Ноам Чомски – оракул и дисидент

Биографът му: Несъмнено най-важният жив интелектуалец

Някой трябва да го изрече: „1984” на Оруел е „лесно и относително неважно нещо, най-лошата му книга”, „трудно е да си представим нещо, което допринася по-фундаментално за авторитарните нагласи от професионалния спорт”, „правителствата са маргинални, извън тоталитарните държави, въпреки че вниманието винаги е фокусирано върху тях, за да се отклони от важните неща”.

Ноам Чомски. Оракул – защо не? Неговият биограф Робърт Барски е малко по-конкретен: „Ноам Чомски: живот на дисидент” (изд. „Леге Артис”).

„Бич за политиката на САЩ и шампион на обикновения човек” – Чомски за себе си. Биографът: „несъмнено най-важният жив интелектуалец”. Заради радикалната му позиция: „Тя кара хората да го обожават, да спорят за него, да го арестуват, да злословят по негов адрес и да цензурират работите му”.

Всяка негова биография би била парадоксална, защото всяка биография е част от култа към личността. През 1992 Барски пуска и документален филм за Чомски, който Чомски още не е гледал. Но е съдействал за тази биография. Тя не е излишна.

„Социална активност, история, история на идеите, лингвистика, философия, политика, когнитивни науки и психология” – областите на изява според биографа му. Нещо съвсем американско: той е най-цитираният жив човек и осми в списъка на най-цитираните автори в света въобще, който почва с Маркс и Фройд.

Не е никак излишно да се припомня как през 1979 той – Аврам Ноам Чомски подписа петиция срещу изгонването на Роберт Форисон от университета в Лион, заради публикациите, в които този професор изрази съмнение за газовите камери в нацистките концлагери. Чомски бе обвинен в антисемитизъм. Той се обяви за свободата на изразяване.

В Америка се дъвчат дъвки и пуканки, но има и някои, които се отличават: четат много и мислят много – дисиденти.

Защо в България си нямаме дисиденти? Възможните отговори са 3:

1) демокрацията ни не е дозряла като американската,

2) нашият климат не е подходящ за такава човешка порода,

3) ние българите си мислим, че сме до крак дисиденти.

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.