Антоний Странджев, бивш зам.-шеф на митниците: Организираната престъпност върви с управляващите

Бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев в сутрешния блок на бТВ. Снимка: от екрана на бТВ

Целият ми разговор с Танов е истина, казва един от героите в записите

Интервюто с бившия зам.-шеф на Агенция „Митници“ и бивш служител на ГДБОП Антоний Странджев е взето от Сашо Диков и излъчено на живо в Канал 3, по повод огласените компрометиращи премиера записи на телефонни разговори.

Сашо Диков: Вие сте герой на един от последните разговори с Ваньо Танов, който ви звъни и ви казва, че премиерът му е казал: „Аз какво ти казах на теб, аз не съм Първанов, аз като съм поел ангажимент към един човек, изтегли хората и извикай Мишо (б. р. – Бирата, Михов) утре и се разбирайте”. Това е част от разговора между вас и г-н Танов, спомняте ли си този пасаж?

Антоний Странджев: Господин Диков, аз го пуснах (б. р. – да го чуя) като звуков файл в интернет и както пред ваши колеги досега имах възможност да споделя, така и на вас ще кажа, че разговорът и диалогът, който чух лично аз, звукът на гласа е мой, диалогът  е мой, аз съм провеждал този диалог и този разговор с г-н Танов, спомням си добре цялата ситуация и си стоя зад думите, които тогава съм казал, позицията ми е била ясна и сега позицията ми е също толкова ясна.

– Искате да кажете, че вие добре си спомняте как Ваньо Танов ви казва, че Бойко Борисов е поел ангажимент пред Мишо да извадите вашите хора от проверката?

– Да, точно така, разговорът, който е публикуван, е действително проведен от мен. Аз участвам в този диалог и действително това са думи, които съм казал, и това са думите, които аз съм чул.

– От страна на Ваньо Танов?

– Да, от страна на Ваньо Танов.

– По-нататък Ваньо Танов ви казва: „Просто да ни заведат, защото вече няма да може нищо да се направи и Мишо ще му каже: „Ами те нарочно го правят”. Предния път, като идва, на асансьора каза: „Аз съм се разбирал с – става дума за Мишо Бирата – аз съм се разбирал с всички власти и съм си плащал и сега съм изненадан защо така се процедира с мене”.

– Така.

– И вие допълвате: „Той нека да си е плащал на предишните”.

– Така.

– Потвърждавате, че този пасаж е на Ваньо Танов и това той ви го е казал?

– Да, г-н Диков, целият разговор е истина, няма смисъл да ги караме изречение по изречение… Всичко това, което ми го казвате вие, и това, което е публикувано, да, това е точно така.

– Добре, как се развиха нещата с тоя случай там, с Мездра, „Леденика” и т.н.?

– Най-добре е органите, ако искат да проверяват случая, да извършат проверката. Мога да ви кажа, че има документи, налични в агенция „Митници”, които удостоверяват, че най-общо казано, ние не сме изпълнили разпореждането на министър-председателя. Ние си продължихме проверката по случая, съставихме съответните протоколи, които са изведени и са депозирани в деловодството на агенция „Митници”. Действително на следващия ден началника на „Митници” ми звънеше… тези протоколи, видях се… Проверката приключи някъде през нощта около 1,30–2,00 ч. Така че, не са изведени хората веднага, както беше разпоредено. Всичко е документирано и това е, оттам нататък вие си знаете – имаше и съдебна процедура, в която Административният съд е преценил, че митницата неправомерно е отнела лиценза на въпросната фирма, решение, което аз няма как да коментирам.

– Това го разбирам, вие искате да кажете, че въпреки желанието на премиера вие не сте изпълнили желанието на премиера, което звучи някак, не знам, някак си абсурдно ли, не знам как да го кажа?

– Господин Диков, аз съм държавен служител, аз не изпълнявам желание, ние и г-н Танов винаги сме се ръководили съгласно законите и разпоредбите. Аз не мога, при положение че мои служители са изпратени от мен и са искали разрешение да влязат в завода и аз съм им дал това разрешение, и те да влязат вътре и да констатират един куп нередности и в един момент, видите ли, защото някой имал някакво желание, аз да им се обадя и да кажа: „Момчета, съжалявам, сбъркахме, тръгвайте си и забравете какво сте видели”. Това нещо аз не мога да го направя и никога не съм го правил и няма да го направя за в бъдеще, ако имам възможност.

– Да, но този някой е Бойко Борисов.

