Арестуваният Борис Немцов – кандидат за президент на Русия?

Милиционер задържа опозиционния лидер Борис Немцов на Триумфалния площад в Москва. Снимка: хегтор

Действията на милицията при арестите на руски опозиционни лидери след антиправителствените протестив Москва са определени като „безпрецедентни“ от в. „Ведомости“, който припомня, че единият митинг е бил разрешен от властите. Става дума за традиционните митинги на Триумфалния площад в Москва в последния ден на всеки месец с 31 дни като препратка към член 31 от руската конституция, който гарантира свободата на събранията.

Разрешената акция в защита на конституцията на 31 декември м. г. бе организирана от правозащитници и движението „Солидарност“, неразрешената – от нерегистрираната партия „Другата Русия“ на писателя Едуард Лимонов, уточнява „Ведомости“.

Тази година предстоят избори за Държавна дума; днешният премиер Владимир Путин, вероятно впечатлен от скорошната разправа с опозицията в Беларус, може би е решил да опита същите методи, коментира пред вестника един от задържаните – Иля Яшин от „Солидарност“, осъден заедно с други опозиционери на няколко денонощия арест за неподчинение на органите на реда. Русия е демократична страна, признак за това са изборите, а за участие в тях са необходими партии, цитира изданието мнение на Алексей Чадаев от ръководството на управляващата партия „Единна Русия“.

Опозицията не трябва да бъде извънсистемна, а да създаде партия. Не може обаче да го направи, тъй като е непопулярна. Митингите представляват опит на опозицията да привлече вниманието и да се промъкне в политиката през задната врата, което „съвсем заслужено се наказва също като хулиганството“, твърди Чадаев.

Масовите арести нямат политически подтекст, смята „близкият до Кремъл“ според „Ведомости“ политолог Дмитрий Орлов. Той вижда в събитието „логистична грешка на милицията, решила незнайно защо да отцепи входа за метрото, и провокация на опозицията, решила да пробие отцеплението“.

В общо изявление сенаторите от САЩ Джон Маккейн и Джоузеф Либерман нарекоха арестите на руски опозиционери „срамни и възмутителни“. „Амнести интернешънъл“ обяви някои от тях за затворници на съвестта – статут, с който по времето на Съветския съюз бяха удостоени Александър Солженицин и Андрей Сахаров, напомня „Комерсант“.

Всички опити на опозиционерите да обжалват ареста останаха безуспешни. Защитата на Борис Немцов – бивш премиер, днес съпредседател на движението „Солидарност“, внесе жалба в Европейския съд за правата на човека с молба за ускорено разглеждане на случая, посочва „Комерсант“.

В текст, изпратен до радио „Ехото на Москва“ и публикуван на сайта му, Немцов разказва как всичките му законни опити да внесе апелационна жалба са останали без резултат – просто никой не пожелал да приеме молбата, пише „Московский комсомолец“. Печалната история завършва с думите: „Някой да каже още нещо за модернизация, правова държава, справедлив съд? Има ли желаещи? Няма, значи мислете му. Забравете!“, добавя вестникът.

„Московский комсомолец“ помества и коментар на Владимир Рижков, представен като съратник на Немцов от опозиционната коалиция „За Русия без произвол и корупция“. „Неоправдано суровото поведение на руските власти напоследък“ сочи според Рижков „рестартиране на Владимир Путин за нов мандат (като президент на изборите през 2012 г. – б. р.) и потвърждава неговия курс към запазване на властта на всяка цена“.

Немцов и Лимонов са станали жертви на непредвидена от закона процедура и това е много опасно, отбелязва пред „Независимая газета“ аналитикът Глеб Павловски. Експертът подозира милиционери в лъжесвидетелство и не може да си представи дори теоретично, че поведението им е било независимо. „Това представлява по-голяма опасност за държавата“ от нарушенията, приписвани на опозиционерите, твърди той.

Павловски е убеден, че арестът засилва позициите на Немцов като потенциален кандидат за президент от страна на опозицията. „В полза на този сценарий работят някои среди на Запад и в Русия“, казва той. Според политолога, от Немцов може би се възползват „манипулатори“ от силовите структури, обзети от „идеята да формират образ на врага“. Лъжливите обвинения срещу задържаните са особено опасни при засилващата се тенденция за реабилитиране на сталинизма, изтъква той.

Кремъл има нужда от кандидат, който да символизира някаква конкурентна борба на изборите през 2012 г., и може би „сам ще го подготвя за демонстративен кандидат“, смята Николай Петров от Московския център „Карнеги“, цитиран в материала. „Ако Кремъл има планове относно участието на Немцов в президентските избори, това са по-скоро планове от страна на Путин – ако Путин участва в кампанията, целта е Западът да не я възприеме изцяло като връщане назад“, обяснява експертът пред „Независимая газета“.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.