250 млн. бутилки водка или национални особености на руската Нова година

Дойче веле
Руска редакция

Да се преброят след посрещането на Нова година празните бутилки от изпития алкохол е съмнително развлечение, но изглежда само така може да се реши въпросът с пиянството в Русия.

За мнозина в Русия 10-те дни новогодишна ваканция (по-точно 20 дни, ако се прибавят и предновогодишните корпоративни празненства) са време на дълбок запой. Посрещането на 2011 година не е изключение.

„По време на новогодишните празници в Русия са изпити 120 милиона бутилки шампанско, 250 милиона бутилки водка, 150 милиона бутилки твърд алкохол-менте, 4 милиона бутилки твърд вносен алкохол от типа на текила или уиски, 25 милиона бутилки коняк, 1 милиард и 500 милиона бутилки бира и 150 милиона бутилки вино“, съобщи директорът на Центъра за изследване на федералния и регионалните пазари на алкохол Вадим Дробиз.

Въпреки това не всички експерти са съгласни с твърдението, че за руснаците новогодишните празници са период на непробудно пиянство. Главният редактор на професионалния алкохолен портал „Алкоголь.ру“ Михаил Смирнов поставя под съмнение сухите цифри на статистиката: „По време на новогодишните празници общо взето се пие само една нощ – на 31 декември срещу 1 януари“, казва той.

Пък и самата новогодишна нощ не е време на непробудно пиянство, смята Смирнов. И въобще руснаците според него пиели повече за радост, а не, за да се напият. В останалите почивни дни потреблението на алкохол общо взето влизало в норма, въпреки че някои продължават да се отдават на пиенето, но, по думите на Михаил Смирнов, „в рамките на разумното“.

Мит ли е пиянството в Русия?

С това, че темата за тоталното руско пиянство е заобиколена с множество митове, е готов да се съгласи и Вадим Дробиз. „Русия сама си сложи етикет на най-много пиеща и пропиваща се страна. Даже с оглед на официалните цифри Русия като цяло пие не повече от всяка друга страна“, казва експертът. Има обаче наистина особености на потреблението на алкохол, които разбъркват картите и правят статистиката не толкова безспорна.

В Русия по-специално се наблюдава ярко изразен северен тип на потребление на алкохол, тоест, повече се пият силни алкохолни напитки, на първо място водка, а относително малко – вино и бира. И второ, по думите на Вадим Дробиз, пропиват се определени слоеве от населението: малоимотните, жителите на селата, младежта, жените, малочислените народи и бохемата.

Според експерта интензивно употребяват алкохол не повече от 30 милиона от общо 140-милионното население на страната. При това по информация на Центъра за изучаване на алкохолния пазар същите тези 30 милиона пият два пъти повече от цялото останало население на страната. 40 милиона руснаци по данни на изследователския център на Вадим Дробиз пък въобще не пият. Наистина, огромно мнозинство сред трезвениците представляват… децата.

Забраните не помагат

Главният санитарен инспектор на Русия Генадий Онищенко като цяло потвърждава неутешителните данни на експертите, но гледа с оптимизъм към бъдещето. „Ситуацията с алкохола си остава тежка. Годишното потребление на глава от населението е 18 литра чист алкохол. Но редица региони въведоха забрани и ограничения в продажбите. Примерно Москва. Надявам се, че новото ръководство на града ще продължи тази позитивна тенденция“, казва Онищенко.

Не всички вярват обаче в позитивните тенденции. Нещо повече – не ги свързват като санитарния инспектор с въвеждането на по-строги ограничения при продажбата на алкохол. Михаил Смирнов подкрепя въведената отговорност за продавачите, които нарушават правилата за търговия с алкохолни напитки, съгласен е, че трябва да се разреши проверката на паспортите на прекалено младите на външен вид купувачи, но е против ограниченията и забраните.

„Забраната да се продава алкохол нощем е политическо решение, което бе нужно, за да се покаже на населението, че нещо се върши. То обаче по никакъв начин не се отрази на обема на търговията. При това забраната да се продава нощем е тласък към увеличаване на незаконния оборот на алкохол. Някъде бабички търгуват с пиене, таксиметровите шофьори пак ще се заемат, домашното производство ще се засили“, казва Михаил Смирнов.

По думите му ограничения трябва да се въвеждат, но твърдите мерки трябва да бъдат съпроводени с други стъпки. Според него ефект ще има само когато бъде въведен ред като цяло, когато бъде контролиран оборотът на алкохол, когато започнат да се закриват каналите, по които до пазара стигат контрабандата и ментетата. Всичко това трябва да е съпроводено с възпитателна работа и повишаване социалното ниво на гражданите, особено на онези, които днес са в рисковите групи.

По БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.