Кръв, чесън и медали

Румен Белчев

По празниците ежедневниците замязват на полицейски протоколи с надраскани на гърба кулинарни рецепти.  Отпускарска седмица – дори Яне Янев се покри някъде, а на първа страница все нещо трябва да пише!

За радост на всички вестникари в тихата и свята нощ „Баща уби сина си с отвертка заради Скайп“. Вземаме заглавието на „СТАНДАРТ“ – само там думичката „отвертка“ бе изписана правилно. Разгеле, и в Благоевград две тайфи се сбиха пред баничарницата, та с малко зор изкараха заглавието на „ТРУД“ „Масово клане следпразнично остави младежи в болница“.

Прескачаме полицейската хроника и затъваме до колене във вкусотии.

„Стафиди и канела подслаждат коледните сърми“ – препоръчва „НОВИНАР“.  Може да прочетете и как се вари ошаф – поучително е. Само внимавайте с котлоните – „Плеймейтка подпалила хамстера си на газов котлон“ – предупреждава ни същата газета. Момичето искало да постопли животинчето, пък то взело, че пламнало, както сладострастно е описано, „като факла и станало на въглен“. Бррр… Това на плеймейтка да не попадаш в ръцете – изгаряш си като едното нищо!

За успокоение разтворете „24 ЧАСА“ – там коледно са напечатали препоръките на пророка Мохамед за здравословно хранене. „Пророкът лекувал с лук и чесън“ – лукът „подпомага при болки в гърба и прави кожата по-гладка“, чесънът „действа като лекарство срещу повече от седемдесет болести“. А зехтинът „облагородява морално личността“.

Малко зехтин консумираме, оттам ни идват всичките беди!

Но и малко борбеност не е излишна – „Прабългарите ще се намесят в битката за признаване на катъка като традиционен български деликатес“ – уведомява ни „СТАНДАРТ“. И за да не се чудим кой ще предвожда родолюбивото катъшко войнство, уточнява: „Аспарух брани катъка“. Ще ни посяга Европата на най-скъпото – айде де! Като не щете мира – на ви секира!

А в дните преди празниците, когато секирите още не бяха заиграли, из въздуха се разхвърчаха поздравителни картички и медали.

„Златен век“ за ФСБ от премиера“ – радва се „ЗАСАДА“. „С най-високото държавно отличие бяха наградени…“ – започва репортажът. Да си запомним това и продължим: „…заместник-министърът на културата Митко Тодоров излезе на сцената, за да връчи ордените и да прочете поздравително слово от премиера. Оглушителните овации на публиката обаче продължиха повече от 15 минути, та не дадоха възможност на Тодоров да се чуе гласът му дори по микрофона“.

Дотук – добре. Да отворим следващия вестник.

„След като музиката заглъхна, рокаджиите бяха наградени с приза „Златен век“ от Министерството на културата“ – твърди „СТАНДАРТ“.

За един и същи концерт ли става дума? Къде е най-високото държавно отличие, къде е премиерът, къде е петнайсетминутният аплауз?

Нека видим какво е станало според „ДНЕВНИК“. „На сцената се появи зам. министърът на културата Митко Тодоров със задачата да прочете поздравителен адрес… Още първите му думи „От името на министър-председателя“ бяха пресечени с мощно освиркване. 10 минути феновете не позволиха…“ Тук информацията се застъпва – има и десетминутен шум, който би могъл да се приеме и като аплодисменти (при много добро желание), има и поздравително листче, има и зам.-министър, има и медали. Като се добави скромното признание на Димитри Иванов в „СЕГА“, че е участвал в освиркването на простотията, можем да приемем написаното за най-достоверно. Иначе, само за сведение – „Златен век“ не е най-високото държавно отличие, а е почетен знак, присъждан от Министерството на културата.

Но концертът отшумя, фойерверките вече са изпукани, годината се затъркаля – яжте чесън против уроки, пийте зехтин за морално облагородяване и не вярвайте много на вестниците – утре ще пишат друго – тая хартия не може да се продава без буквички по нея.

Виж още текстове в блога на Румен Белчев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.