История за покер в Мрежата, черно тото и Божков

Сайта за покер.

Историята по-долу е разказана от играч на покер в Интернет и любител на спортни залози, който, разбира се, пожела да остане анонимен. Той леко повдига завесата на един свят на тайни сбирки на покер-общество, черно тото и спортни залози.

От самото създаване на световната Мрежа, в нея се играе покер. Българи играят и в наши, и в чуждестранни сайтове, можеш да ги срещнеш в различни форуми.

Специално в България много се играе покер. Има сайтове и много преведени на български език книги, които са достъпни за четене и за теглене, ако някой иска да се научи. Има и много форуми. Покер-играчите от България, които са се засичали по сайтове за покер в целия свят, се запознават помежду си и се срещат в реалния живот. Ако влезеш в един сайт и там има 2000 човека, често поне още един, освен теб, е българин, случвате се на една маса, запознавате се, разменяте си координати.

Чисто технически, процедурата е следната: регистрираш се в сайт за покер с име и парола, и си отваряш или банкова сметка, или сметка в т. нар. Интернет-портфейл към сайта. Каква е разликата – ако искаш да преведеш пари, спечелени на покер, директно от сайта към банковата си сметка, без да имаш Интернет-портфейл, преводът е доста скъп. По-изгодно е, ако използваш портфейла, който върши работа и за всякакви онлайн разплащания, като например, да преведеш 10 долара по Скайп-сметката си и да говориш цяло лято по телефона с Щатите на тарифа от 4 стотинки за минута.

Сайт за покер. Напредналите в играта залагат хиляди.

След това трябва да свалиш и инсталираш необходимия софтуер – малка програмка, която се нарича poker client. Влизаш в нея с името и паролата си, и се озоваваш на една анимирана маса. Сядаш на масата, раздават ти се картите, обявяват се залозите, дават ти сметката, по която да си превеждаш парите и играеш.

В Интернет-покера не се търси произходът на средствата, които залагат играчите, но ако превеждаш големи суми, рискуваш да станеш подозрителен, да ти проследят паричните потоци и да те обвинят в нарушения. Интернет-портфейлите имат определен лимит. За играч, регистриран в даден сайт от 2 години, лимитът е между 20 и 50 хиляди, в зависимост от сайта. С течение на времето този лимит се увеличава.

Повечето страници за покер подаряват на всички новорегистрирани определена сума за залъгване, обикновено по 5 евро. Дали ще спечелиш, или ще загубиш, тези пари не си ги вадиш от джоба. Впоследствие самата игра достатъчно те зарибява. Начинаещите играчи предпочитат да започнат с т. нар. Free rolls, докато свикнат. Това са безплатни игри с определен награден фонд, каквито има на всеки сайт за покер. Когато аз започнах навремето, в един free roll играеха около 2 000 души за награден фонд от 50 евро.
Ако си готов да вложиш свои пари, може да участваш и в турнири с минимален вход, но с по-високи печалби. В турнир за 1000 евро например, в който има 500 души, трябва да внесеш за вход 1 евро.

Друг вариант е да играеш на маса в т. нар. Cash-games. Минималният вход там обикновено е 1 евро, а максималният – 4 евро. При тези игри може да печелиш различни суми, в зависимост от това колко човека са заложили. Някои хора, разбира се, играят за големи суми. Онзи ден гледах двама американци. Единият беше с 4 хиляди долара, а другият – с 6 хиляди долара реални пари.

Сайт за хазарт и спортни залагания.

Ако играеш обикновен покер в казино, трябва да бъдеш там плътно по време на играта – от 6 до 10 часа примерно. Онлайн покерът дава повече възможности – например, докато си на работа, може да се пуснеш за половин час, да участваш в един турнир само с 2 евро. Вечер, ако се скараш с жена си, може да седнеш на компютъра, да си сипеш едно уиски и пак да играеш. Естествено, винаги може и да спечелиш, и да загубиш не малка сума, защото за повечето хора покерът е болест, но в Интернет не е толкова обвързващо. Ние веднъж с братовчед ми участвахме двамата с една и съща регистрация. Очакваше се играта да продължи 4 часа, а за да побеждаваш в покера, трябва да си много концентриран, затова първо играх аз, когато се уморих, седна той и т. н.

Мрежата позволява също и двама или повече играчи да се наговарят срещу останалите. Ако се познаваш с дадени хора и се разберете да седнете на една маса, по време на играта може да се наговаряте по Skype или по icq, без никой от другите участници да разбере.

Сайт за покер. Залозите варират според играча. Има игри за начинаещи със символични залози.

Парите, спечелени от Интернет-покер, не се облагат с данъци. Наскоро в България искаха да направят законови промени, чрез които тези игри или да се облагат данъчно, или да се забранят, както е в Щатите. Въпреки че американците нищо не постигнаха със забраната, защото сайтовете просто се регистрираха на друго място и продължиха да работят, както в България стана с торентите, САЩ поне изброиха сериозни аргументи против онлайн-покера.

Един от тях е, че сайтовете имат голяма възможност да лъжат със залозите (това от друга страна е голям риск за сайта, защото ако потребителите усетят, че се правят измами, масово спират да го посещават). При американците, обаче, загубата на 50-100 долара не означава същото като за българина и те вкарват страшно много пари в покер. Печалбите отиват във фирмата, притежател на сайта, а тази фирма от своя страна е регистрирана примерно на Сейшелските острови. Първо, тя не плаща данъци на САЩ, второ се източват пари от американската държава, трето – хората се пристрастяват и играят дори на работното си място, което ощетява работодателите. А покерът изисква много внимание, защото имаш срещу себе си реални противници, трябва да им следиш мисленето и стратегиите на игра.

В реалния живот, ако играеш по-дълго време с определени хора, ти вече знаеш по мимиките, жестовете и изражението на играча дали той има или няма карти, блъфира ли и кога. Дори едно бегло потрепване на ръката вече е сериозен знак за противника. Това е и интересното на покера – че много силно се използва психологията. Затова и големите покерджии играят в такива смехотворни пози – неподвижни като мумии, със слънчеви очила, мълчаливи и лишени от всякакви емоции. Въпреки че тези мимики и жестове не могат да се забележат в онлайн-покера, след 3-4 раздавания човек вече има предста%D

2 ноември 2007

краят на историята, с някои пояснения – тук 

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.