Стрелбата в Аризона и отровената политика

Габриел Гифърдс. Снимка: АП/БТА

Политици от всякакви цветове несъмнено вече няма да забравят предупреждението, което депутатката демократ от Камарата на представителите Габриел Гифърдс направи десет месеца преди да бъде простреляна, да обуздаят реториката си. 2010 г. беше година на суровата политика. Гняв се лееше и от двете страни, а огнестрелните метафори изхвърчаха лесно от устата на някои кандидати и активисти. Гифърдс, която в преносен смисъл мишена на десницата, се превърна в буквалния смисъл в мишена – мъж я простреля в главата и уби още петима души. Тя беше тежко ранена.

Мотивите на убиеца са неизвестни. Но в окръг Пима, щата Аризона, шериф Кларънс Дупник предположи, че стрелбата в събота може би е свързана с „цялата жлъч“, с която беше изпълнен политическият дебат напоследък. „Това може и да е свобода на словото, но тя не остава без последствия“, каза той пред журналисти. Какъвто и да е мотивът на стрелеца, отровният тон на националния дебат несъмнено ще стане предмет на задълбочено обсъждане. „Знаем, че политиката е станала твърде лична, твърде мръсна и може би твърде опасна“, коментира Джонатан Кауън, председател на центристката демократическа група „Третият път“. „Може би след тази безумна постъпка нашият обществения дебат може да стане по-умен и по-разумен“.

След нападението новоназначените лидери на републиканците в Камарата на представителите отложиха насроченото за сряда гласуване за отхвърлянето на закона за здравната реформа – темата, която беше в епицентъра на най-острите критики срещу Гифърдс и много други демократи през последните две години. Депутатите и от двете партии бяха дълбоко потресени. Много законодатели, особено сред демократите, чувстваха, че дебатите около здравната реформа през 2009 и 2010 г. понякога излизаха от контрол. Започна се с емоционалните събрания в градските съвети през лятото на 2009 г., когато някои критици предупреждаваха, че правителството подготвяло „трибунали на смъртта“ (по аналогия със системата за оценяване на нуждата от здравно осигуряване за отделните пациенти, използвана от кандидатката на републиканците за вицепрезидент на изборите през 2008 г. Сара Пейлин – бел. прев.).

Гифърдс беше сред депутатите, които съобщиха за 42 заплахи или реално извършени актове на вандализъм през първите три месеца на 2010 г. – много повече от предходната година. Почти всички заплахи са били свързани с важния законопроект за здравната реформа, който Гифърдс и другите демократи успяха да прокарат въпреки яростната съпротива на републиканците. През март някой строши с ритник или с куршум стъклена врата и страничен прозорец на офиса на Гифърдс в Тусон няколко часа, след като в долната камара с нейна помощ беше приет законопроектът за здравната реформа.

Гифърдс беше и един от двайсетимата демократи, които на изборите през есента се съревноваваха със Сара Пейлин. През март на страницата на Пейлин във „Фейсбук“ беше публикувана карта на САЩ, на която върху всеки от 20-те района, държани от демократите, беше нарисуван оптически мерник. В рамките на кампанията нееднократно бяха използвани изображения на оръжия, често без никаква връзка с правото за носене на оръжие. „Ние сме в списъка с мишени на Сара Пейлин“, заяви тогава Гифърдс. „Тя е показала това, като е насочила мерника срещу нашия район. Когато хората правят нещо такова, те трябва да разберат, че действията им имат последици“.

Часове след стрелбата на страницата на Пейлин във „Фейсбук“ се появи следното съобщение: „Поднасям искрените си съболезнования на семейството на конгресмен Гейбриъл Гифърдс и другите жертви на днешната трагична стрелба в Аризона“. Яростните коментари и дори спорадичното насилие със сигурност раздвижват от време на време американския политически живот. Да си припомним кървавата борба за равнопоставеност между расите, за десегрегация и антивоенните протести през 20-и век.

Въпросът днес отново звучи така: „Къде е границата? Кога разгорещеният политически дебат става прекалено разгорещен“? „Гневът и омразата подхранват ответни реакции“, коментира конгресменът демократ Раул Грихалва, чийто избирателен район в Аризона включва част от Тусон. Той отбелязва, че не вменява никому вина и че стрелбата в събота може би е дело на „вълк единак“. Въпреки това обаче според него американците трябва да се замислят за ефекта на „атмосферата, в която политическият дебат се води с омраза, гняв и злоба“.

Еврейският съвет по обществените въпроси направи следното изявление: „Макар да не сме запознати с мотивите на днешното нападение, ние знаем, че то не може да се разглежда извън контекста на атмосферата на насилие и упадък на гражданското общество, който е проклятие за демокрацията“. Заподозреният извършител Джаред Локнър е сипел остри критики срещу правителството в интернет и е изразявал мнение за валутата, тероризма и „промиването на мозъци“. Не е установено обаче какво може да го е тласнало към насилие. „Все още не знаем какво е провокирало тази неописуема постъпка. Ще разнищим случая до дъно“, закани се президентът Барак Обама в обръщение от Белия дом.

По БТА

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.