Защо храните и горивата поскъпват?

БЧК Бургас раздава храни на социално слаби – помощ от ЕС. Снимка: БЧК

Цените на храните са на най-високото си равнище, откакто се води статистика, според Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).

ФАО следи цените на едро на основните хранителни продукти, като захарта, месото и зърното. И макар цените да бяха по-високи от максимума си, отчетен през 2008 година, когато хранителната криза предизвика размирици и демонстрации в цял свят, ФАО държи да подчертае, че сегашното положението не е критично. При все това демонстрациите в последно време в Тунис и Алжир, породени от по-високите цени на храните, са поредният тревожен сигнал. Нещо повече, цените на петрола също тръгнаха нагоре, достигайки най-високото си равнище от две години.

Защо се повишават цените на храните?

След пиковете от 2008 година добрите реколти при повече основните хранителни култури помогнаха за спад на цените. През 2010 г. обаче суровото време в някои от най-големите износители в света сви снабдяването. Това доведе до покачване на цените с почти 20% в сравнение с предходната година, според данни на ФАО (стойностите през 2010 г. са малко под отчетените през 2008 г. като цяло). Канада бе засегната от наводнения през сезона на сеитбата, а в Австралия проливните дъждове унищожиха посеви на пшеница и захарна тръстика. Освен това през лятото суша и пожари съсипаха реколтата от пшеница и останалите зърнени култури в Русия и региона, което пък принуди страната да забрани износа им. В резултат се очаква добивът на пшеница да бъде по-нисък тази година в сравнение с предишните две, според изчисления на правителството на САЩ.

Всички ли храни поскъпнаха?

Картината е смесена. Оризът, който е основен хранителен продукт в много азиатски страни, не е поскъпнал толкова силно, колкото други суровини, заради очакваната тази година рекордна реколта. Освен това някои държави, които не разчитат на доставки от засегнати от природни бедствия износители, не преживяват и такъв ценови натиск. Цените на царевицата в Източна Африка, където тя е най-важната растителна култура, например, спаднаха с до 50% заради отличната реколта. Имаше освен това и по-локални проблеми с времето. Те бяха по-слабо отразени, но са не по-малко важни за фермерите и потребителите в тези райони. Цените на лука скочиха в Индия през миналия месец след неблагоприятните обилни дъждове, паднали в западната част на страната, която осигурява основните доставки на лук. Като много други правителства по света кабинетът в Делхи бе подложен на силен натиск да противодейства (на това поскъпване), тъй като лукът има важно място в индийската кухня. В Централна Америка липсата пък на дъждове навреди на бобовата реколта и причини най-големите ценови увеличения, според неотдавнашен доклад на ФАО. Цената на червения боб – част от основните хранителни продукт в региона – почти се утрои през последната година в Салвадор и Хондурас.

Каква е ролята на спекулантите?

ФАО твърди, че спекулантите, които търгуват със суровини на финансовите пазари, не са виновни за огромното поскъпване, но все пак те са влошили нещата. Да вземем захарта. Производството не успя да върви в крак с нарастващото търсене, което идва от развиващите се страни. В резултат цените тръгнаха рязко нагоре. Economist Intelligence Unit набляга също на ролята на спекулантите, според които сегашната ситуация е инвестиционна възможност и са съдействали за „прекомерните“ повишения на цените. World Development Movement (WDM) се опитва усилено да ограничи залозите с цените. Групата за борба с бедността, чиято централа се намира във Великобритания, иска по-строга регулация на търговията с фючърси – споразумения за продажба на суровини на определена цена в определен момент. Фючърсите са били създадени с цел да се намали несигурността. С тях производителят получава гарантирана цена, а купувачът си осигурява необходимата стока. Този механизъм на практика намалява риска и за двете страни, когато правят бизнес. WDM и други организации обаче са на мнение, че търговията с тези контракти като с активи и акциите тласка цените на храните още по-нагоре във вреда на най-бедните слоеве от населението.

А какво се случва с цената на петрола?

Цената на барел петрол доближава 100 долара на Лондонската борса. Котировките на черното злато достигнаха близо 98 долара и са на най-високото си равнище от две години. Също като при храните поскъпването на петрола отразява няколко фактора – проблеми с доставките, интерес на инвеститорите и нарастващо търсене. Анализатори наблягат особено на жаждата на Китай за енергия, за да захранва своите предприятия и да задвижва хиляди нови автомобили. И отново, както при храните, е трудно да бъдат избегнати и последиците от повишаването на цената на петрола. То не само се отразява пряко на цената на горивата и енергията, но и вдига цените на други стоки като увеличава стойността на производството и транспорта. В момент, когато редица икономики по света се мъчат да се възстановят от болезнена глобална рецесия, възнагражденията не нарастват със същите темпове както цените на храните и петрола. Така че мнозина усещат този натиск.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.