Може ли Пакистан да се освободи от религиозния фанатизъм?

в. Вашингтон пост

Тази седмица Джо Байдън направи най-важното си посещение в чужбина, откакто стана вицепрезидент. Той посети Пакистан, страна, която е в криза на всяко ниво – военно, политическо, икономическо и социално.

В Пакистан отдавна има проблеми, но убийството миналата седмица на Салман Тасир, може би най-смелия либерален политик в страната, хвърли нова и безпощадна светлина върху тези проблеми. Винаги съм смятал, че в крайна сметка в Пакистан на власт е управляващият елит, че военните няма да позволят на страната да рухне и че ядреният й арсенал е в безопасност. След миналата седмица вече не съм така сигурен.

Най-плашещият аспект на убийството на Тасир бе, че то бе извършено от един от неговите охранители, който принадлежи към елитно звено на полицията в Пенджаб, обучено специално за борба срещу терористи. Мумтаз Кадри казал на колегите си, че ще застреля губернатора. Нито един от тях не го спрял и не информирал никого. Останалите охранители наблюдавали как Кадри надупчил тялото на Тасир с над 20 куршума, след което спокойно поставил на земята пистолета си. Появиха се информации, че екстремистките възгледи на Кадри са били известни на неговите началници и са били докладвани на по-високо ниво, но той останал на работа.

Това не е първото нападение, което води до извода, че джихадисти проникват във въоръжените сили на Пакистан, чиято дългогодишна подкрепа за войнствения ислям създаде чудовище на Франкенщайн. Когато Первез Мушараф бе президент, той оцеля при две покушения, извършени от офицери от сухопътните и военновъздушните сили.

Един от тях – Илияс Кашмири, бивш командос, който се присъедини към Ал Каида, е смятан от американското разузнаване за също толкова опасен като терористичен лидер като Осама бин Ладен. През 2007 г. пакистански офицер от сухопътните сили извърши самоубийствена атака срещу елитната Група за специални операции.

Също толкова тревожно е, че в навечерието на убийството либералите и умерените в Пакистан бяха безмълвни и уплашени. Единственият съюзник на Тасир в парламента, Шери Рехман, премина в нелегалност. Молли, политици и дори някои журналисти заявяват открито, че убийството на Тасир е оправдано заради либералните му възгледи, но малцина се изказват в негова подкрепа. Това е дилемата на пакистанското общество: ислямски екстремистки партии никога не са получавали повече от няколко процента от гласовете на избирателите, но елитът се кланя на фанатиците.

Тасир бе обаятелен и популярен политик, а противниците му са провалили се на изборите главорези. Той спечели гласовете, но те имаха оръжие. Още от 70-те години на миналия век, когато тогавашният диктатор Мухаммад Зиа ал Хак реши, че военните са спечелили доверие чрез съюзяването си с ислямски радикали, политическите институции на страната са дълбоко компрометирани от екстремизма.

Това е именно предизвикателството за Байдън. Той трябва да каже на управниците на Пакистан, че това е техният момент за действие. Те трябва да преминат в офанзива и да освободят страната си от рака на религиозния фанатизъм. Байдън трябва да поясни, че САЩ подкрепят демократично избраното правителство, онези, които поощряват умереността и мира, онези, които искат да се борят срещу тероризма. Американското влияние в Исламабад е значително и изигра конструктивна роля в събирането на подкрепа за цивилното правителство миналата седмица.

Пакистанските генерали протестират, че се борят срещу терористи и че най-доброто доказателство е, че понасят жертви. Това е така. На най-високите нива военните разбират, че трябва да се борят срещу ислямските екстремисти, но продължават да се опитват да правят разграничения между терористите, колебаят се в своите преценки и остават обсебени от спечелването на стратегическа тежест в чужбина, докато страната изгаря в пламъци.

Да вземем афганистанските талибани, чието ръководство е изцяло в провинция Северен Вазиристан на границата с Афганистан. Пакистанската армия отказа да нападне която и да е група, свързана с тях, с мотива, че не им достигат ресурси. Всъщност пакистанските генерали все още вярват, че единственият начин да имат влияние в Афганистан е чрез талибаните, с които са партньори от 20 години.

Ако Пакистан не може да излезе от омагьосания кръг, американските усилия в Афганистан са обречени. Докато талибаните и Ал Каида остават в безопасност и получават подкрепа в техните убежища в Пакистан, напредъкът в Афганистан винаги ще е временен. Талибаните могат лесно да се отдръпнат навътре в пакистанските си бази, да позволят на американските сили да се изтеглят по-късно тази година и след това да се върнат, отпочинали и въоръжени, за да подновят битката срещу правителството в Кабул. На този етап САЩ ще трябва да избират дали да се оставят да бъдат принудени да изпратят още подкрепления или да продължат с изтеглянето в лицето на набиращите сили талибани.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.