10 прогнози за слънчевата енергия

Работници поставят фотоволтаични панели в парк за слънчева енергия в Гьотелборн, Германия. Страната вече е на първо място в света по добив на слънчева енергия. Снимка: Умвелтфондсферглайх

В началото на 2011 година Standard &Poor’s Equity Research, подразделението за изследвания на рейтинговата агенция S&P, обяви 10 прогнози за световния сектор на добив на слънчева енергия.

Очаква се растежът в този сегмент да се забави, да има нов спад на цените на панелите и силиция, а печалбата на производителите да намалее; китайските предприемачи в сектора да увеличат пазарния си дял и да се засили необходимостта от диверсификация извън забавящия се германски пазар, за да се насочат капиталовложенията основно към американския пазар, където експертите очакват растеж от 60% на сто.

Ето 10-те прогнози на S&P:

1) Фотоволтаичните системи в света вероятно ще се увеличат с 20% en 2011 година, което е забавяне в сравнение с предварителните данни за двоен растеж през 2010 година. При равнище, оценявано на близо 15 до 16 гигавата (GW) в края на 2010 година, съоръженията от този тип се очаква да достигнат близо19 GW в края на 2011 година.

2) Мощностите за производство на промишлени фотоволтаични клетки вероятно ще нараснат: след скок до 17,1 GW през 2010 година те ще достигнат 23,8 GW в края на 2011 година, което това е увеличение с 39%. В същото време производителите ще продължат да откриват нови заводи, за да направят мащабни икономии. Освен това компаниите, които имат бизнес в други сегменти от веригата за добив на енергия от слънцето, вероятно ще се насочат към вертикално интегриране и на свой ред ще навлязат на пазара за фотоволтаични клетки и панели.

3) Цената на слънчевите панели ще продължи да се понижава през 2011 година, но с по-слабо темпо, отколкото през 2008 година: средната цена ще се свие с близо 15% през 2011 в сравнение с 2010 година, като спадът се очаква да бъде отчетен най-вече през първата половина на годината.

4) Цената на полисилиция, която се повиши през 2010 година, вероятно ще спадне до 60 долара за килограм средно в края на 2011-та, изгубвайки 21% спрямо края на 2010 година, когато достигна 76 долара за килограм заради намалялото производство.

5) Китайските производители ще продължат да завладяват пазарни дялове от европейските и американските си конкуренти: подкрепени от кредити от националните банки, китайските бизнесмени увеличиха производството си и намалиха разходите през 2010 година, а това им позволи да предложат по-ниски цени и да спечелят дялове от пазара. Тази тенденция вероятно ще продължи, според S&P, и на китайските производители ще се падат над 50% от световните мощности в края на 2011 година. За да запазят печалбите си, неазиатските компании ще трябва да се съсредоточат в секторите извън производството като инсталирането и създаването на проекти.

6) Компаниите, които съумеят да се диверсифицират извън германския пазар, който е най-големият в света, ще постигнат по-добри резултати. На Германия се падаха близо 50% от световните инсталации през 2010 година със скок от 150% в сравнение с 2009 година, но S&P предвижда спад с 15% на новите инсталации в Германия през 2011 година. Тази година на Германия ще се паднат едва 35% на сто от новите съоръжения в световен мащаб. Основните пазари ще бъдат Италия, Азия, Близкият изток, Африка и САЩ. Китайските производители и американската компания First Solar ще успеят по-добре от европейските си конкуренти да се диверсифицират извън германския пазар.

7) Производствените разходи за фотоволтаични панели ще спаднат с близо 13% на сто през 2011 година: китайските производители вече бяха облагодетелствани от спада на цените на полисилиция и свиха разходите си за мегават с близо 1,28 щатски долара през 2010 година. Продължаването на тяхното вертикално интегриране би трябвало да намали още разходите им в края на 2011 година с 1,12 щ. долара.

8) Печалбите на предприемачите в сектора ще изтънеят през 2011 година. Само че продажните цени на панелите вероятно ще спаднат с по-високо темпо от разходите и брутният марж ще бъде сведен от близо 25% през 2010 година на около 20% през 2011 година за мнозина китайски производители.

Разходите за R&D (научноизследователска и развойна дейност) ще нараснат, защото конкурентите ще бъдат принудени да увеличават производителността на фотоволтаичните клетки и да разширяват търговската си мрежа. Оперативната печалба при това положение се очаква да спадне от близо 15% на около 10%. Само че някои групи като LDK Solar ще успеят да увеличат печалбата си благодарение на вертикално интегриране.

9) Крехките финанси ще останат една от отличителните характеристики за предприемачите в сектори през 2011 година. Равнищата на задлъжняване ще се повишат още докато китайските производители увеличават мощностите си. Благодарение на очакваното нарастване на продажбите и въпреки спада на печалбите съотношението на задлъжняването ще се запази на около 80%.

10) Производителите, които имат по-силно присъствие в САЩ, вероятно ще се справят по-добре от конкурентите си през 2011 година. Очаква се инсталациите за слънчева енергия в САЩ да се увеличат с 60%, което е много по-бързо темпо, отколкото в световен мащаб, благодарение на проекти на големи електрически компании, стимулирани от финансовите облаги и спада на цените. Производителят на полупроводници AEIS (Advanced Energy Industrie), който агресивно навлиза на пазара за преобразувателите за слънчева енергия, сигурно ще се възползва от този растеж и ще осигури 80% от продажбите си на северноамериканския пазар.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.