Военната промишленост на Сърбия процъфтява

Сръбски проект за роботизирана бойна платформа „Милица“. Снимка: лайвгънс

Според сърбите победата на Сърбия на турнира по тенис за Купа Дейвис през 2010 г. доказва, че страната има най-добрите тенисисти в света. Сърбия твърди също, че е най-големият износител на малини в света. Последната претенция на страната обаче е още по-голяма изненада: някога известната военна индустрия на държавата се завръща успешно на сцената.

Преди да се разпадне в резултат на войните през 90-те години бивша Югославия беше сериозен износител на оръжие. По време на войната в Косово през 1999 г. НАТО разруши повечето сръбски военни заводи. Военната индустрия обаче започна да се възстановява. През 2008 г. военният износ на Сърбия възлизаше на 200 милиона долара.

Миналата година тази сума бе удвоена, като допълнително през ноември бе сключен договор за изграждане на три военни завода в Алжир на стойност 400 милиона долара. Търговската компания, представляваща шест от основните сръбски производители на оръжие, „Югоимпорт“ съобщи, че от 2002 г. насам продажбите са се увеличили с по 30 процента на година. Секторът на отбраната заема 4 процента от общия износ и осигурява 10 000 работни места.

Освен това военната индустрия се развива и усъвършенства. Сръбският министър на отбраната Драган Шутановац заяви, че до 2007 г. боеприпасите са съставяли по-голямата част от военния износ. Повечето от заводите за муниции в бивша Югославия, включително заводът „Свобода“ в Чачак, който пострада при серия експлозии, най-вероятно случайна, на 27 декември, са се намирали в Сърбия. През последните години обаче сръбските компании започнаха да изнасят модерни версии на старите самоходни гаубици, учебни самолети и системите за управление на огъня и противотанкови ракети.

В търсене на нови възможности за бизнес сръбските представители възобновяват създадените по време на Студената война контакти, когато Югославия бе водеща в движението на необвързаните, пише редакторът на бюлетина Болкън интелиджънс. „Използвахме опита от миналото“, заяви Шутановац. Северна Африка е основна цел. Сърбите се радват на топло (и носталгично) посрещане в страни като Либия, където много висши функционери с удоволствие си спомнят за обучението си в Белград преди повече от 20 години.

Новата година може да осигури няколко големи печалби. Шутановац съобщи, че Сърбия е на път да подпише договор на стойност 500 милиона долара за изграждане на военна болница в поне една арабска държава. Освен това той се надява да сключи договор на стойност 400 милиона долара за модернизиране на 149 танка М-84, които Югославия е изнасяла за Кувейт през 1991 г.

Танкът М-84 е бил сглобяван в Хърватия от компоненти, които са били изработвани в различни райони на Югославия. В момента тези връзки се възобновяват. Сръбските, босненските и македонските компании във военната област работят заедно, като подписаното през юни военно споразумение между Сърбия и Хърватия също предвижда сътрудничество в тази сфера. Шутановац заяви, че ако Сърбия спечели договора с Кувейт, най-вероятно част от изпълнението му ще бъде разпределено между компании от Босна, Хърватия и Словения.

Шутановац посочи още, че НАТО е дала зелена светлина на сръбската военна индустрия за износ на военното производство. Преди това да се случи обаче е необходимо да се извърши процес на сериозно модернизиране. И въпреки това, по думите на сръбския министър, военният сектор е най-бързо развиващата се индустрия в Сърбия след земеделието. Освен това пистолетите струват много повече от малините.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.