Турците бленуват за османски Балкани

А. Атанасопулос

В навечерието на Коледа турският министър на отбраната Вежди Гьонюл хариза… един подарък на Скопие. В подписаното от него със скопския му колега Зоран Коняновски споразумение се казва, че правителството на Ердоган ще предостави военна помощ от 1 млн. долара на Бившата югорепублика Македония (БЮРМ) през 2011 г., потвърждавайки по този начин наличието на ос между Анкара и Скопие, датираща от 90-те години.
При това не бива да се забравя, че турска компания закупи неотдавна летището в Скопие. Според някои сведения турците са готови да посредничат между славомакедонците и албанците за осигуряване на стабилност на БЮРМ. Този факт съвсем не е откъслечен.

Като се имат предвид теориите на Ахмет Давутоглу (турския външен министър), през последните години Анкара трайно разширява политическото и икономическото си влияние на Балканите с желанието да изпрати и един урок на Европейския съюз, че е самостоятелен играч на международната сцена. В момента Турция директно заплашва да елиминира – ако вече даже не го е направила, както смятат дипломатически среди – гръцкото присъствие на Балканите, което бе изградено с толкова труд след войните в бивша Югославия. В същото време Атина, бореща се с икономическата криза, със спаднало влияние и с гръцки банки, които вече не играят роля, както доскоро, води окопна война да се задържи на позиции, залагайки на коза за членство на балканските страни в Европейския съюз.

През март миналата година първата турска подводница акостира в морската база на пристанище Дуръс. За отбелязване е, че тази подводница бе построена с турски капитали. Това бе и последната случка от дългия сериал на албанско-турското военно сътрудничество, започнало през 1994 г.

Връзките на двете страни рязко набраха скорост след 1997 г., когато в Албания избухна скандалът с финансовите пирамиди. Взаимодействието им обхваща всички сектори на отбраната. Когато след 1997 г. бе разрушена морската база за подводници в залива на пристанище Вльора, Анкара побърза да се възползва от това. Турците дадоха около 10 млн. долара, за да я ремонтират и по този начин да се сдобият с един сигурен пристан в Адриатика.

Още от самото начало Анкара се стреми да модернизира и албанската авиация. След влизането на Албания в НАТО през април 2009 г. сътрудничеството между двете страни непрестанно се засилва. Турция дори пое ремонта на военновъздушната база в Кучова близо до Тирана. Освен това, всяка година в Турция се обучават пилоти и офицери от албанските военновъздушни сили. Сведенията показват, че Анкара би погледнала с добро око на продажбата или отдаването под наем на Албания на бойни самолети и по-специално изтребители Ф-16.

Турското влияние в Албания е започнало да безпокои и албанското ръководство, изтъкват отлично информирани източници за случващото се в страната. Те даже отбелязват, че тази тревога е стигнала и до Атина, за да може тя да предприеме съответните действия. Заслужава да се подчертае, че турски капитали са се насочили и към организации на „чамите“ (етническо малцинство в Епир, Гърция), които не бива да забравяме, участват вече в нестабилното правителство на премиера Сали Бериша. Ако към това се прибави и намесата, според дипломатически източници, на турски кръгове, за да бъде „замразено“ споразумението между Гърция и Албания за делимитиране на морските зони, може да се видят и проблемите, които се задават за Атина.

„Ахмет Давутоглу мечтае за Сърбия като основен партньор на Турция в Западните Балкани“, каза пред в. „Вима“ Улаш Дога Ералп, професор от университета Сабанджъ и автор на много изследвания за Балканите. Наистина от 2009 г. сръбско-турските отношения са навлезли в нова ера. През октомври 2009 г. Абдуллах Гюл стана първият турски президент, посетил Белград след 1986 г. „Една стабилна и просперираща Сърбия е ключът за стабилността както в Босна, така и в Косово“, обяснява турският професор.

„Сръбският президент Борис Тадич признава шансовете, които дава активизирането на отношенията с Турция, особено що се отнася до изграждането на инфраструктура. „Премахването на визите ще спомогне за преодоляване на негативните стереотипи, тъй като Анкара пък е готова да играе роля в разговорите между Белград и Прищина за Косово под егидата на ЕС“, обобщава професор Ералп.

Анкара отдава голяма значение на връзките с Прищина, както и с мюсюлманите от Санджак. Турската страна се стреми да изгради „специални отношения“ с Прищина и затова призна независимостта на Косово веднага след нейното обявяване. Анкара иска също така да бъде признат значителният турски елемент като малцинство в Косово, а едновременно с това тя има и силно присъствие в колежи и частни училища. Там бе основан турски университет, а около сто студенти всяка година получават стипендии за следване в турски университети.

Турция не пренебрегва и икономическите си отношения с Косово, както това пролича и от визитата на премиера Ердоган в Прищина през ноември 2009 г. За периода 2007-2008 г. търговският стокообмен между двете страни се удвои и продължава да расте. Турската компания Лимак спечели договора за менажиране на летището в Прищина в следващите 20 години и ще инвестира над 100 млн. долара за неговата модернизация.

Наред с това консорциум на турската Енка и американската Бехтел пое строежа на автомагистралата, която ще свързва Косово с Албания и Сърбия. Става дума за проект на обща стойност над 800 млн. евро. Колкото до Санджак, неговото мюсюлманско население представлява „манна небесна“ за Анкара.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.