Тошев и Гочева – отстранени “чрез издигане”

Главните редактори на вестниците “Труд” и “24 часа” Тошо Тошев и Венелина Гочева са отстранени по тарикатски начин – “издигат ги”. Двамата стават членове на издателския борд на двата вестника, който измислиха новите им собственици. За шеф на борда е избран Любомир Павлов. Чуден борд.

За двамата незаменими главни редактори години наред в журналистическите среди се чудеха кога издателят ВАЦ ще ги смени. Двата вестника западаха прогресивно в последните 10-ина години, тиражите им намаляха в пъти.

В съдържанието им прошумяваха  периодично отблъскващи публикации и кампании (например кампанията за Батак, която предизвика отзвук в Европа, скандалът с Валерия Велева – Мадам В, ред пиар и слагачески публикации в “24 часа” за Първанов, Борисов, олигарси и дори за следствени, и т. н.).

Тошо Тошев и Гочева се опитваха да установят медиен монополизъм чрез създадения от тях Съюз на издателите в България и да дирижират съдбите на всички журналисти.

И сега двамата са издигнати за вицепрезиденти на борда от новия издател. Голяма смешка – заместниците им ще са временно главни редактори, докато изберат нови с конкурс. И какъв конкурс? Като нагласените конкурси в БНТ?

Досега в България не са избирани главни редактори на големи вестници с конкурс. Това и по света не е практика. Ситуацията е нелепа – досегашните главни са “повишени” и ще избират свои наследници.

А за новия шеф на новия борд Любомир Павлов вече се разчу в журналистическите среди, че тича по стъпките на Делян Пеевски – вече ходи във в. “24 часа” вечер, да чете страниците на вестника преди да го отпечатат и прави забележки, меси се. Остава Павлов като Пеевски да почне да чете още 1-2 вестника.

Журналистиката в България отива към пълен фарс, каквото става и в обществото след тоя скандал с подслушванията. Но един журналист е свободен дотолкова, доколкото сам си извоюва свобода и авторитет. В сегашните вестници преобладават слагачи и това прави възможно хора като Пеевски и Павлов да се правят на главни редактори и цензори.

Рано или късно ще стане ясно каква е следващата стъпка със собствеността на двата вестника “Труд” и “24 часа”. Към досегашните слухове, че крайният клиент ще е пак някоя задгранична фирма на Пеевски, се добави и нов – че отзад седят капитали на групировката ТИМ.

Който и да е, някой е извадил много пари, доста повече, отколкото реално струват двата затихващи вестника. За такава сделка да извади пари може само някой от политически амбиции. И с лесно спечелени или дадени пари.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.