Запис Борисов – Танов: Обещал съм на Мишо Бирата да не го закачат… Прибирай митничарите оттам…

Силно компрометиращият запис на разговори между премиера Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов е разпространен от Явор Дачков, директор на в.“Гласове“ и зам.-главен редактор на в. „Галерия“. В сайта на „Гласове“ пише, че записът му е връчен лично на флаш-памет пред редакцията на вестник „Галерия“, поради което вестникът ще излезе утре, събота, с извънреден брой.

Стенограмите от разговорите са пуснати в сайта на „Гласове“, където е вграден и показаният тук клип от YouTube със записите. От тях става ясно, че лично Борисов слага чадър и настоява да се спре акция срещу собственика на бирената фабрика „Леденика“ Михаил Михов, наричан с прякора Мишо Бирата. Разговорите са по повод акция на митничарите срещу фабриката, която произвежда бирите „Леденика“ и „ММ“, и по това време работи без лиценз. В първите часове след разпространението на записа няма никаква реакция от засегнатите или коментар дали записите може да са фалшифицирани.
Разговорите са от края на февруари или през март 2010 г., когато лицензът на фабриката в Мездра е бил отнет заради многобройни акцизни и данъчни нарушения. В средата на февруари 2010 г. Танов подписва решение, с което се отнема лицензът на бирената фабрика за управление на данъчен склад за производство и складиране на акцизни стоки в Мездра.

По време на разговора си с Танов, премиерът му заповядва: „Хайде прибирай ги оттам, нали поехме ангажимент да не…“, което означава веднага да изтегли проверяващите от складовете на „Леденика”.

В записите присъства и още един разговор на Борисов с Танов, както и обаждания на Танов до заместника му Антоний Странджев и финансовия министър Симеон Дянков.

В. „Галерия“ излиза с извънреден брой утре, събота, в който е публикуван и четвърти разговор между шефа на митниците Танов и министър Симеон Дянков по същия въпрос.

Записът уличава премиера в закононарушение и поставя съмнения за корупция. Вероятно шефът на митниците Танов ще го обяви за монтаж, както обяви за такъв скандалния запис на разговора му с депутатката Менда Стоянова. Но в онзи случай Танов не отрече да е воден такъв разговор, за назначение на този човек. Сега ще бъде трудно да отрече, че е водил разговор по проблема „Мишо Бирата“ с премиера Борисов, със заместника си Странджев, с финансовия министър Дянков. Тоест – пълна манипулация и създаване на измислени разговори не е възможна. Възможни са частични монтажи и манипулации. Самият премиер Борисов преди дни изрази загриженост, че са записвани разговори с думите: „Пробили са телефона на Танов“. Този коментар е направен с идеята, че вероятно става дума за незаконно подслушване не от МВР, а от неизвестен.

Първи коментари от Бойко Борисов

„Аз съм убеден, че това са манипулирани разговори. Снощи ми се обади на мобилния телефон г-н Явор Дачков. Десет минути поне ме въртя колко е лош Цветанов, колко е лош Дянков… Чувам… Може би или не им стигаха някои реплики, не знам. Нямам обяснения – след 22,00 часа нормално ли е да се обади журналист на премиера и десет минути да му обяснява колко са му лоши министрите“. С тези думи премиерът Бойко Борисов коментира скандала около изнесените от журналистите от в. „Галерия“ записи на негови телефонни разговори с шефа на митниците Ваньо Танов, от които става ясно, че министър-председателят лично разпъва политически чадър над контрабандата. От своя страна зам.-главният редактор на „Галерия“ и директор на ГЛАСОВЕ беше категоричен, че не е манипулирал записите и те са автентични – това писа сайтът „Гласове“ след първите коментари на премиера.

