Все пак има полза от подслушване… Но съвсем друга

Има ли полза от подслушването? Цветанов поръчал да направят справка за последните години, колко били успехите на подслушвачите. Дрън-дрън.

Големите играчи имат по 5-6 сим-карти с други имена, сменят ги през 2-3 месеца, ще им хванат опинците. Само трошат парите от бюджета.

Държавата е поела курс към пълна полицейщина – оказва се, че е заделила 100 милиона лева за подслушване в бюджета, а същевременно е съкратила бюджета на науката и културата наполовина.

Резултатите от тази лудост не закъсняват.

Вицепремиерът, известен още като Цвъ Цвъ, прочете стенограми от подслушани разговори в парламента. Не беше ли това провокация? Така именно той предизвика „неизвестен извършител” от МВР да изнесе други едни подслушани разговори, които Цветанов никога няма да прочете, и да ги даде на медиите. Както се казва – лайното падна във вентилатора.

Какво последва? Вместо да се засрами, премиерът Борисов каза пред бТВ – “Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри… Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия.” Тоест – той признава, че се подслушва не по закон за разследване на тежки престъпления, ами превантивно, да се знае кой какво приказва… В една западна държава след такова изказване на премиер, той ще изхвърчи от властта в рамките на същия ден. Тук неговите фенове му се радват – “А така, Бойко, давай, дръж ги”.

Това са хора увредени от комунизма.

Дори Тодор Живков не си е позволявал такова подслушване. Преди 20 години всички се страхуваха, не смееха да говорят по телефона, записваха който си поискат, но нямаше закон.

Сега има закон, а подслушването е тотално, в България има в пъти повече искания за подслушване, отколкото във Великобритания и Германия. И каква е ползата? Някой да е влязъл в затвора за подслушан разговор? Съдът иска доказателства, а не записи от разговори. Подслушването е помощно средство. Тук поради некадърност ченгетата и техните предводители Цветанов и Бойко го превръщат в основно средство.

Но от манията за подслушване на премиера и на Цветанов има полза. Техните записи излизат на светло и самите управляващи стават за смях. Ако не се бяха самоподслушали, нямаше да се изложат.

Като чете човек как говори шефът на митниците: “Като ти умре х..ят, п…ки много”, да му стане неудобно. Представя ли си някой, примерно във Великобритания, да изкарат запис между шефа на митниците и финансовия министър с такива изрази?

Но от записите на Танов се вижда нещо по-срамно – как партията на власт иска да си назначава шефове в митниците. Фидосова ходатайства за някого, депутатката Манда – за друг… Разпределение на баницата – така гледат на митницата…

Да продължават да подслушват, ще се дискредитират съвсем.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.