Позната история – семейството на „първата дама“ ограбва страната

Франс прес

Бен Али и съпругата му Лейла. Снимка: АП/БТА

Отдавна внушаващата страх, фамилията на Лейла Трабелси, втората съпруга на туниския президент Зин ал Абидин бен Али, който избяга от страната, ненаситно си е присвоявала богатствата на Тунис, използвайки съюзи, корупция, заплахи и рекети, отбелязват експерти.

„Очевидно половината от бизнесмените в Тунис са могли да посочат като свое предимство, че имат връзки с Бен Али чрез брака му и голяма част от тях са спечелили много от този факт. Тунизийците изпитват най-голям гняв към съпругата на Бен Али, Лейла Бен Али, и към голямата й фамилия Трабелси, пише през юни 2008 г. посолството на САЩ в Тунис в грама, разкрита от „Уикилийкс“.

Супермаркети, внос износ, недвижими имоти, банки, телефонни услуги, медии, интернет сървъри, митници. „Членовете на фамилията бяха като хищници: използваха позицията си във властта, за да трупат все повече богатство“, обяснява Беатрис Ибу, авторка на „Силата на подчинението, политическа икономика на репресиите в Тунис“.

Фамилията с главно Ф, както я наричат в Тунис, е преди всичко тази на Лейла Трабелси, която през 1992 г. се омъжва за Бен Али. Десет братя и сестри, десетки племенници. В по-малка степен става дума за „историческия клан“, който понякога остава на заден план, клана на бившия президент, седемте му братя и сестри и най-вече зетьовете му Слим Шибуб, Маруан Мабрук и Сакер Матри.

Издигането на власт на семейство Трабелси започва в средата на 90-те години, припомня Никола Бо, съавтор на „Регентката от Картаген“, когато първата дама търси ключови постове за фамилията си, произхождаща от „скромна и интелектуално ограничена среда“. Започва ограбване по най-различен начин, обяснява Беатрис Ибу от Националния център за научни изследвания.

„По време на приватизацията те купуваха на символични цени и след това препродаваха на индустриалци и бизнесмени. Ако една фирма функционираше добре, те придобиваха част от капитала. Искаха комисионна или част от чуждестранните инвестиции и служеха като посредници при осигуряване на обществени поръчки. Мрежата Трабелси контролираше митниците и контрабандата“, изброява Ибу.

За да постигнат това, се сключваха бракове по сметка с дъщерите на шефа на работодателската организация Хеди Джилани. Лейла Трабелси възлагаше на хора от полицейски апарат да сплашват, тормозят и отблъскват конкурентите на фамилията, отбелязва Бо.

Цитирайки представител на „Креди агрикол“, американската дипломатическа грама разкрива как Маруан Мабрук е закупил 17 процента от бившата Южна банка точно преди приватизирането й. Делът е бил с решаващо значение за мажоритарния контрол върху банката.

Според телеграмата братът на първата дама, Белхасен Трабелси, е участвал в широкомащабната корупция, в преустройство на Банката на Тунис с отчуждаване на имоти и изнудване за подкупи. В телеграмата се изброява и собствеността на най-известната фамилия: авиокомпания, хотели, радиостанции, автомобилен завод, дружество за недвижими имоти.

Този документ, в който параграфите са озаглавени “ Твоето е мое“ и „Управлението на нехранимайковците“, се разказва как двама племенници на Бен Али, Имед и Моаз Трабелси, били осъдени за кражба на яхта от френски бизнесмен през 2006 г.

Имед, любимият племенник на Бен Али, се държал като хулиган и не се колебаел да заплашва хората, като викал полицията, отбелязва Никола Бо от информационния сайт „Бакшиш“.  „Силният стремеж към забогатяване, некомпетентността и заплахите дразнеха туниското население, буржоазията, индустриалците и средната класа“, заключава Бо.

Шуробаджанащината играела роля и в отпускането на стипендии и за намирането на работа в страна, в безработица сред младежите достига близо 30 процента, сочат експерти.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.