Румъния – чия е вината за неуспеха Шенген

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Траян Бъсеску смени радикално подхода по въпроса Шенген. Ако първоначално се разгневи на Франция и Германия, обвинявайки ги в дискриминиране на Румъния, след пауза за размисъл вероятно президентът намери подходящия тон: „Проблемът с Шенген е при нас у дома (…) За политическата част поемам отговорност, но техническата част се пада на съдебната система, на парламента, които трябва да направят така, че да създадат доверие, че сме решителни в борбата с корупцията“.

Не е лесно за нито един политик да поеме отговорност за един подобен неуспех, дори ако, най-малко на теория, се намира в края на кариерата си и на финала на изпитите пред електората. Не си спомням Йон Илиеску например да е поемал отговорност някога за някаква вина или за някакъв неуспех, така че жестът на Траян Бъсеску е значим и показва забележителна политическа смелост.

Но наред с това този жест би трябвало да бъде сигнал, защото колкото и да би им харесало на неговите противници, Траян Бъсеску не е единственият отговорен за този неуспех. Заедно с него такъв почетен жест би трябвало да направи на първо място Емил Бок, като шеф на едно правителство и на една партия, които не само че не предприеха нито един сериозен удар срещу корупцията, а точно обратното – показаха една склонност към нея, идентична с тази на Социалдемократическата партия и на правителството на Адриан Нъстасе.

И солидарно с Емил Бок, би трябвало да поемат отговорност бивши и сегашни министри, отговорни за договорите за политическата клиентела, начело с г-жа Елена Удря, с г-н Адриан Видяну или г-н Раду Берчану – този, който се присмя на критериите за прозрачност, подкрепяни от Моника Маковей. Би трябвало да направи почетна декларация и Василе Блага, под чието ръководство някои несъвместими категории лица се чувстваха толкова добре заедно.

Би трябвало да поемат отговорност и народните представители от Демократично-либералната партия (ДЛП), които гласуваха така, както гласуваха в случая Ридзи (бившата министърка на младежта и спорта Моника Якоб Ридзи, която бе обвинена в корупция – бел. ред.), които имаха нужда от удължавания, за да дадат достойна форма на закона за Агенцията по прозрачност, но и кметовете и председателите на окръжните съвети от ДЛП, които практикуват на свой ред политическия клиентелизъм и които ограбват фирмите, включително чуждестранни, където ги сварят.

Но политическата отговорност не се свежда до сегашната власт, понеже съдебната система, корупцията и престъпността не достигнаха тревожни нива само за две години. Това, което се случва сега, е резултатът от серия корумпирани и клиентелистки управления, които не направиха нищо друго, освен да увеличат дефектите. Не са невинни, дори ако сега се правят на девственици и сочат с пръст към сегашната власт, нито Социалдемократическата партия (СДП), нито Националнолибералната партия (НЛП). Да не забравяме, че по време на управлението на Нъстасе е била установена предпазната клауза в сферата на правосъдието, а по време на управлението на Таричану Моника Маковей бе прогонена от правителството, а мониторинговите доклади продължиха да бъдат много лоши.

Но отговорността не е само политическа. Би трябвало да си поеме вината и Висшият съвет на магистратурата – основният фактор за блокажа на реформата в съдебната система, но и прокурорите и съдиите, които гласуваха бившия и настоящия състав на този толкова спорен орган. Би трябвало да се чувстват виновни всички прокурори и съдии, които са приемали подкупи, които са водили и издавали присъди по процеси по съвършено други критерии от тези, които законът налага, които организираха незаконна стачка, за да получат по-високи заплати, които блокираха чрез нелепи решения реформите в ключови области.

И би трябвало да се чувстват виновни всички корумпирани функционери, чиято лакомия изплаши ЕС, всички митничари, които направиха така, че границите на Румъния да изглеждат изключително пропускливи, всички полицаи, които подадоха ръка на престъпния свят.

И на последно място, отвъд безспорната политическа отговорност, изпускането на присъединяването към Шенгенското пространство санкционира и определен румънски манталитет. Защото повечето от нас сме доста податливи към корупцията, която култивираме и в зависимост от която гласуваме, дори да се оплакваме от нея. Когато ние самите откажем кофите и торбите с брашно от предизборната кампания, когато откажем да дадем подкуп и когато започнем да санкционираме драстично клиентелизма и корупцията на политическата класа, със сигурност вече няма да имаме такива провали. Но се боя, че има още много време дотогава.

Както се боя и че, поемането на отговорност от страна на президента ще остане изолирано и без последици, като обикновена формалност, и нищо няма да се промени по същество.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.