Единият вицепремиер подслушва другия? Какво може да очакваш от ченгета на власт?

Слушалката Цветанов за президент – това ще бъде фарс

Вицепремиерите Цветан Цветанов и Симеон Дянков. Снимки: София фото ейджънси

Новият скандал с подслушани разговори на министри, който гръмна вчера, вече окончателно дискредитира страната като полицейска държава, в който подслушването е масова практика.
Записи на разговори между финансовият министър Дянков и шефът на митниците Танов бяха подхвърлени на журналисти – първото пряко доказателство, че се подслушват висши чиновници и хора от властта.
Записите бяха огласени от зам.-главния и главния редактор на вестник „Галерия”, когото свързват с Алексей Петров. Но никой не се усъмни, че са автентични. Няма как да сбъркаш тъничкия гласец на министър Дянков.

Не отрече и премиерът Борисов. Като коментар за огласените записи той каза пред Агенция „Фокус”: „Министрите не са събрани в правителството, за да се обичат, а за да работят заедно… За мен най-важни са крайните резултати.” Като папагал след него изкоментира и министърът Цветанов пред бТВ: „Не сме се събрали в Министерския съвет да се обичаме.“

Преди по-малко от месец пак премиерът Борисов, в отговор на въпроси дали е разработван шефът на митниците Ваньо Танов, каза:
„Защо да не бъдат подслушвани?…
Как се хваща корупция по високите етажи на властта?…
Ние сме поели ангажимент и аз разрешавам и контролираме всички длъжностни лица… Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани…
Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите. Всички!“, каза Борисов.
Тоест – самият Борисов, макар и без да го каже направо, не остави съмнение, че се подслушват всички.
Злите езици разправят, че вечер премиерът Борисов отделял по 2 часа, да слуша записи какво си говорят министрите и висши чиновници… Доколко е слух или виц, не е важно. Страшното е, че в държавата точно такива слухове се носят… Борисов ги затвърди с интервюто си в сутрешния блок на бТВ, в което заяви: „Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри… Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия.“ (виж тук повече).

Никой от властта не постави под въпрос автентичността на записите. Подслушва се и това е.
Само преди месец вицепремиерът Биг Брадър Цветанов искаше да демонстрира това на цяла България, като чете пред парламента записи на разговори между няколко лекари (само по себе си това огласяване на записи от длъжностно лице е нарушение на НК, което се наказва с от 1 до 5 г. затвор – виж тук – но прокуратурата се прави на заспала).
Не чухме от Цветанов някакви записи между контрабандисти, бандити, олигарси, ами на лекари. Сякаш да покаже, че Големият брат следи всеки българин, и най-незначителния. (Но не и тези, които трябва. При толкова подслушване и следене ченгетата изпуснаха например Малкия Маргин да избяга.Дали случайно?).
Властта дори обяви, че за подслушване в бюджета са дадени 25 млн. лева. Държава или цирк е това?
Така е, като по върховете на властта се настаниха ченгета.

Генерал Ваньо Танов, шеф на Агенция Митници. Снимка: сайт на Агенция митници

Репликите в огласените записи

между Танов (също ченге) и Дянков са показателни:

Танов: „И как да се бориш, когато насреща си имаш човек, който… нямам думи (б. р. – става дума за Цветанов), …Отврат са, слушат ме, не ми дреме на жилетката… защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени…
…Пълна фалшификация, и заблуждава премиера.”
Дянков: „Да де, но премиерът е умен, за разлика от него (б. р. – от Цветанов). Премиерът все пак знае какво е важно за всички и според мен той ще се държи“.
Танов: „…На мястото на Странджев (б. р. – зам.-директор на митниците) ще ми назначат един и аз ще стана пионка, те долу ще си командват к’во да прави, които фирми да обслужва, защото целият проблем е заради две – три фирми, които аз ги натискам… Не са добре нещата, господин министър!“,
Във втория разговор Танов разказва за Шишков (б. р. – вероятно Николай Шишков, бивш началник на митница Югозападна, който е съставял актове на „Лукойл“): „Цецо (б. р. – Цветанов) го е заплашвал и му казал, че няма да бъде… Знаете какво, не се тръгва срещу фирми, за които с години се е знаело, че са под покровителството на тоз и на оня“.
Тези реплики вече показват, че хора от властта е възможно да слагат чадър над фирми, една от които „Лукойл”.
Казаното от Танов го представя като човек, който се опитва да спре нарушения, но му пречат. Кой? От репликите става ясно, че това е Цветанов. Човекът, който претендира да е най-големият борец с престъпността, се оказва нещо различно.

Ще отговори ли някой на тези злепоставящи факти? Ще даде ли някой обяснение? Първите реакции на Борисов показват, че няма никакво обяснение.

И ще ни пробутва този Биг Брадър Цветанов за президент?

Прави бяха някои да коментират по форумите тия дни – абе, Гоце, Гоце, ама Цветанов на негово място по-добре ли ще е?
От трън та на глог, дори по-лошо.
Първанов – историк, агент на ДС, прокарва руските енергийни проекти, свързан с местни съмнителни бизнесмени.
А Цветанов? Физкултурник, подслушвач, постановчик на полицейски акции с пиар ефект и както се оказва сега – свързан с някакви фирми (поне едната е руска – „Лукойл“), следи шефа на митниците, злепоставя го с някакви цели…
Пак се размириса лошо от Цветанов.

Записът очевидно е изнесен от ченгета от сегашните подслушвачи на Цветанов в МВР. Някой е услужил, примерно на Алексей Петров (друго ченге). Преди дни един агент от ДАНС, за когото коментираха, че има съмнения, че бил къртица на Алексей Петров, напусна службата. Дали е така, няма значение.

Срамното е, че станахме държава, която се управлява от слушалки и ченгета, и с техните средства.
Може да се окаже, че целият цирк го разиграва самият Борисов – противопоставя едни от хората си на други, като Тодор Живков, от когото се е учил. Така ги държи изкъсо.

Но никоя страна, в която надделяват ченгета, слушалки, интриги, не е видяла добро. Тодорживковите номера доведоха до национална катастрофа през 1990 г. Сегашният Бойко, наследник на Тато, има още 2 години и нещо до края на мандата си, и полицейщината процъфтява, но икономиката не отива никак на добре. Точно заради полицейщината.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.