово – потенциална опасност за Балканите

Балканите са задминали периода, в който във всеки момент можеше да се стигне до възобновяване на насилието – възможност, от която Вашингтон и Брюксел се страхуват най-много, смята британският анализатор и добър познавач на положението в региона Тим Джуда, съобщава МИА. Според него и мнението на ЕС е, че 2010 г. е била добра година на Балканите, но до първата половина на декември в Косово.

Смятам, че събитията в Косово са голяма стъпка назад. Обвиненията за изборни измами и докладът на Съвета на Европа, изготвен от Дик Марти, нанесоха огромни щети на Косово, така че очакваните разговори между Прищина и Белград с посредничеството на ЕС ще бъдат много по-сложни, изтъкна Джуда в интервю за Би Би Си. Той подчерта, че разговорите между Белград и Прищина би трябвало да бъдат едно от най-важните събития тази година, но не очаква някакъв драматичен пробив.

Някакви разговори сигурно ще има, тъй като двете страни ще бъдат под натиск да пристъпят към тях. Обаче не вярвам, че те ще доведат до някаква голяма стъпка напред. Може би ще бъде достатъчно, че разговорите изобщо са започнали, добави британският анализатор. Според него най-голяма потенциална опасност в региона през 2011 г. представлява Косово.

Най-голяма опасност представлява увеличената политическа изолация на Косово и нейните потенциални политически последици. Ако Косово продължи да изостава от останалата част от региона или пък другите страни започнат да се дистанцират от новото косовско правителство, заради твърденията за изборни измами и обвиненията на Дик Марти, че Хашим Тачи е участвал в търговия с човешки органи, това би могло да има дългосрочни и непредвидими последици, обяснява Джуда.

Джуда смята, че през изминалата година за Сърбия най-важен е бил неуспехът пред Международния съд в Хага по отношение на косовската декларация за независимост. Според него Сърбия тази година трябва да очаква умерен успех и продължаване на евроинтеграцията и малко икономическо оздравяване, макар без голямо намаляване на безработицата.

Подобно ще бъде положението и в Хърватия, която очаква членство в ЕС през 2012 г., смята Джуда. Събитието на годината в Хърватия, добави Джуда, е несъмнено арестуването на бившия хърватски премиер Иво Санадер, което показва, че премиерите на която и да било държава в региона, няма да бъдат над закона. Черна гора миналата година бе белязана от решението на Мило Джуканович не да се оттегли, а по-скоро да се отдалечи от политиката, обяснява британският анализатор.

Възможни по-значителни стъпки след многогодишен застой и стагнация, Джуда вижда в Босна и Херцеговина. Всичко зависи от това дали международната общност ще се посвети по-сериозно на Босна тази година. Постът шеф на новата европейска дипломатическа служба за Балканите идната седмица ще поеме Мирослав Лайчак, бивш словенски посланик в Белград, посредник за черногорския референдум за независимост и бивш върховен представител в Босна и Херцеговина. Той е човек, който добре познава региона и който като такъв ще посвети голямо внимание на Босна, заяви Джуда.

Друга възможна приятна изненада на Балканите тази година би могъл да бъде договор между Скопие и Атина по спора за конституционното име на Македония – въпрос, по който според информации на Джуда, е постигнат голям напредък между двете страни под покровителството на ООН.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.