Танов към депутатка: Само през трупа ми… Ти ме караш да назначавам бандит

Генерал Ваньо Танов, шеф на Агенция Митници. Снимка: сайт на Агенция митници

След като вестник „Галерия“ разпространи записи от разговори на министър Дянков и шефа на митниците Танов, на своя акция против подслушването вчера партия РЗС разпространи нови стенограми от разговори с шефа на митниците. Те показват, че депутати от ГЕРБ се опитват да кадруват в митницата и оказват натиск върху Тонов да назначи за шефове в някои митници техни хора.

Разговор на Менда Стоянова, депутат от ГЕРБ, с Ваньо Танов
М.С.: Ало, здравей. Как си?

В.Т.: Чакам шофьора да дойде да ме вземе. Отивам към летището. Ще летя за Хелзинки.

М.С.: Само две минути…

В.Т.: Добре де, слушам те.

М.С.: Да те питам дали се запозна с човека, дето ти казах… за шеф на митницата в Пловдив?

В.Т.: Да, видях го, обаче тая работа няма да стане. Това може да стане само през трупа ми. За тоя три затвора играят търг кой да го прибере… Ти ме караш да назначавам бандит…

М.С.: Този човек аз гарантирам за него… Независимо какво говорят за него той ще свърши работа…

В.Т.: Трябва да съм умрял да го назнача… За мен той е жив престъпник.

М.С.: Да знаеш, че аз много държа на него и ако трябва ще занимавам дори премиера…

В.Т.: Е… щом премиера искаш да занимаваш… иди сега в кабинета на неговото бюро има визитки, да ти се разпише на една… писмено да ми нареди…

Разговор на Искра Фидосова, съпредседател на групата на ГЕРБ в парламента, с Ваньо Танов

Цецка Цачева и Искра Фидосова. Снимка: официален сайт

В.Т.: Ало…

И.Ф.: Ало, здравей, удобно ли е?

В.Т.: Да.

И.Ф.: Днеска ли изтичаше срокът там за митницата Лом?

В.Т.: Да.

И.Ф.: Там всичко окей ли е?

В.Т.: Не е окей.

И.Ф.: Що?

В.Т.: Ами щото има, на изпита има 2.90.

И.Ф.: Как има 2.90, бе?

В.Т.: Ами 2.90 има средна оценка.

И.Ф.: Айде стига, това ще стане ебаси скандала! Значи ние тука 20 общини обиколихме /…/

От ГЕРБ отказват да коментират разпространени от РЗС материали. Депутатката Менда Стоянова е заявила пред „Медиапул“, че ГЕРБ ще коментира, когато прокуратурата се произнесе по автентичността на материалите.  По-късно Ваньо Танов заяви пред бТВ, че разговорът с Менда Стоянова е монтирани, а с Искра Фидосова – истински. Танов не отрече, че е водил такива разговори със същите хора, за назначения. „Това, че от дадена местна структура могат да водят разговори за техни кандидати и така нататък, това мисля, че е право на всяка една партия. Въпросът е когато тези хора не отговарят на изискванията – дали по някакъв начин са били назначени“, каза Ваньо Танов пред бТВ. „Вижда се от всички тези разговори и от това, което аз отново заявявам категорично, че може да се появи и вече е факт в обществото – че няма нито един случай на такова назначение. Това значи, че върху мен не може да бъде оказвано никакво давление“, заяви шефът на митниците.
Всъщност от разговорите върху него не пада никакво съмнение, по-скоро скандалното е как го натискат да назначава хора.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.