– Ама какво значение, Бойко Борисов, в случая. Ние говорим за някакви имена, няма никакво значение кой е Антоний Странджев, кой е Бойко Борисов. Има си закони в тая държава и тези закони според мен трябва да се спазват от всички. Аз толкова години и господин Танов винаги сме били на страната на законите. Ние не може в един момент да станем закононарушители. И най-малкото, което е, ние сме поели някакъв ангажимент пред тези хора. Мисля, че нещата в митниците трябваше да бъдат по съвсем друг начин поставени. В един момент те какво ще си кажат, това, което в някои от разговорите – вече съм забравил в кой, тъй като станаха много – е споделено: „Ние пак като ония ли ще бъдем”. Аз не искам да съм като ония.

– Добре, тъй като разговорът между вас и г-н Танов завършва с вашето желание да звъннете на Мишо, на Мишо звъннахте ли и как продължиха нещата?

– Не, въобще не съм звънял на Мишо. А не го познавам въпросния господин. Единственото, което от разговора, което си спомням, е, че г-н Танов трябваше да му звънне. Нито той, нито аз му имахме телефона. Оказа се, че телефона го има… даже и шефа на митницата в Лом нямаше телефона, доколкото си спомням, но той се свърза с шефа на охраната, който в тоя момент беше в завода, та чрез него взехме телефона на г-н Михайлов (б.р. – явно има предвид Михов), който впоследствие го пуснах като SMS на г-н Танов, и вече г-н Танов дали е разговарял с него, нямам идея, но след като има толкова много СРС-та, това нещо трябва някой да го е документирал в края на краищата.

– Вие сте казал тука: „Абе какъв е този нещастник, че сега ще му звъниме по телефона”.

– За мен в момента той е един закононарушител.

– Извинявайте, ама първо, това, което сега говорите, и този разговор, според вас автентичен ли е разговорът между Бойко Борисов и Ваньо Танов?

– Аз не съм присъствал на този разговор. Как мога да кажа дали е автентичен или не?

– Ама вие опосредствено го потвърждавате.

– Аз потвърждавам това, което аз съм разговарял с г-н Танов. След като то е автентично, то трябва да си олигофрен да не се сетиш, че и предишните разговори, както и следващи разговори, които днеска ги чета като продължение, публикувани в пресата и в интернет, трябва да не съществуват.

– Искате да кажете – разговорът между Ваньо Танов и Симеон Дянков?

– Ами да.

– Като продължение?

– Да, точно така. Сега, дали някой е манипулирал или не, има си истински служби, които трябва да кажат, но смисълът и всичко останало си потвърждава, че тия разговори са действителни.

– Само че след като вие потвърждавате това, значи досега Ваньо Танов е лъгал, и то е лъгал нагло, че премиерът 100% е заставал зад него. Ето го случая, когато очевидно не застава зад него, а застава на обратната позиция.

– Е, аз не мисля, че Ваньо Танов е лъжец, ни най-малко, в никакъв случай. Това е човек, на който вярвам безпрекословно и съм работил с него. Това не е точно така. Но в края на краищата, от разговора, който чуваме, действително премиерът е точно зад него.

– Как зад него, като премиерът го кара да извърши нарушение? Да, премиерът на практика покровителства един алкохолен бос, който е в нарушение?

– Г-н Диков, нека да не ги смесваме нещата, какво кара премиерът г-н Борисов Танов, е едно, какво г-н Танов е извършил, е съвсем друго.

– Добре де, съгласете се, за мен е толкова абсурдно и непонятно как е възможно Бойко Борисов заради някакъв все пак не особено крупен бизнесмен, така да се каже, да плюе на всичко онова, което е най-важното, което винаги е декларирал сега през годините, че никакви компромиси, никаква, никаква аванта, всички са под един аршин?

– Господин Диков, какво ви е чудно, вие не сте от вчера във вашия бизнес, както и аз не съм от вчера в моя си „бизнес”. Няма нищо чудно, най-малко това, което се случва в държавата, е нещо уникално. Аз просто съм изумен какво ви е чудно!

– Чудно ми е, първо, да бъде подслушван премиерът, това ми е първото чудно, което…  и той да се хване на тая въдица. И второ, заради някакъв си Мишо Михов не си струва да си взривява имиджа директно, направо.

– Аз мисля, че тогава, когато се касае за пари, няма „някакъв си”, няма имидж и т. н.

– Искате да кажете, че Мишо Михов е платил и на сегашните?

– Аз не мога да кажа дали е платил и на сегашните. Става въпрос, че агенция „Митници” в края на краищата по някакъв начин, чрез отнемането на лиценза, му нанася някакъв финансов ущърб, нали, на тази фирма?

