Русия – тероризмът расте въпреки силовите действия на службите

Дмитрий Медведев и Рамзан Кадиров в Чечения. Снимка: ядрин

През 2010 г. многократно се засилиха антитерористичните действия на руските специални служби, но и терористичните атаки в страната. По-рано Федералната служба за сигурност (ФСС) гледаше да бяга от отговорност за борбата с тероризма в Северен Кавказ и я прехвърляше на вътрешното министерство. Активността й в региона обаче видимо нарасна, при все че се свежда главно до ликвидиране на бунтовници.

Не е изключено нарасналата активност на ФСС в Северен Кавказ се дължи на новата тенденция нелегалните групи да нападат не само милиционери, но и офицери от тайната служба. Броят на терористичните атаки в региона обаче е нараснал многократно миналата година. Това сочи, че властта напразно разчита да реши проблема със сила.

По данни на руската генерална прокуратура, от януари до септември 2010 г. в Северен Кавказ са извършени четири пъти повече терористични акции, отколкото през цялата предходна година. Според вътрешното министерство, до ноември включително там са регистрирани „609 престъпления с терористична насоченост“, убити са 242-ма служители от силовите структури и 620 са ранени, загинали са и 127 мирни граждани.

Събитията през 2010 г. унищожиха и легендата, че политиката на чеченския лидер Рамзан Кадиров за борба с въоръжените бунтовници дава резултат. Покрай останалите атентати в руската република, бунтовниците извършиха две сериозни нападения, носещи и символично значение – атаките срещу село Центорой, крепост на клана Кадирови, през август и срещу парламента на Чечения през есента. Официално бе съобщено само за деветима загинали кадировци, но тези атаки показаха колко е уязвима властта в Чечения.

Споменават се и „редовните“ съобщения за взривени влакове, далекопроводи, ретранслатори за мобилна телефония и газопроводи в Северен Кавказ. Бунтовниците продължават да атакуват стратегически обекти и се случва пропагандният ефект да надхвърля икономическите щети.

Атентатът с най-широк отзвук от 2010 г. – самовзривяването на две шахидки от Дагестан в московското метро през март, на пръв поглед демонстрира стратегическия провал на руската държавна политика в борбата с тероризма. Така смятат обаче независимите експерти и гражданите, а Кремъл не съзря тук повод да критикува тайните служби.

Днешната концепция за борба с тероризма разглежда като критичен фактор не броя на жертвите, а заплахата за политическата стабилност. Затова специалните служби се стремят главно да предотвратят бунтовнически атаки като нападението срещу силовите структури в Република Ингушетия през 2004 г., а не самоубийствени атентати.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.