Хлябове с оцветител, с повече калории, с по-малко фибри. Как да избираме – 5 правила

„Вита Силует“, „Без брашно” с пшеничен зародиш, на „Добруджански хляб“ АД, се оказва с най-високо съдържание на фибри от всичките 12 изследвани, но пак по-малко от европейските диетични хлябове. Снимка: „Активни потребители“

5 правила как да избираме хляб

Разминаване между обявеното и реалното съдържание при диетични хлябове показва лабораторно изследване на асоциация „Активни потребители”. 12 вида хлебчета (виж ги на снимки по-долу), каквито най-често се срещат по магазините, са тествани в лабораторията на SGS във Варна (за лабораторията – виж най-долу).

Калоричната стойност, съдържанието на фибри, сол и захари, обявени на опаковките на популярни марки диетични хлябове, не съответстват на реалното съдържание на продуктите.
В хлябовете (в съобщението за изследването не е уточнено в кои) – има засечена остатъчна пепел, утайка от кафе, която се използва вероятно за оцветител – подробностите ще бъдат публикувани в сп. „Активни потребители”.

Това не означава, че хлябовете са вредни или некачествени, а просто потребителят може да се подведе от описанията им и цвета.

Обявените енергийни стойности на етикетите на хлябовете на всички изследвани марки са по-ниски от реално установените. По принцип е важно за потребителите да знаят, че разликата в общата енергийна стойност при белите и тъмните хлябове не е голяма. Мит е, че тъмните хлябове спомагат да отслабнете, поради съдържание на по-малко калории.

5 пъти по-малко фибри от европейските диетични хлябове

Най-важният показател за диетичното хранене е съдържанието на влакнини (фибри). Тестовете в лабораторията на SGS показват и занижено съдържание на фибри при въпросните хлябове, не само в сравнение с обявеното на етикета, но и спрямо европейските практики.

"Нилана Деа" за диабетици при изследването се оказва с най-високо съдържание на захар от всичките 12 хлебчета. Снимка: "Активни потребители"

"Нилана Деа" за диабетици при изследването се оказва с най-високо съдържание на захар от всичките 12 хлебчета. Снимка: "Активни потребители""Нилана" – нискокалоричен 100% ръжен хляб. Снимка: "Активни потребители""PAIN D´OR", многозърнести хлебчета. Снимка: "Активни потребители""Тонус" - "Зърнен тонус", пшеничен. Снимка: "Активни потребители""УНИПЕК", 100% пълнозърнест хляб. Снимка: "Активни потребители"

"Нилана" - Нискокалоричен хляб „Мюнхен”, ръжено-пшеничен. Снимка: "Активни потребители"

"МИО Органик" – Типов тост. Снимка: "Активни потребители"

"САВИМЕКС Fines", ръжен. Снимка: "Активни потребители""Вита Силует", „Без брашно” с пшеничен зародиш, на "Добруджански хляб" АД, се оказва с най-високо съдържание на фибри от всичките 12 изследвани, но пак по-малко от европейските диетични хлябове. Снимка: "Активни потребители""Вита Силует", „Без брашно”, с кълнове. "Добруджански хляб" АД. Снимка: "Активни потребители""PAIN D´OR", Пълнозърнести хлебчета. Снимка: "Активни потребители"


Ръжен хляб, "Елиаз" ООД. Снимка: "Активни потребители"

Според резултатите в изследваните хлябове средното количество фибри е 1.02 грама фибри на 100 грама. За сравнение, средното съдържание при проведен подобен тест в Холандия е 5,1 грама фибри на 100 грама или близо 5 пъти по-високо.
Дори хлябът с най-високо съдържание на фибри при теста („Вита Силует” с пшеничен зародиш) съдържа 3,18% фибри, което е доста по-малко от обявеното на етикета.

Високото съдържание на остатъчна пепел в продуктите в теста може да се обясни с влагането на много сол и други добавки (например утайка от кафе), които обикновено имат за цел да подобрят естетическия вид на хляба, пише в прессъобщението на Активни потребители. Това означава, че го оцветяват да стане по-тъмен.