– В доклада до Бойко Борисов казвате: „Голяма част от политическите дейци, особено тези, които са депутати първи мандат, при своето избиране са поели съответните финансови ангажименти към лицата, които ги поддържат и финансират, но сега заради финансовата криза и заради неовладените митници това не се случва и всички са много изнервени”.

– Да, ето този разговор, който го водим в момента, е доказателство.


– Вие – депутати първи мандат – очевидно в най-голяма степен имате предвид депутатите от ГЕРБ?

– Не само депутатите от ГЕРБ, защо, има и други политически сили, които също имат депутати от първи мандат. Но тук ще отворя една скоба, да ви кажа като специалист – би трябвало всеки един разумен човек да е достигнал до този извод. Организираната престъпност не само в България, но и във всяка една държава върви заедно с управляващите, независимо кои са те. Няма организирана престъпна група от мафиотски тип, каквито са групите в България, която да работи заедно с опозицията. Това е смешно.

– То е очевидно, да, явно.

– И при това положение естествено, че хората, които имат някакъв интерес, финансов и друг, ще работят с хората, които са управляващи.

– На съвещание, проведено под ръководството на министър Цветанов в присъствието на ръководни служители от министерството, от ДАНС, ВКС, г-н Цветанов е споделил: „Танов и Странджев не оправдаха гласуваното доверие”. Това е по повод среща, за да се разследват контрабандни и корупционни схеми в митница Свиленград. Защо така Цветанов е свалил доверието си от вас?

– Е, аз мисля, че трябва да наберете телефона на г-н Цветанов, за да питате него.

– Натискаше ли ви Цветанов да не разследвате някои фирми?

– Аз г-н Цветанов не съм го чувал по телефона никога и никога не съм разговарял с него, никога не ме е викал в министерството или пък той да е идвал в нашето министерство, говоря за Министерството на финансите и респективно агенция „Митници”.

Бившият зам.-шеф на митниците Антоний Странджев в сутрешния блок на бТВ. Снимка: от екрана на бТВ

– Ваньо Танов казва, че скандалите са започнали заради две-три фирми, които са проверявани от митниците.

– Ами сигурно е така. Г-н Танов има негова теория, аз си имам моя теория за себе си и така.

– Вашата каква е?

– Моята е такава, че ние не сме били хората, които са били най-подходящи за тези места. И за да може по някакъв начин г-н Танов да бъде освободен, е трябвало да освободят първо мен, че да може чрез мен, примерно, и г-н Танов да бъде освободен.

– Демек, че вие сте неправилните хора, които не слушат каквото им се казва?

– Е, аз за г-н Танов, както за мен, със 100% мога да ви кажа, че аз нито съм член на ГЕРБ, нито съм член на някоя друга политическа сила или някакъв вид движение. Аз имах ангажимент, който бях поел пред г-н Танов, и единствено се отчитах на г-н Танов. Така че аз не работя за дадена личност, за дадена политическа сила. Работя съгласно законите в тая държава.

– Откъде дойдоха тия 12 милиона, които „Лукойл” е платил, които Симеон Дянков каза на прословутата среща на тримата тенори в Гоце Делчев, за които 12 милиона се изтърва като че ли Симеон Дянков и те така и май че не бяха оповестени? Аз ги чух по „Канал 1”.

– Не съм гледал тази пресконференция, нямам точната идея, мога само да предполагам откъде са тези 12 милиона. Имаше там едно разминаване за едни лихви, които се дължат за едни вземания, които изплатиха към Агенция „Митници”. Предполагам, че може би са оттам. Мога само в случая да гадая, не съм сигурен.

– Но, предполагам, знаете и другите две фирми, за които става дума, които не е трябвало да проверявате или където сте набъркали, където не трябва?

– Ами аз трябва да ви кажа, че аз ги знам фирмите, разбира се, кои са, но не е казано, че ние не сме ги проверявали. Ние сме ги проверявали. Това, което и г-н Танов съобщи, аз също мога да го потвърдя, че това ръководство – ние бяхме първите, които направихме ревизия, като митници става въпрос, в „Лукойл Нефтохим” и „Лукойл България”, които досега не бяха проверявани по този начин. И тук искам само да отбележа, тъй като в някои медии се спекулира с проверки, които сме започнали и към една петролна фирма от Пловдивския регион, ние не сме започнали тази проверка, проверката е стартирала от предишното ръководство на Агенция „Митници”. Ние не сме натискали никой и никой не е разпореждал да започва такава проверка.

