Спиртен бос през просото, премиер и президент на хорото

Иво Инджев

Преди да се вгледаме в пъпа си и да се опитаме да си обясним как ни звучи нарастващият тътен на скандалите у нас, които за първи път днес толкова явно обвързват премиера Борисов и президента Първанов в схема за покровителстване на конкретен бизнес, нека да се огледаме малко. Предлагам това, защото често приличаме на деца, които не са пораснали достатъчно, че да имат периферно зрение (педиатрите казват, че периферното зрение се появява при хората след 6 годишна възраст и това обяснява защо децата се чудят, че мама и тате забелязват забранените им лудории без да се обръщат с лице към тях).

Ако разширим съвсем малко периметъра на нашето учудване от скандалите, ще видим, че съвсем не сме уникални в нашия регион. В края на миналата година трима балкански лидери ненадейно се оказаха под тежки удари, а един от тях дори беше арестуван. От властта, която не изпускаше от поне 10 години насам, рязко и без никакво правдоподобно обяснение, се отказа несменяемият премиер на Черна гора Мило Джуканович. Бил извадил страната от рецесията и това му стигало…Други вече можели да управляват, каза с царствено благоволение соченият от медиите като мафиот политик, който буквално дни преди това се хвалеше с успеха Черна гора да започне преговорен процес за присъединяване към ЕС.

Пак така внезапно и без смислени обяснения си тръгна президентът на Хърватия Иво Санадер. Хвърли си оставката през август, а през декември беше арестуван в Австрия по искане на хърватските власти по обвинение в корупция и финансови злоупотреби.

Албанският победител на изборите в Косово Хашим Тачи тъкмо празнуваше триумфа си и беше ударен с доклад на Съвета на Европа, който потвърди дългогодишните слухове и обвинения срещу него, че като бивш военен лидер е участвал в престъпна търговия с човешки органи на пленени сръбски противници.

За протокола: процесът продължава. Албански вицепремиер междувременно е обвинен от прокуратурата в корупция. Коалицията на Сали Бериша се клати в Тирана.

Да се върнем сега към нашия пъп и да си зададем въпроса, дали това което виждаме е истина?

Нима някой очакваше например най-непоклатимата крепост на партийния авторитаризъм да се разклати също с рязката атака на втория по влияние човек в ДПС срещу феодала Ахмед Доган? Сътресения там е имало и преди, но никога в такъв контекст, когато наистина има всички признаци за небивала изолация на еднолично управляваната партия. Атаката на Касим Дал щеше да е просто поредното напускане на поредния приближен до лидера, ако периферната ни памет не ни подсказва колко необичайно беше тъкмо Касим Дал да бъде демонстративно поканен в края на миналата година на среща в София с гостуващия тук силен човек на Турция Ердоган, докато Доган се оказа “зает” и не се видя с него.

Вие как мислите: дали няма регионално пренареждане на картите, при което борбата с престъпността и корупцията е ключов елемент? Погледнато по този начин, шокиращото серийно огласяване на подслушани разговори на високо държавно ниво в България не изглежда чак толкова странно и уникално явление.

Колкото до светкавичния обрат в реакцията премиера Борисов, уличен публично да покровителства бизнеса на спортен ( и спиртен) бос, извади на показ нещо, за което съм изписал доста “въпросителни”: каква е връзката между уж вечно скараните Първанов и Борисов? Връзката е “Мишо Бирата”! А това е вече “друга бира”, от която изплува пак един човек с прякор, оказал се неустоимо привлекателен за премиера и президента едновременно. (На)здраве му кажи, ако това не е двойно препечена горчилка с вероятност да предизвика тежък махмурлук сред отрезвяващи избиратели, наблюдатели и доскорошни политически приятели!

Отговорът даде самият Борисов – тя е пряка. Президентът иска от Борисов (противозаконно!) услуга, а Борисов не може да му откаже и нарежда услугата да бъде извършена…в рамките на закона, нареждайки по веригата на шефа на митниците да свърши работата. Поне така самият Борисов заяви днес. И да не му вярваме, стига ни да чуем признанието му как и в какво си помагат с Първанов – факт, който произвежда новина от ранга на онези, свързани с Косово, Албания, Черна гора и Хърватия.

Не съм му съветник, но ако бях, бих препоръчал на Борисов единственото възможно лечение на тумора: откровено обяснение с какво е длъжен на Първанов, че да му върши такива “законни” услуги? От личен опит знам колко е важно да не позволяваш да те шантажират с гадна информация. Ако не направи това, Борисов е осъден да бъде съден (от хората, наблюдателите в чужбина и историята – за правосъдието не се наемам да съдя) като съдружник в злоупотребите с власт с експерта по тези въпроси Георги Първанов.

Виж още текстове в блога на Иво Инджев

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.