Полицейски цирк с предплатени сим-карти – що не забранят и мобилните телефони?

Освен поименна регистрация, Комисията за регулиране на съобщенията и МВР искат да ограничат правото само по 1 сим-карта от оператор на човек. Така България ще влезе в световните новини като най-идиотската страна. Снимка: e-vestnik

По БТВ излъчиха репортаж за анонимните сим-карти и злоупотребите със самоличности. Полицията в Пазарджик проверява 46-годишния Събко Мулешков от Панагюрище, който имал купени над 1000 предплатени СИМ-карти. С три от картите били извършени два обира и едно отвличане, твърдят ченгетата.

Е, как се прави обир и отвличане със сим-карта? Полицаите са като излезли от античността, когато хората са одушевявали предметите и са им приписвали мистични свойства. Сим-картата прави обири и отвлича хора. Сим-картата – престъпно изобретение на човечеството.

Полицейщината на Цветанов дотам я докара работата. Преди повече от година МВР наложи да се регистрират поименно сим-картите, а не както преди да се купуват свободно. Така МВР си мислеше, че ще ограничи престъпленията, при които си помагат с мобилни телефони. Така било в някои други страни. И ние сме най-първите отличници в това отношение.

Пишещият тези редове си купи в Ню Йорк, Манхатън, сим-карта, без да му поискат паспорта – това по времето, когато вече беше забранено у нас. Става дума за страна много по-заплашена от тероризъм, отколкото България. Тукашното МВР пак е по-католик от папата.

Но това е следствие от простотията, която владее това министерство. Щом създадеш такива ограничения, веднага ще се намерят начини да бъдат заобиколени. Както се вижда, дори се създава вторичен черен пазар за сим-карти. Те вървят от 10 до 50 лв., регистрирани на нечие име. Предлагат се дори по интернет.

Има и потърпевши – бТВ показа журналиста от радио „Фреш“ Борислав Борисов, на чието име без негово знание са били регистрирани над 220 карти. Ако нямаше такова изискване за поименно регистриране на сим-картите, нямаше да има случаи като този. От „Виваком“ съобщиха, че към момента има около 800 лица, на чието име са регистрирани по над 10 сим-карти, около 45 души са с по над 50 номера, а тези, които притежават над 100, са 35.

Сега МВР и Комисията за регулиране на съобщенията искат да ограничат всеки българин да притежава само по 1 сим-карта от оператор. Простотията се задълбочава. В Европа не регулатори и ченгета, а някои от операторите ограничават броя на сим-картите на човек до 5. Но само някои оператори, които са изключение.

Мързелът и некадърността на полицаите в България може да роди обаче такова налудничаво ограничение – по 1 сим-карта на човек. Тогава вече ще влезем в световните новини.

А защо не забранят въобще мобилните телефони? Така на МВР ще им е най-лесно.

Ето едно по-подробно мнение по темата от блога „България е наша“ – обединени блогъри:

За абсурда с предплатените сим-карти

Богоблог / България е наша – обединени блогъри

Това става горе долу година след влизане в сила на наредба, която задължи всеки потребител да регистрира сим-картата си, ако е била анонимна – отново с измисленото основание, че така, МВР ще се бори с престъпността.

Малко предистория

Тази наредба, дойде като мярка на едно пожелание на ЕС, но не и като конкретно изискване зa законодателна мярка, но още тогава МВР, ДАИТС и комисията в Парламента, видяха чудесната възможност да натрупат архив с това, кой какви карти притежава.

Нека да припомня, че още при приемането на закона, ние от „Електронна граница“ бяхме изцяло против и изказахме мнението си по време на дебата в комисията в парламента, чрез председателя на СДС Мартин Димитров и на още няколко дебата след това.

А сега де…

В репортажа по БТВ се показа схемата за която ние говорихме, че ще се случи – а именно, използване на чужди лични данни за регистриране на сим-карти.

Благородна Макева, правист от МВР спомена нещо много интересно, с което аз съм напълно съгласен „не може да се поставят нормативни бариери пред престъпниците“. Тогава излиза, че тази нормативна мярка не е за борба с престъпниците. А с кого?

Най-малкото само изключително глупав престъпник би използвам карта на свое име, за да извърши престъпление и тази мярка с задължителната регистрация НЕ върши работа, което ние показахме още при дебатите, които започнаха със ЗАБЛУДАТА, че ЕС ЗАДЪЛЖАВА България да въведе такава регистрация.

До какво води това?
От устата на председателя на КРС, дойде новината, че те ще предложат на Народното събрание да се въведе ОГРАНИЧЕНИЕ на това, всеки човек да има САМО по ЕДНА сим-карта при всеки мобилен оператор, а ако е бизнес субект, той ще може да регистрира САМО по ЕДНА карта на всеки служител , която ще бъде едновременно лична, като ползване и служебна като абонамент.

Истинският проблем е…

Тук излиза на дневен ред ПРОБЛЕМА, който води до всичките проблеми, а именно злоупотребата с лични данни. Много лесно е да се намери сканирана лична карта в някой малък офис на мобилния оператор и с тези данни да се регистрират 12 000 сим-карти, както стана ясно от репортажа, а има и вероятност срещу 20-50 лева, някой гладен българин да продаде самоличността си (през посредник, разбира се), за да може да се наяде и така да осигури на някой възможността да извършва дейности от чуждо име, което за пореден път ДОКАЗВА„ че цялата тази мярка НЕ Е ЕФЕКТИВНА и потребителите в България, бяха лишени от една лесна за ползване услуга и бяха натоварени с тежката процедура да дадат личите си данни на още едно място.

Хм

Разбира се и ако законодателят реши да въведе ОГРАНИЧЕНИЕ за една карта на човек, което само по себе си е БЕЗУМИЕ. Държавата ще регулира отношенията между търговски субекти. Все едно да нареди да не се купува повече от един хляб (виждали сме такива ограничения, нали?).

Това отново няма да сработи и последващата стъпка, каква ще е? Спиране на мобилните услуги? Специална процедура за издаване на сим-карта? Чип в шията?

И сега какво?

Вижда се, че всяка мярка водеща до ограничение на правата и свободите на гражданите води със себе си нови мерки, които са ОЩЕ по ограничаващи и знаейки, че „не може да се поставят нормативни бариери пред престъпниците“ си мисля за кого са тези мерки и защо са наложени, най-малкото защото са пожелателни.

Извод

Мина само една година от въвеждането на мярката и ние от „Електронна граница“ отново се оказахме прави, в твърдението си, че тя не върши работа. Защо да не я отменим тогава? Защото МВР не може да намери престъпниците?

Ха, това разбира се не ОТГОВАРЯ на истината, защото, ако МВР се научат да работят, а не мързеливо да чакат престъпника да се обади от собствения си телефон, за да извърши престъпление, бихме живели в едно по-сигурно общество
.

Забележка

е е добре медиите и институциите да СЕ НАУЧАТ да искат мнението на гражданите в лицето на „Електронна граница“,“България е наша“ и на другите организации, които разумно и с доводи говорим всеки път, а не след всяка наредба да се чудим как така се случи, че Марийка е без гащи.

Виж още текстове в Богоблог и в „България е наша – обединени блогъри

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.