– А какво установихте в „Лукойл”?

– Аз, доколкото знам, ревизията още не е приключила, нали сам разбирате, че едни такива фирми, които са едни от най-големите данъкоплатци в държавата, проверката не може да приключи за 4–5 месеца или за една година. Това е огромен обем с информация.

– Добре, има ли чадър от страна на МВР или на определени хора от МВР? Това е основният въпрос, на който въпрос упорито не се дава отговор.

– Отговорите на тези въпроси трябва да ви ги дадат специализираните служби в тази държава. Ако МВР има чадър над контрабандата, то тогава колегите от ДАНС трябва да информират за това премиера и респективно главния прокурор. Те са хората, които трябва да разпоредят съответните проверки. И обратното, ако ДАНС има чадър над контрабандата, то тогава колегите от МВР трябва да го направят. Аз сега, нали разбирате, че каквото и да ви кажа, изразявам някакво собствено виждане.

– Именно, мен ме интересува вашето собствено виждане, защото в докладната казвате: „Въпреки, че врагът – наркотрафикантите, контрабандистите на стоки – е един по ред причини, някои от тях от субективен характер, съвместното противодействие на този вид престъпност е на ниско ниво основното поради липса на доверие между МВР и митническата администрация”.

– Да, да това е така.

– А защо няма доверие между МВР и митниците?

– Нямам идея, трябва да питате колегите от МВР, те ни познават и двамата, ние сме не от вчера в системата. Сега, ако някой е издавал някакви разпореждания, трябва те да ви кажат, аз нямам идея. Просто ви казвам как се работеше тогава.

– Как?

– Всеки работеше за себе си и никой не обменяше информация, въпреки че ние бяхме готови на абсолютно всичко. Аз още от септември месец молих МВР да се вържат към интегрираната система.

– Какво да вържат?

– Да се вържат към нашата система, на митниците. Те не го направиха до февруари следващата година.

– Защо?

– Ами питайте ги тях, нямам идея защо, това щеше да улесни страшно тяхната работа, а доколкото знам, колегите от ДАНС все още даже не са се вързали, въпреки че и на тях им предлагахме това. Нещо, което щеше страшно да ги подпомогне в тяхната работа.

– Вас ви изработиха в един материал, че сте информатор на бандитите, доколкото си спомням?

– Аз верно, че съм „бил“ информатор на всички, доколкото разбирам. И на Румен Петков „бях“ информатор, по едно време „бях“ на „Пещера”, после „бях“ на друга алкохолна фирма и някакви такива неща. Това са все фирми, които съм ги работил. Както и да е.

– Но ви изработиха в тоя материал, си спомням, с някакви смътни снимки, там някъде по границата сте ги предупредил за проверката, нещо такова беше.

– Е, да, имаше и нещо такова, но аз в интервюто ви казах – аз трябва да съм един олигофрен, за да мога да правя тези неща, след като знам много добре какво става по границата. И както и сам се досещате, че още от март знам, че съм контролиран.

– Извинявайте, не знам какво значи, така, на прост език, наистина не знам какво значи.

– Това значи, че те знаят какво аз правя, с кого го правя и как го правя.

– Вие тука казвате във вашата докладна до Бойко Борисов, че: „Зачестилите материали в средствата за масова информация, както и телевизионни интервюта на „капацитети” ми дават да считам, че скоро предстои дискредитация пред обществото и прекратяване на митническата реформа”.

– Отворете интернет през този период и погледнете да видите. Почти всяка сутрин се събуждахме с изявленията на бивши капацитети счетоводители, които бяха много компетентни, и разни други лица, които говориха какви ли не глупости. Отворете вестниците и вижте за какво става въпрос. Това беше почти всеки ден.

– За да ви дискредитират вас и съответно Ваньо Танов? Вие бяхте ли на онази среща при Бойко Борисов, където не дойде Симеон Дянков?

– Не, значи, да се върнем първо на това – не става въпрос някой да дискредитира мен или г-н Танов. Те дискредитират директор на митница. По този начин те дискредитират един ръководител, независимо от това Танов ли е, Иванов, Петров ли е или друг. По този начин как този директор ще има авторитет спрямо подчинените си. Това първо, и второ, аз никога не съм присъствал на срещите с г-н Борисов, на тези срещи присъстваше г-н Танов, тогава, когато е канен. Имало е и срещи, които са проведени и без него, както знаете. Тогава, когато беше представен въпросният доклад.