Дачков по повод обвиненията на Борисов за манипулация

„Действително снощи се обадих на премиера и бях доста учуден, че ми вдигна телефона. Разговорът ни беше личен и в никакъв случай не представлява интерес за хората, така че няма да го коментирам. Ще коментирам само предположението на г-н Борисов, че съм разговарял с него, за да запиша разговора, а след това да манипулирам думите.
Първо – в целия почти десетминутен разговор говорих основно аз, и второ – 12 часа от този разговор, до пресконференцията, която дадохме в БТА, не могат да стигнат дори за груб монтаж само за първото изречение на Борисов до Танов, което гласи: „Абе, тоя Мишо Бирата ми се обади сега пак“. Идеята за монтиран по този начин разговор е абсурдна, а автентичността на записите се потвърждава както от съдържанието им, така и от контекста, който лесно може да се види в публикации от онова време. Единият от участниците в разговорите – Антоний Странджев, вече потвърди истинността на разговора между него и Ваньо Танов, което е силно косвено доказателство за автентичността на разговорите между Борисов и Танов, а и с просто ухо може да се чуе, че тези разговори са истински. Проблемът не е в техническите параметри на записите, а в тяхното съдържание и в думите на премиера, заради които всеки мъж с поне малко достойнство би си подал оставката“.

В развитите демокрации при такъв разговор пада правителството. Тук премиерът се държи сякаш нищо особено не е станало. Борисов потвърждава, че има проблем с „Мишо Бирата“, за който му ходатайствал президентът Първанов, и коментира нахакано и със самочувствие. Вместо оставка, най-много да арестуват Явор Дачков и да спрат вестника.

Ето цитати от стенограмите от разговорите във в. „Гласове“ и линкове за целите стенограми.

Първи разговор Борисов – Танов – цитати:

Борисов: Б. Б. Хайде прибирай ги оттам (б. р. – митничарите), нали поехме ангажимент да не…

Б. Б.: Не бе. Аз го виках и му казах и точно това съм му казал. Затова, кой е пратил групата там?

Ваньо Танов: Ами то е станало по обаждане…

Б. Б.: Добре, обади се. Обади се, извади ги оттам и като се видиме, ще го говориме…

В. Т. Аз това казах. Материалите да бъдат на моето бюро и няма да се прави нищо, докато не се върна да взема решение по въпроса.

Б. Б.: Добре. Ако трябва, обади му се ей-сега (б. р. – на Мишо Бирата) и му кажи какво сме се разбрали, защото там поех ангажимент и аз не съм Първанов. Като съм му обещал, че няма да го закачам, няма да го закачам.

Втори разговор – на Танов с бившия му заместник Антони Странджев – цитати:

Ваньо Танов: Тони, звъня ми премиерът. Тоз Мишо звъннал.

Антони Странджев: Така.

В. Т. И каза ми: „Аз какво ти казах на теб?! Аз не съм Първанов. Аз като съм поел ангажимент към един човек… Тъй, изтегли хората“. Викам: „Аз…“. „Извикай Мишо утре и се разбирайте“. Викам: „Какво да се разбираме? Той се е разбирал с министъра. Аз заминавам, викам, утре за Македония. Всичко каквото са правили като протоколи, вика, докато се върнеш, няма да се завежда нищо и тогава ще разговаряме. Звънни и се обади на министъра, кат’ съм казал тъй“. Викам, аз ще му звънна, ама ако не ми вдигне…

В. Т. Аз му нямам телефона на тоз’ Мишо.

А. С. Аз също му нямам телефона. Ама, според мене, какъв е този нещастник, та ще му звъниме сега по телефона? Той…

В. Т. Аз и това искам да му кажа. При условие че са му дали карт бланш до вторник и се отнасяме… а, с него, сега какво прави в нощите в завода?

А. С. Ами добре. Аз ще намеря телефон. Добре.

В. Т. То той ми каза да му звънна. Ама аз как да му кажа, че нямам телефон и не съм имал никога.

А. С. Ъхъ. Добре. Аз ще видя дали Володя му има някакъв телефон.

Трети разговор Борисов – Танов – цитати:

Борисов: К’во става?

Танов: Ами с Дянков не съм се свързал. Обаче с нашите хора се свързах…

Б. Б. Да.

В. Т. … и се разбрах.

Б. Б. Добре.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.