Ще приравни ли Медведев Сталин към Хитлер?

Елена Афанасиева. Сталин и децата (1940). Снимка: музеум.ру

Още този месец на руския президент Дмитрий Медведев ще бъде представен проект за държавна програма под наслов „Национално помиряване и увековечаване на паметта за жертвите на тоталитарния режим“, пише в. „Свободная преса“.

Изданието се позовава на Александър Аузан от президентския Съвет за развитие на институциите на гражданското общество и човешките права – органа, който разработва проекта. Руското общество все още е „в състояние на гражданска война“, която всъщност „не е приключила през 1922 г.“, заявил Аузан. Заседание на Съвета за „десталинизацията“ в Русия се състоя в края на 2010 г., а неговият шеф Михаил Федотов още при встъпването си в длъжност бе обещал да „десталинизира“ общественото съзнание на хората в страната, припомня „Свободная преса“.

Проектът на Съвета предвижда изграждане на мемориали там, където са погребани жертви от репресиите, създаване на музеи, разсекретяване на архиви. Освен това се предлага най-сетне да бъде дадена политическо-правна оценка на тоталитарния режим, посочва мрежовото издание. „Не виждам основания да се надяваме чудесните инициативи на Михаил Федотов да са били чути и подкрепени от висшето ръководство“, твърди обаче руският военен историк Марк Солонин, цитиран в материала.

Той заявява, че „няма понятие какво може да се издейства от Медведев“ и обяснява скептицизма си с това, че през първите две години от президентския мандат не е направено „нищо по въпроса, освен комисия за борба срещу фалшификацията на историята, а цялата история на нейното създаване издаваше намерение за борба срещу изследванията на историята“.

Експертът нарича „чисто конюнктурна стъпка“ миналогодишния опит да бъде призната отговорността на сталинския режим за ликвидирането на полски военнопленници в Катин край Смоленск в Русия през 1940 г. Без съгласието на Полша „не би могло да се прокарат чрез лобиране много решения на ЕС, които ще са изгодни от гледище на днешното ръководство в Русия“, пояснява той. Основна предпоставка за успешна „десталинизация“ трябва да стане „дълбока и честна демократизация на държавата и обществото“ в Русия, смята историкът. Той предлага „мащабно историческо ограмотяване“ на широките маси в Русия.

Солонин препоръчва на президента Медведев „цялостно, без никакви уговорки да разсекрети всички документи, създадени преди март 1953 г.“ (когато умира Сталин – б. р.) и да отмени с указ всички научни звания и дисертации, защитени преди разпадането на Съветския съюз във факултетите по история, история на КПСС, марксистко-ленинска философия и научен комунизъм. „Режимът на Сталин трябва да бъде определен като агресивен и престъпен, с нищо по-добър от фашисткия режим на Хитлер“, добавя ученият, цитиран от „Свободная преса“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.