Юрий Лужков – прогонен от Кремъл, нежелан в Европа

Юрий Лужков. Снимка: Олга Чумаченко

Латвийските власти обявиха бившия кмет на Москва Юрий Лужков за персона нон грата, като го включиха в черния списък на чужденците. Така реагира латвийското правителство, след като Лужков поиска разрешение за постоянно пребиваване в страната, пише в. „Комерсант“.

Руски медии цитираха вчера латвийската телевизия TV3, според която Лужков, уволнен през септември от президента Медведев, е депозирал молбата си в края на миналата година в посолството на Рига в Москва.

Бившият градоначалник направи опит да се възползва от местния закон, който дава възможност за постоянно пребиваване в страната на чужденци, инвестирали в латвийската икономика 200 хиляди лата (близо 400 хиляди долара), отбелязва „Комерсант“. Лужков е вложил тази сума в латвийската банка „Риетуму“, информира по-рано местният интернет портал „Делфи“.

Вътрешната министърка на Латвия Линда Мурниеце обаче напомни, че бившият кмет е критикувал страната, и обясни пред „Комерсант“, че той „не е заслужил“ разрешително за постоянно пребиваване, пише вестникът.
Според бивш високопоставен служител от кметския екип на Лужков, той е избрал Латвия заради „много добрите“ си отношения и бизнесконтактите с кмета на Рига Нилс Ушаковс. Изданието припомня и за редица инвестиции на московското кметство в Латвия.

Представител на „Риетуму“ заявява пред „Ведомости“, че банката не коментира случая с Лужков, но уточнил, че тя „предоставя услугата получаване на разрешително за постоянно пребиваване срещу инвестиции от 300 хиляди евро“, от която се възползвали вече над 60 души.

Александър Гафин от ръководството на банката заявява, че е изненадан от думите на латвийската вътрешна министърка, защото Лужков не е обвинен в нищо, нито съден. „Та той не е престъпник! Няма никакви основания да бъде смятан за мошеник“, казва и латвийският министър на отбраната Артис Пабрикс.

Самият Лужков потвърди намерението си да получи разрешителното и не изключи, че при положителен отговор ще съдейства за инвестиции в Латвия и ще помисли за бизнес и покупки на недвижими имоти в страната, посочва „Ведомости“.

Източник, близък до московското кметство, разказва пред вестника, че Лужков просто нямал желание да зависи от паспортно-визовите служби в Русия, които протакали молбата му за нов паспорт, затова е поискал разрешително за постоянно пребиваване в шенгенска страна.

Според Лужков, ако Латвия му откаже, той ще направи опит да получи такъв документ от друга европейска държава. Близки до кметството твърдят, че Лужков се е обърнал вече към Австрия и Великобритания, където според местни медии притежава имоти, добавя „Ведомости“. Лужков има право да поиска отговор от латвийците още в края на март, когато изтича срокът за разглеждане на подобни молби, пише „Росийская газета“.

Латвийски политолози обаче се съмняват, че бившият кмет ще получи разрешителното, изтъква вестникът. Лужков неведнъж е критикувал Рига, загдето нарушавала правата на рускоезичното население, и всякак е демонстрирал некоректно отношение към местните власти. Освен това, латвийските чиновници надали ще поискат на фона на затоплянето в отношенията с Русия да завъртят съмнителен роман с московския кмет в оставка, поясняват експертите.

Латвийският политически елит смята Лужков за „човек с голям знак минус“, но властите едва ли ще му откажат разрешително за постоянно пребиваване по политически мотиви, тъй като би било зле за имиджа им, коментира руски политолог пред „Комсомолская правда“.

Според аналитика Латвия ще избере „някакви формално-юридически мотиви“, които самият Лужков може да сметне за обидни. „Ще бъде заявено например, че заплатата на московски кмет не стига, за да се спечелят средствата, инвестирани в латвийската банка“, пояснява той. С молбата си Лужков „зачерква своето бъдеще в руската политика“, но това не означава, че ще емигрира, добавя експертът.

Според известния певец Йосиф Кобзон, близък приятел на Лужков, бившият кмет „изобщо не е помислял такова нещо“ и ще остане в Русия, дори ако бъде преследван, добавя „Комсомолская правда“. Чрез изселване в Латвия Лужков се опитва да избегне затвор в родината си, смята бившият вицепремиер на Русия Борис Немцов и сегашен опозиционен лидер, цитиран от „Новие известия“.

През декември в Русия е образувано дело за мошеничество срещу бившия кмет, купил според обвинението 58 хектара земя от собствената си съпруга. Лужков добре разбира, че го заплашват до 15 години затвор, затова иска да избяга от страната. Твърде символично е, че „бяга един от стожерите на днешния режим“, казва Немцов.

Съпругата на Лужков Елена Батурина, голям строителен предприемач, е смятана за най-богатата жена в Русия. Очевидно е, че тя смята да запази руската част от своя бизнес, а при несполука Латвия ще стане един вид резервно летище за семейството, смята московски анализатор, цитиран в статията.

Латвия обаче е членка на ЕС и е подписала конвенцията на ООН за борба с корупцията. Затова Рига ще има твърде големи проблеми, ако предостави убежище на Лужков, отбелязва Немцов. „Естествено Минск ще бъде по-подходящ за него, но на Лужков явно му се иска да живее в демократични условия, да бъде член на ЕС и свободно да се придвижва из света“, допълва руският политик.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.