Многоженството процъфтява в Турция

Макар че полигамните бракове не са законово признати в Турция, над 186 000 жени споделят съпруга си с втора съпруга – практика, която е особено популярна в източната част на страната, сочат данни на наскоро изготвен доклад. Вторите съпруги сключват брак чрез религиозни или културни церемонии и като цяло могат да разчитат на незначителна социална закрила, според доклада на двама учени, които представиха проучването си пред парламентарната комисия за равните възможности на жените и мъжете.

Мъжете понякога търсят втора съпруга, когато първата им съпруга не е могла да им роди мъжко дете, докато жените, въвлечени в полигамия, често приемат това положение заради натиск от страна на семейството или заради религиозните си убеждения, показва изследването. В своето проучване Илкнур Юксел Каптаноглу и Бану Ергьочмен, учени от института за изследване на населението към университета в Хаджеттепе, са разгледали различни видове натиск върху жените в Турция заради неравенството на половете, включително ранни бракове, плащане на „откуп за булката“ и предпочитание към синовете пред дъщерите.

Според проучването близо 5,5 милиона жени са се омъжили на или под 18 години, а откупът, плащан от младоженеца или семейството му, познат още като „цена на булката“, е бил искан за над 2 милиона жени. Учените предадоха доклада си на подкомисия, сформирана в рамките на комисията за равните възможности на жените и мъжете, за да проучи традиционните бракове.

В цялата страна 39,7 процента от браковете включват жени на или под 18 от общо 5 439 367 млади булки. Според изследването ранните бракове може да накарат момичетата да прекъснат образованието си, да намалят възможностите им за работа, да окажат негативно влияние върху физическото и психологическото им здраве и те да бъдат подложени на по-голям натиск или насилие. Раждането в ранна възраст може да има отрицателно влияние върху здравето както на майката, така и на детето.

Средната възрастова разлика на двойките в Турция е четири години и два месеца, като мъжете обикновено са по-възрастни от жените. Религиозните бракове са често срещани. Общо 452 139 жени са сключили брак само на религиозни церемонии, които не са законово обвързващи. Те са най-популярни сред необразованото население или хората, които са завършили само начално училище. Религиозните бракове са най-разпространени в централната и източната част на Анадола, следвани от югоизточните и североизточните провинции.

Около 7 милиона двойки са се оженили по решение на техните родители, а откуп за булката е искан при 2 168 600 брака, основно сред нискообразованите групи. Такъв откуп е искан при 50 процента от браковете в централен и източен Анадол, 47 процента от браковете в североизточната част на страната и 32 процента в югоизточната част. Проучването показва също, че 12,4 процента от браковете са между роднини от първа степен, което засяга 1 700 062 жени, основно в югоизточната част. Между роднини от първа степен са 29 процента от браковете в югоизточните провинции, 22 процента – в централен и източен Анадол и 18 процента в североизточната част.

Двайсет и девет процента от хората, участвали в изследването, вярват, че раждането на син увеличава силата на мъжа. Мнозинството от хората – 56 процента, в североизточната част споделят това мнение, както и 38 процента от хората на югоизток. Истанбул се нарежда на трето място в подкрепата към това вярване.

В доклада, който представиха пред подкомисията, Каптаноглу и Ергьочмен също търсят решения за премахване на дискриминацията на жените и призовават за превенция на ранните бракове, браковете без взаимно съгласие, плащането на откуп, полигамията и „бердела“ – отдавна съществуваща брачна система, базирана на размяна на булки и втори съпруги. Учените казват, че общностните структури, които контролират телата на жените и женската сексуалност, допринасят за дискриминацията на жените, а по-голямото участие на жените в образованието, трудовата сила и политическото представяне могат да помогнат за предотвратяването й.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.