– Добре, как ще продължи оттук нататък, каква е вашата прогноза, как виждате цялата тая истерия?

– Аз много бих искал да приключат нещата, защото в никакъв случай те не са от полза за обществото, ама в никакъв случай. Просто нямам, нямам никакво нормално… и действително нема такава държава, както се пее в една известна песен. А и още повече, като служител бивш на службите за сигурност в тази страна, просто ме е срам от състоянието, в което принуждаваме моите бивши колеги в момента да работят. Това абсолютно всичко, което беше някакъв вид оперативно майсторство, някакви техники, прийоми, абсолютно всичко излезе в публичното пространство. Как след това тези хора действително ще се борят срещу истинските престъпници?

– Бившите ви колеги, имате предвид ГДБОП, ДАНС и т. н. от службите?

– ГДБОП, ДАНС и т. н., абсолютно всички, ние сме едно.

– Наистина ли МВР ще изхвърли Цветанов, ако Бойко Борисов не го изхвърли?

– Не мога да ви кажа. Нямам идея, аз не знам какво става в МВР. Наистина не знам какво става в МВР. Аз от няколко месеца умишлено не контактувам с бившите си колеги. Просто съм, как да ви кажа, като заразно болен, не искам да пренеса вируса на някой друг.

– В крайна сметка да ви питам накрая, все пак защо си подадохте оставката?

– Той господин Борисов го каза, Борисов го каза, той сам го каза в интервюто на bTV: „Въпросът беше поставен ребром: или Странджев си отива, или Танов си заминаваш и ти”. А това беше два месеца преди края на годината, в което ние трябваше в края на краищата да докажем, че Агенция „Митници” не се управлява от тъпи милиционери, както някои внушаваха в публичното пространство, че действително можем да изпълним задачите и да довършим започната реформа, която единствената държавна администрация е извършила в тази страна. За това мога да се подпиша и с двете ръце. И естествено, че беше необходимо да дам възможност и глътка въздух на г-н Танов да довърши нещата. Аз съм по-лесен, можех да си позволя лукса да напусна. Аз не бих казал, че това е било мечтата в живота ми, да бъда митничар.

– Не е ли ставало дума Ваньо Танов и той да каже – ако не ви оставят вас, и той си тръгва, нещо такова?

– Той на няколко пъти заставаше с тези думи, но както виждате, нещата започнаха да загрубяват, излязоха неща за сина му, за семейството му, това са неща, които са лични в края на краищата. Едно е някой да говори за нас, да ни нанася  удари на нас, ние сме големи мъже, работили сме в тия системи и знаем как стават нещата, но в края на краищата, когато нападнат семейството ти, нещата вече стават прекалено лични. Аз мисля така.

– Добре, те дори и мафията има закони – жените и децата не се пипат.

– Никъде не оприличаваме управлението с мафията, това е много тежко обвинение. Други са хората, които трябва да кажат дали това е така, и аз мисля, че изборите наближават и тогава ще стане ясно.

– Само да ви питам, фактически излиза, че след като Ваньо Танов твърдо застава зад вас и казва, че няма да позволи вие да си тръгнете, едва тогава започват да работят сина му?

– Аз ви казах, след като се опитаха чрез мен да ударят него и това не можа да стане, явно че са потърсили другия начин.

– И едва тогава той клекна и ви накара да си подадете оставката, така ли?

– Е, не бих казал, че е чак така. И аз му помогнах. Просто го убедих, че действително ще е по-добре и за него, ако му дам тази възможност.

– Но вече след като стана ясно за тая готвена провокация спрямо сина му…

– Е, на нас ни беше ясно малко преди това за тази провокация, ние знаехме за нея доста отдавна.

– Службите ли бяха в основата на подготовката?

– Мога само да гадая, единственото, което мога да потвърдя, тъй като съм виждал материалите – те са направени от професионалист. Само това мога да кажа. Дали това е сега действащ професионалист или бивш професионалист, но те са направени от професионалист.

– И синът му отиваше на кино по същия начин, по който навремето прокурор Николай Колев отиде на кино – пред очите му подхвърлиха наркотиците.

– Тука не, нали сам се досещате, че целта не е сина му.

– Ясно, то е повече от ясно.

– Целта беше той, нали…

– Ясно. Добре, хубаво, господин Странджев, много ви благодаря за това интервю, не знам какво да кажа.

– Най-добре и най-здравословно е нищо да не казвате.

Със съкращения от интервюто на Сашо Диков с Антоний Странджев, излъчено по Канал 3. Виж тук видео.

БългарияИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.