Абсурдното е, че най-високо съдържание на захари в теста е установено в хляба с наименование „за диабетици”.
Препоръчителното количество сол не трябва да надвишава повече от 6 грама сол на ден за един човек. Хлябът допринася за приемането на около една трета от консумацията на сол. Етикетите на хляба дават малко насоки в това отношение, тъй като производителите не са задължени да изписват количеството сол върху опаковките. А това е нужно за по-голяма яснота за потребителите, особено за хора с високо кръвно налягане.
Тестовете на потребителските организации в Европа показват, че количеството сол в хляба е било чувствително намалено през последните години в резултат от настойчивите им кампании в тази насока.

Надписът сертификат по ISO подвежда

Голяма част от производителите изписват върху етикетите си, че фирмите им са сертифицирани по ISO – напр. 9001:2000.
Важно е да подчертаем, че това не е сертификация за качество на продуктите, а на производствения процес и вътрешно фирмената организация, предупреждават „Активни потребители”. Поставянето на такива надписи върху етикетите не е разрешено дори от самия стандарт, защото създава подвеждащо впечатление у потребителите.

Пълният анализ и подробности за теста и резултатите могат да се прочетат в списание „Активни потребители”. Асоциацията „Активни потребители” защитава правата и интересите на потребителите чрез информация за ориентир на пазара, съдействие при нарушени права -консултиране и помощ при рекламации, при водене на съдебни дела, усъвършенстване на законодателството.
Лабораторията във Варна, където са изследвани хлябовете, е на компанията SGS България, филиал на международната френска компания SGS за сертификация и контрол на стоки и услуги. В България тя има офиси в повечето големи градове. Част от услугите включват анализи на зърнени култури, нефт и нефтени продукти, текстил.

Правила как да избираме хляб

Следните правила препоръчват познавачите на хлебни изделия:

1. За предпочитане черен или ръжен пред бял

Много от потребителите са се  отказали от белия хляб като висококалоричен и нездравословен, поради липса на фибри. Фибрите са необходими за стомашно-чревния тракт. Диетолози съветват белия хляб да се избягва защото създава предпоставки за някои заболявания на червата. Черният хляб съдържа повече съставки от зърното и повече полезни вещества.

2. Трябва да е твърд, не се лъжи по цвета

Колкото по-твърд на стискане, дори корав, е един черен хляб, толкова по-истински е. Хлябове, които се мачкат и са еластични като дунапрен, дори да са тъмнокафяви, са менте, натъпкани с подобрители, оцветители, и са от финосмляно брашно. За потъмняване на цвета производителите използват органични оцветители, които трудно се хващат при лабораторно изследване. Но на пазара има хлябове меки като дунапрен, далеч по-черни от хлябове от типово брашно, които са по-твърди. Цветът подвежда.

3. Търси в съдържанието типа брашно

Много производители не описват подробно съдържанието на хляба. Избягвай такива хлябове, на които пише „пшенично брашно, ръжено брашно“. Търси наименования брашно тип 1000 (ръжено), тип 1150 (типово), тип 1750 (пълнозърнесто). Това са типове по стария БДС стандарт, които повечето производители изписват на етикета. Когато пише „произведено от брашно тип 500 и брашно тип 1150“, означава, че е смес от бяло брашно с типово. Но не е обяснено съотношението. Такъв хляб не се препоръчва. За предпочитане да няма в съставките брашно тип 500 (бяло) или тип 700 (тип „Добруджа“). Призводителите са задължени да сложат и описание на добавките – подобрители, оцветители, плюс наименованията им по европейската номенклатура – Е300 и т. н. В брашното често се слага Е300 – аскорбинова киселина (витамин С) като антиоксидант. Ако не са добре обяснение съставките, производителят не заслужава доверие (за Е-добавките виж тук).

4. Истинският черен хляб не изгаря в тостера и не изсъхва, оставен на масата

За да разберем какъв е точно някой вид хляб, трябва да го купим и изпробваме. Когато филийките в тостера стават твърди и почерняват много, това означава, че в хляба има много бяло брашно, дори да се рекламира като черен, типов и т. н. Филийки от бял хляб загарят най-много и се втвърдяват в тостера. Също така черният хляб има по-голяма трайност и не изсъхва, не се втвърдява като белия. Когато филийка черен хляб, оставена 2 дни на масата, се втвърди, означава, че има високо съдържание на бяло брашно.

5. Истинският черен хляб мирише по-вкусно и по-силно

За това също трябва да се направи тест, като се купят разни видове. Който мирише по-вкусно – след разопаковане и при печене на филийки, той е по-истински. Хлябове, които слабо миришат, дори да са черни, са менте.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.