„Уикилийкс“: Трилър с потънало съкровище за 500 милиона

Ким Северсън, Роби Браун

Част от златното съкровище на дъното на Атлантическия океан. Снимка: фирмен сайт

Най-новият епизод в сагата „Уикилийкс“ е сюжет, достоен за трилър на Том Кланси. Това е разказ за международна интрига, в която са замесени потънало съкровище за милиони долари, държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, правителството на Испания и открадната от нацисти картина на импресиониста Писаро, изобразяваща мокър от дъжд парижки булевард.

Компанията за издирване на потънали съкровища „Одисей марин експлорейшън“, базирана в Тампа, Флорида, използва класифицирани посолски грами на Държавния департамент като доказателство в съдебна битка с Испания относно собствеността върху злато и сребро на стойност 500 млн. долара. То е било извадено през 2007 г. от останките на испански галеон край португалския бряг.

Грамите, които са част от разпространените неотдавна 250 хил. документа от сайта „Уикилийкс“, съдържат преписка между испанския културен министър и американския посланик в Испания. Първоначално публикувани в британския в. „Гардиън“ и испанския в. „Паис“, те са завоалирани с неясния език на международната дипломация. Според „Одисей“ обаче от документите се разбира, че посланикът е предложил да помогне на Испания в битката за потъналото съкровище. В замяна Мадрид трябвало да помогне в убеждаването на мадридски музей да върне картина на Писаро от 1897 г., оценена за 20 млн. долара, на калифорнийско семейство, което твърди, че е била заграбена от нацистите в Германия.

„Одисей“ води битката си с Испания за съкровището в апелативния съд в 11-и съдебен окръг в Атланта. Генералният прокурор Ерик Холдър и министерството на правосъдието са подкрепили испанските претенции, но компанията казва, че федералното правителство има скрит мотив да се намесва в съдебния спор. Вчера адвокатите на „Одисей“ са внесли въз основа на разпространените дипломатически грами искане съдът да изиска от властите да изложат интересите си по случая.

От фактите, с които разполагаме досега, сме доста смутени, заяви изпълнителният директор на „Одисей“ Грег Стем. „Грамите на „Уикилийкс“ позволяват на обикновената публика да надникне във вътрешните дела на международната дипломация и онова, което се вижда, не винаги е хубаво.“ Говорител на Държавния департамент отказа да коментира случая, но Уилям Барън, адвокат от Ню Йорк, който представлява Испания по делото за картината, отрече наличието на каквато и да било тайна договорка между испанското и американското правителство. По думите му това са два напълно различни случая.

Местни и федерални политици заеха противоположни позиции, като четирима конгресмени от Флорида призоваха Клинтън и Холдър да подкрепят „Одисей“ в съдебния спор. Експерти прогнозират, че този случай е първият от многото, които тепърва ще произлязат от „съкровището“ секретна информация, съдържащо се в грамите. Лайза Линч, преподавателка по журналистика и експерт по феномена „Уикилийкс“, казва, че грамите съдържат изобилна информация, засягаща не само правителствата, но и фирми и отделни личности. „Досега сме видяли само първата вълна последствия от информацията“, смята тя.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.